Ämne TV

 • Ingen tror på Hilton

  Anders Johansson Hilton försöker ta poäng som moralens väktare när man förra måndagen annonserade att de kommer att fasa ut porrfilmerna på hotellen allteftersom kontrakten med ägarna/franchisetagarna förnyas. Hilton är långt ifrån först av de internationella hotellkedjorna. Här i Norden är det vanligare med porrfria hotell än de som erbjuder porrfilm, bl.a. är det porrfritt på de båda största hotellkedjorna Scandic och Nordic Choice Hotels samt på en mängd fristående hotell.

  Den troliga bakgrunden till att det just nu blir porrfritt på Hilton är att intäkterna från betal-TV, där porrfilmen stod för 90 % av tittandet, har sjukit som en sten de senaste åren. Frågan om hotellet ska tillhandahålla porrfilm eller inte via TV:n på gästrummen har alltid varit ett brännande ämne och för de allra flesta hotell fick pengarna styra moralen. Porrfilmerna finansierade i princip hela TV-systemet. Nu när ingen längre betalar för att se porrfilm kan hotellen utan problem hålla en hög moral.

  Jag tror dock inte att de flesta hotell har skaffat sig en bättre moral idag än de hade tidigare. Idag tillhandahåller hotellen en allt snabbare uppkoppling till Internet som i många fall dessutom är gratis. Den lämpar sig alldeles utmärkt för att titta på film. Vilken typ av film får ni räkna ut själva.

 • Sverige på HITEC

  Anders Johansson Två svenska företag ställer ut på HITEC i år. Assa-Abloy är här som vanligt och berättar att de nu har över 30 000 hotellrum som har lås som kan öppnas med mobilen. När de beskriver säkerheten och hur lösningen fungerar blir man imponerad och lite stolt över att företaget är svenskt. Om jag fattade beslut om hotellrumslås skulle jag utan tvekan välja lås som kan öppnas med mobilen och också välja Assa-Abloy som leverantör.

  InnSpire är ett svenskt företag som har utvecklat ett nytt innovativt TV-system för hotell. Systemet finns på bl.a. Grand Hotel i Stockholm och The Thief i Oslo. Systemet är mer användarvänligt både för gästen och för hotellet än många andra system på marknaden. InnSpire har vunnit HTNG:s (hotellvärldens standardiseringsorgan) "Most innovative hospitality technology award". Jag har själv använt InnSpire på Hotel Bloom i Bryssel. Om jag fattade beslut om hotell-TV-system skulle jag utan tvekan välja ett system som är lätt att använda för gästen för innehåll som gästen har med sig (Spotify, m.fl.), erbjuder enkla sätt att marknadsföra hotellet till gästen under vistelsen samt är enkelt att sköta för hotellet. InnSpire är en utmärkt leverantör.

  Det här blogginlägget kanske låter som ett reklaminslag, men jag gillar väl genomtänkta och innovativa lösningar som ger hotellgästen en bättre upplevelse och hotellet nya möjligheter samtidigt som systemet är enkelt att sköta. Därför kan jag inte låta bli att uppmärksamma två svenska företag som är i världsklass.

 • Studenter väljer bort TV:n i hotellrummet

  Anders Johansson Idag gick jag igenom vilken teknologi som bör finnas i ett hotellrum med förstaårsstudenterna som läser hotel management på Restaurang och hotellhögskolan vid Örebro universitet campus Grythyttan. Övningen började med att vi gick igenom kriterierna för hotellklassificeringen för att se vilka krav hotellklassificeringen har på teknologi. Det är många kriterier som handlar om teknologi, men dessvärre är en hel del otidsenliga. Den tekniska utvecklingen har helt enkelt sprungit ifrån hotellklassificeringen.

  Ett nybyggt hotellrum innehåller betydligt mer teknologi än vad som finns i hotellklassificeringen för att idag tillfredsställa gästernas krav. Studenterna fick enades om de fem viktigaste teknologierna som måste finnas i ett hotellrum.

  • Wifi (lätt att koppla upp och tillräcklig kapacitet)
  • Eluttag (tillräckligt många lediga för laddning av medhavd teknologi)
  • Brandlarm
  • Elektroniskt låssystem (inte nycklar) som med fördel kan öppnas med mobiltelefonen
  • Bra belysning (gärna möjlig att justera)

  På min lista fanns även TV, men studenterna (18-25 år) behöver inte ha någon TV. De har med sig dator, läsplatta och/eller smart mobil som visar de program och filmer de vill se. Finns det bara en kraftfull uppkoppling till Internet, helst via wifi, så är detta fullt tillräckligt.

  Det kanske ligger något i att TV:n inte är nödvändig i framtidens hotellrum. Jag har tvingats klara mig utan TV i hotellrummet i Grythyttan eftersom jag bor på Gästgivargården, som inte har TV i hotellrummet. Det fungerar bra med Svtplay, andra playkanaler, egna filmer och Youtube eftersom hotellet har wifi som fungerar utmärkt.

 • A380 - tyst och underhållande

  Anders Johansson För en vecka sedan flyg jag med British Airways A380 mellan London och Los Angeles. Det var lite pirrigt att starta med världens största passagerarflygplan som i British Airways version tar 469 passagerare i fyra klasser. Det finns tre bryggor för att gå ombord, en för första klass, en för övre våningen och en för nedre våningen.

  Jag sitter i business på övre däck. Här finns det totalt sju platser i bredd och de känns som om man sitter i ett ganska litet flygplan eftersom det är indelat i flera olika sektioner. Flygplanet är behagligt mycket tystare både vid start och landning samt under själva flygningen. Totalt är det 25 personer som arbetar ombord på planet, 3 i cockpit och 22 i kabinen. Servicen, mat och dryck är som det ska vara i business. För första gången finns det ett el-uttag som tar alla format på el-kontakten. Den fungerar lika bra med svensk, brittisk eller amerikansk el-kontakt. Den stora nyheten är underhållningssystemet som innehåller allt resenären kan önska sig. Utbudet är enormt och bäst av allt är att resenären kan koppla upp sina egna enheter, t.ex. dator, läsplatta eller smart mobiltelefon till systemet och titta på egna filmer eller lyssna på egen musik.

  Det är enkelt att koppla upp sig, men man måste ha med rätt sladdar. Bra att veta till nästa gång om inget i det enorma utbudet av film, TV, musik och spel inte skulle passa.

  British Airways kommer snart att ha 12 A380 i drift. Emirates beställde ytterligare 50 st A380. Detta är helt enkelt en ny standard inom flyg. Detta var en avsevärt bekvämare flygning än med andra flygplanstype. Jag lyckades sova riktigt bra i hela 7 timmar på vägen tillbaka från Los Angeles till London, mest på grund av att planet var så tyst.

  Resenären har återigen fått se att tekniken är tillgänglig. När kommer hotellen att göra det enklare för gästen att njuta av sitt egen medhavda innehåll?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons