Ämne Trender

 • Teknologitrend 9 och 10

  Anders Johansson Här kommer de två sista trenderna samt några slutsatser.

  Trend 9 - Möteslokalerna får ny teknologi

  Mötesarrangörerna får fler hjälpmedel, t.ex. i form av appar, att planera och genomföra mötet. Styrelserummen utrustas med nya skärmar som kan användas både som skärm och whiteboard. De får också videkonferens för att enkelt kunna koppla upp personer från andra delar av världen.

  Marriott har utvecklat en app som låter mötesarrangören under själva mötet på ett enkelt sätt kommunicera med hotellets personal. Det kan handla om värme/kyla i rummet, kaffepaus, lunchen eller att det behövs fler pennor. Stort och smått med andra ord för att få allt att fungera så smidigt som möjligt.

  24 % av hotellen i undersökningen har en egen app för hotellet som verkligen används av gästerna. 19 % har en app, men den används väldigt lite av gästerna. Återstående hotell litar antingen på hotellvarumärkets app eller håller på att utveckla en egen.

  Trend 10 - Digitala skyltar

  Utskrifter som visar vilken grupp som är i en viss lokal håller på att ersättas med digitala skyltar. Hotellen börjar även istallera digitala hänvisningsskyltar i sin lobby och på konferensavdelningen. De mest moderna har tryckkänslig skärm vilket gör att gästen enkelt kan söka efter den information de behöver. Fördelen för hotellet är att informationen är lätt att uppdatera samt att hotellet visar att de hänger med i sin tid.

  Slutsatser

  Bara 18 % av hotellen som undersöktes anser att de prioriterar teknologi för gästen. Teknologi är inte längre något som hotellen kan ses som en extra lyx eller extra service till gästen. För gästen är det på fullaste allvar att få en riktigt bra uppkoppling till Internet samt modern och väl fungerande teknologi. Gästen vill vara allt mindre beroende av hotellet för att kunna arbeta, mötas eller bara bo på hotellet. De hotell som erbjuder intuitiv teknologi som hjälper gästen att komma åt sitt eget digitala innehåll via vilken typ av enhet som helst (laptop, lästplatta eller smart mobiltelefon) ligger ett stort steg före all andra hotell och kommer att attrahera fler gäster än de som inte bryr sig om gästens behov av teknologi.

 • Teknologitrend 7 och 8

  Anders Johansson De närmaste dagarna kommer jag att ge en översikt över tio viktiga trender inom teknologi inom besöksnäringen.

  Trend 7 - Nya visuella sociala media

  Hotell måste vara närvarande även i nya sociala media. Många hotell skaffade sig snabbt en sida på Facebook och några började även använda Twitter. Nu har flera olika nischade sociala media fått fäste. Exempel är Pinterest, Instagram och Twitters videodelning Vine. Precis som tidigare är det en yngre publik som börjar använda nya sociala media. De tre exemplen är fokuserade på det visuella - både stillbilder och rörliga bilder. Det verkar ju alldeles för bra för att vara sant för hotell, som ju i högsta grad är beroende av att det finns bilder på både hotellet och omgivningarna. 

  Trend 8 - Teknologi är den nya lyxen

  Riktigt bra teknologi upplevs av gästen som lyxigt. Vad sägs om en riktigt stor TV med extra hög upplösning eller TV även i badrummet. Andra exempel är hotellets egna spellistor på Spotify, tester av nya teknologier som leverantörerna tillhandahåller i hotellrummet, t.ex. hörlurar, högtalare, el-tandbordste, hårfön etc. En annan lyx kan vara specialgjorda TV-program som handlar om något som hotellet står för, t.ex. en typ av aktivitet eller ett reportage om stjärnkocken som driver hotellets restaurang.

  (fortsättning följer)

 • Teknologitrend 5 och 6

  De närmaste dagarna kommer jag att ge en översikt över tio viktiga trender inom teknologi inom besöksnäringen.

  Trend 5 - gratis WiFi

  Allt färre hotell tar numera betalt för uppkoppling till Internet för att attrahera en yngre målgrupp som stället krav till tillgång till gratis internetuppkoppling.

  Gästen förväntar sig inte bara en gratis uppkoppling utan också en snabb uppkoppling som är gratis. För den yngre generationens hotellgäster är uppkoppling till Internet minst lika viktig som sängen i hotellrummet.

  Det ska dessutom vara enkelt att koppla upp flera enheter till Internet och det ska vara lätt att ladda alla enheterna samtidigt.

  87 % av gästerna i en undersökning säger att Internetuppkoppling ska vara gratis. En tredjedel av gästerna väljer mellan hotell som erbjuder gratis uppkoppling. De andra är inte ens aktuella.

  Trend 6 - Det mobila kontoret

  Flera hotellkedjor, bl.a. Westin och Marriott, har gjort om delar av sina möteslokaler till kontor där hotellgäster och de som bor på destinationen kan arbeta. Tanken är att erbjuda lättillgängliga platser för arbete och möten. Marriott har redan lanserat ett enkelt sätt att boka små mötesrum. Hotellen har ofta ytor som har lägre utnyttjandegrad och många har insett att det krävs nya idéer för att öka användandet. Kanske blir hotellen de nya kontorshotellen. All service i form av mat och dryck, teknologi, övernattning samt en serviceorganisation finns ju redan på plats. Kostnaden för att starta co-working-space för hotellen blir minimal i förhållande till vad det skulle kunna ge i intäkter med rätt marknadsföring.

  (fortsättning följer)

   

 • Teknologitrend 3 och 4

  Anders Johansson De närmaste dagarna kommer jag att ge en översikt över tio viktiga trender inom teknologi inom besöksnäringen.

  Trend 3 - De nya förmånerna

  Allt fler hotell tillhandahåller sina gäster iPads, iPods och smarta mobiltelefoner med skräddarsytt innehåll, men även mer underhållning i hotellrummets TV. Ett exempel på det senare är att du som gäst via hotellrummets TV kan nå ditt eget innehåll, t.ex. Spotify och andra tjänster.

  Det låter ju alldeles utmärkt om man är hotellgäst, men hotellgästerna är inte imponerade. De tar hellre med sina egna saker, men vill i gengäld kunna koppla upp dem mot Internet och eventuellt mot hotellrummets TV. I undersökningar är det bara 13 % av gästerna som skulle använda saker som hotellet tillhandahåller. Även i företagen är det en stark trend att de anställda tar med sina egna saker (Bring Your Own Device, BYOD, - på engelska) till företaget för att använda dessa i sitt jobb.

  Personligen tror jag mer på BOYD än att hotellen ska tillhandahålla gästen en massa olika enheter. Min uppfattning är att hotellen istället ska satsa pengarna på att förstärka gästens möjlighet till Internetuppkoppling istället.

  Trend 4 - Hotellets lobby blir mötesplatsen

  Hotellet försöker uppmuntra gästerna att tillbringa mer tid i hotellets lobby genom att bl.a. säkerställa bästa trådlösa uppkopplingen, co-working-platser med el-uttag och externa bildskärmar, stora TV-skärmar för spel med de andra gästerna. Bra idéer som med framtång redan testats av bl.a. Marriott och Starwood. Dessvärre är det bara 12 % av hotellen som har avsatt pengar för detta i nästa års budget. Här finns det med andra ord stora möjligheter att sticka ut och bli bättre än sina konkurrenter.

  (fortsättning följer)

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons