Ämne Uppvärmning

 • Ett äventyr

  Om man åker till Tyskland så redan på färjan, åtminstone de tyska, mellan Rödby och Puttgarten finns det automater på herrtoaletten där man kan köpa en "Travel Pussy".


  En travelpussy är en cylinder i samma material som blåa skoskydd, den fyller man med ljummet vatten och sprutar in det bifogade glidmedlet. I vissa av de tändstickstora askarna finns dessutom en samlarbild med en naken kvinna.


  Det blir inte mycket torftigare än så.


  Men på paketet står" Für eine erotische erlebnis" eller som det heter på svenska "för ett erotiskt äventyr.


  Om ett skoskydd med ljummet vatten är ett äventyr då har man tråkigt.


  Samtidigt när man ser matprogram i TV, läser bloggar eller hör folk uttala sig så denna tendens att göra det mest banala till något spännande är spridd. På ICA köpte jag en påse potatis och jag tog sorten Amandine och inte King Edward och så gjorde jag potatismos till falukorven och jag la i en smörklick och havsalt och ekologisk mellanmjölk, guuud va goott det blev.


  Istället för att säga, idag var jag skit trött. Jag hade inte mer fantasi eller lust så det blev falukorv till middag, men jag ansträngde mig ändå lite och gjorde riktigt gott potatismos.


  Om man inte vågar erkänna att det ibland är rätt tråkigt, hur skall man då kunna ta till sig de verkliga äventyren utan att bli helt chockerad och handlingsförlamad.


  Sedan är det kanske samma trend fast tvärtom som gör att många missar de genuina upplevelserna. Ikväll när jag genom småregnet gich hem från jobbet mötte jag en bekant Bo.


  Bo och jag beklagade det ruggiga regnet men jag sa, det är ändå ett varmt regn och det känns hur allt spirar och gror vad skönt att vi slipper den dödande frosten, det luktar liv och vår. Bo stirrade på mig som om jag var helgalen innan han skyndade hem för att se masterchef på TV för det tycker han är så spännande och härligt.


   


   

 • Den miljövänliga fjärrvärmen, koldioxiden.

  Tror du att fjärrvärme är miljövänlig? Du kanske har sett reklamfilmerna som förespråkar den miljövänliga fjärrvärmen. Vattenfall har till och med kallat sina fjärrvärmekunder för miljöhjältar, och på kuppen blivit anmäld till reklamombudsmannens opinionsnämnd. Detta tyder ju onekligen på att den här frågan är lite mer komplicerad än vad vi alla kan tro.


  Vi börjar med att reda ut begreppen.


  Istället för att varje hotell, hus eller kontor har en egen panna så centraliseras denna funktion i ett fjärrvärmenät. Det betyder att hotellet plockar bort sin egen panna och får endast två rör till fastigheten som transporterar värmen från det centrala fjärrvärmeverket. Panna går från lokal till central. Smart.


  Men för att fjärrvärmen ska bli miljövänlig måste den framställas på ett miljövänligt sätt. På samma sätt som att du inte har ett miljövänligt uppvärmningssystem om du eldar olja i pannan hemma, så blir inte fjärrvärmen miljövänlig om det eldar kol.


  Naturskyddsförmedlingen har sammanställt listan över de 10 verk som släpper ut mest koldioxid 2008. Tillsammans släpper dessa 10 verk ut nästan 2,5 miljoner ton koldioxid. Det är 28 ggr av Hotell och Restaurangbranschens totala utsläpp för samma år!


  En titt på Fortums hemsida visar att 19% av deras fjärrvärme kommer från fossila bränslen. Alltså kol. I extremfallen kan merparten av energin i ett fjärrvärmeverk komma från kol. Värtaverket i Stockholm eldar en mix som består av mer än 50% kol. Fortum lovar bättring och ska minska utsläppen med 50% till 2015. Skulle det bli en verklighet skulle Värtaverket gå från en förstaplats bland Sveriges smutsigaste fjärrvärmeverk till en… Andra plats.


  Ha nu även i åtanke att statistiken baserar sig på 10 av de fjärrvärmeverk som finns i Sverige. Fjärrvärmen finns i sin tur på 580 orter i Sverige, varpå utsläppen vida överstiger mitt räkneexempel ovanför.


  Nästa bloggpost kommer jag titta på energislaget som står för 16% av energimixen i fjärrvärmen. Nämligen soporna.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons