Ämne Varumärke

 • Svårt för gästen med alla hotellvarumärken

  Anders Johansson Hur många hotellvarumärken klarar konsumenten att hålla ordning på? Marriott har numera ungefär 30 hotellvarumärken i sin portfölj från lyxhotell till lågprishotell. Marriott blir ett sammanhållande namn för alla varumärken i form av världens största lojalitetsprogram för hotell.

  De andra megakedjorna har också många olika varumärken där varje varumärke mer eller mindre direkt konkurrerar med jämförbara varumärken inom de andra megakedjorna. Ur konsumentens perspektiv blir skillnaderna allt minder mellan jämförbara varumärken. Till slut är det bara priset som är skillanden. Detta innebär att priset pressas och att hotellen själva hjälper till att pressa priserna. Flygbranschen har de senaste åren gått igenom samma process och är numera kostnadsjägare och serviceförsämrare för att kunna erbjuda lägsta priset. I många andra fall har hotellen följt flyget några år senare. Det värsta som kan hända för hotellens lönsamhet är att hotellen fokuserar på kostnaderna mer än värdet till gästen. Vi får se de närmaste åren om hotell blir en alltmer generisk produkt/tjänst eller om hotellen vågar differentiera sig mer än idag.

  Nästa frågeställning är vilka hotellvarumärken som fungerar på olika marknader. Den nordiska konsumenten har sannolikt forfarande svårt att hålla isär och uttala Clarion, Quality och Comfort och än mindre Choice. Det är betydligt lättare att uttala Scandic och kanske just därför har Scandic Nordens starkaste hotellvarumärke. Scandic gav ju dessutom upp satsningen på varumärket HTL och gjorde om dessa till Scandic. Även alla hotell med namnet Rica blev Scandic efter övertagandet. Ett tydligt varumärke är lättare att göra känt.

  Best Western introducerar nu varumärket "SureStay" i Sverige. Detta får bli ett exempel på ett ord som på svenska inte blir så bra. Vem vill bo på ett surt hotell? Det kommer att ta tid att lära konsumenten ytterligare ett amerikanskt varumärke. SureStay finns dessutom som SureStay Hotel, SureStay Plus hotel och SureStay collection. Alla varianter kommer sannolikt inte till Sverige för att marknaden helt enkelt är för liten för så många varianter av varumärken.

  Trenden är att megakedjorna skapar fler varumärken med resonemanget att varje varumärke attraherar en viss målgrupp. Ju fler varumärken i portföljen desto fler olika typer av gäster når man i hela megakedjan. Mottrenden är att vara unik och ha sitt eget varumärke helt oberoende från de stora kedjorna. Detta lockar sin speciella målgrupp. Vilken väg som är mest framgångsrik lär tiden utvisa. Många börjar tro att kedjevarumärkena i takt med OTA:ernas tillväxt har börjat förlora sin betydelse. Gästerna hittar numera hotellen lika lätt utan att de ingår i någon typ av kedja.

 • Kraftigt försämrad Sverigebild drabbar besöksnäringen

  Anders Johansson Besöksnäringen i Sverige är beroende av att människor i andra länder har en positiv bild av Sverige. Sedan Donald Trumps uttalanden för några dagar sedan har bilden av Sverige internationellt försämrats kraftigt. Det visar siffror från omvärldsbevakningsföretaget Meltwater. I sociala medier är fallet brutalt. Antalet inlägg i sociala medier har sexdubblats och tonaliteten har gått från neutral till -43 procent. Detta är anmärkningsvärt. Tonaliteten i internationella traditionella medier har även den sjunkit markant, från neutral till -25 procent.

  Uttalandena från Donald Trump samt TV-inslag och artiklar i USA kommer att få återverkningar i form av färre turister från USA redan till sommaren. Amerikaner är väldigt känsliga när det gäller att resa till destinationer som upplevs som osäkra. Amerikanerna har uteblivit många gånger tidigare genom åren, bl.a. efter Tjernobyl då amerikanerna trodde att hela Sverige var radioaktivt. Politisk uppfattning bland amerikanerna spelar ingen roll när det handlar om deras personliga säkerhet. Bilder med utbrända bilar har visats i media och då anser amerikanen att det är farligt att resa till Sverige.

  Det finns även en risk för spridning av den försämrade bilden av Sverige till andra länder som ligger lite längre bort från Sverige med minskande turistinflöde som följdeffekt. Jag tror inte att danskar, finländare och norrmän avstår från att resa till Sverige till sommaren även om jag redan har fått frågan från en norrman om det är säkert att resa till Stockholm.

  Eftersom besöksnäringen inte är någon riktig och viktig bransch i svenska politikers ögon, så är jag inte förvånad över att regeringen mer eller mindre struntar i att göra något åt situationen. Tystnaden från regeringen beror troligen inte på att de sitter i krismöte om hur de ska rädda besöksnäringen från att tappa stort kommande sommar och eventuellt även långsiktigt. Nej, det finns säkert ingen plan på hur bilden av Sverige ska återupprättas och över tiden förstärkas. Fortsätter bilden av Sverige att försämras kommer krisen att förvärras och får återverkningar även på andra branscher, t.ex. exportindustrin. Vem vill köpa varor och tjänster från ett land som har dåligt rykte? Har Volvos reklam "Made by Sweden" plötsligt fått en annan innebörd än den hade för några dagar sedan?

  Det kommer att ta tid att reparera Sverigebilden och finns det ingen plan lär det ta lång tid.

 • Färre varumärken är bättre än fler?

  Anders Johansson Nordic Choice Hotels i Norden meddelade nyligen att de ska minska antal varumärken. Clarion Collection och Quality Resorts försvinner. Nordic Choice Hotels går emot trenden att skapa allt fler varumärken.

  Flera av de stora megakedjorna menar att det behövs ett varumärke per målgrupp och just nu är det på modet att skapa varumärken som attraherar en designmedveten yngre målgrupp. Exempel är Edition från Marriott, Even från Intercontinental, Cordis från Langham Hotels, Jen från Shangri-La, Canopy från Hilton samt W-hotels och Aloft från Starwood. Till och med Best Western har nu ett eget varumärke för designmedvetna som heter Vib (som i Vibrant).

  Det är inte lätt för konsumenten att hålla isär alla olika varumärken. Nordic Choice Hotels är sannolikt på rätt spår när de minskar antal varumärken. 

  Oavsett vilken väg hotellkedjorna väljer handlar det om att fylla varumärket med ett intressant innehåll för den målgrupp som varumärket vänder sig till. Det är en lång resa att bygga ett starkt varumärke. Allt börjar med en stark värdegrund som attraherar målgruppen och särskiljer varumärket från konkurrenterna. Detta är betydligt svårare än att sätta ihop en manual med krav på alla fysiska attribut som varumärket ska innehålla.

  Ett starkt varumärke byggs genom att alla medarbetare verkligen lever efter varumärkets värdegrund och kontinuerligt och konsekvent har rätt beteende gentemot gäster och medarbetare.

  Jag var deltog nyligen i en workshop tillsammans med ca 20 millennials (generation Y) på ett hotell med ett känt skandinaviskt varumärke. För nästan alla av deltagarna var detta första mötet med varumärket. Hotellets fysiska tillstånd motsvarade inte ens lågt ställda förväntningar och personalen var på gränsen till otrevlig. Ingen av deltagarna kommer någonsin att sätta sin fot i ett hotell med det här varumärket igen trots att jag försökte förklara att de faktiskt har riktigt bra hotell i andra städer. Poängen är att ett varumärke blir aldrig starkare än den senaste upplevelsen.

  Kanske är det bättre att satsa lite mer pengar på färre varumärken och att säkerställa att leveransen verkligen fullföljs istället för att skapa allt fler varumärken som ser bra ut på ytan men inte lyckas hålla sina löften.

 • Sveriges bästa hotellrum

  Anders Johansson Upper House som ligger högst upp i mittenbyggnaden i Gothia Towers i Göteborg får 24 poäng av 25 möjliga poäng av Dagens Industri Weekend (fredag 11 okt 2013).

  Jag bodde på Upper House för drygt en månad sedan. Det är en fantastisk upplevelse och ett provboende rekommenderas särskilt till alla som arbetar i hotellbranschen. Jag har aldrig tidigare bott i ett hotellrum där alla små detaljer är så väl genomtänkta och genomförda. Dagens Industri berättar om upplevelsen utifrån gästens perspektiv men inte om detaljerna och inte heller hur det har varit möjligt att skapa dessa fantastiska hotellrum. Här kommer mina reflektioner.

  För att lyckas skapa Sveriges bästa hotellrum krävs rätt egenskaper hos ledaren. Det handlar om att vara öppen för nya idéer, tänka väldigt långsiktigt, arbeta lugnt och metodiskt samt vara lite envis och våga gå sin egen väg. Alla dessa egenskaper har Petter Ullberg, VD för Gothia Towers sedan många år tillbaka, som lett utvecklingen av hela Gothia Towers och Upper House.

  Petter har rest runt i hela världen och provbott nya spännande hotell. Han har fotat och antecknat alla smarta lösningar och idéer under väldigt många år. Han har till och med tagit med arkitekter på resor för att de verkligen ska förstå hur det perfekta hotellrummet ser ut. Petter accepterar inte heller de svenska leverantörernas standardlösningar. Han har under åren ställt allt högre krav utifrån sina internationella erfarenheter med siktet inställt på att ge gästen en ännu bättre upplevelse.

  Upplevelsen i Upper House börjar med hissarna. De är märkbart snabbare, mjukare i gången, rymligare och uppenbart inställda för att snabbt vara tillgängliga för att minimera väntetiden för gästen. Inga andra hotell i Sverige, inte ens andra nybyggda hotell, har så bra hissar som de nya hissarna till Upper House.

  Det första spontana intrycket av hotellrummet är sobert och stilfullt - inte det där häftigt designade hotellrummet som så många fortfarande blir imponerade av. På Upper House kommer färgsättning och inredning att kännas modern i många år framöver. Allt finns på plats för ett femstjärnigt hotellrum. Bra yta, sängen ser skön ut, badrum med både dusch och badkar, minibar, 2 TV-apparater, kassaskåp och bra garderob samt en fantastisk utsikt.

  Det är dock inte förrän jag har vistats ett tag i hotellrummet som jag upptäcker alla genomtänka detaljer. Rummet är väldigt tyst. Luftkonditioneringen är på men tyst och det går att ställa in temperaturen exakt som jag vill ha den. Det här är äkta vara och ingen snållösning med ursäkten att det ändå nästan aldrig behövs i Sverige.

  Det finns tillräckligt många lediga el-uttag överallt där de behövs, vid skrivbordet och vid sängen. Wifi är gratis och har bra kapacitet. Kassafacket har el-uttag så att jag kan ladda min dator under tiden den är inlåst. Kassafacket är på lagom höjd så det är lätt att hantera. Det är tillräckligt stort för att rymma en laptop. Garderoben har riktiga tjocka galgar i trä och innehåller även ett förstklassigt strykjärn med strykbräda. Dessutom tänds en liten lampa när garderoben öppnas precis när man som bäst behöver lite extra ljus.

  Upper House Spa är även det helt fantastiskt med det mest moderna som finns inom spa och med en hänförande utsikt över Göteborg.

  När jag kommer tillbaka från middagen, som också den håller världsklass, är hotellrummet härligt svalt i exakt den temperatur jag har ställt in. Jag klär av mig och går in i badrummet. Det är lite varmare än hotellrummet med ett skönt varmt golv. Det är en obeskrivlig känsla! Badrummet har även en särskild nattbelysning som lyser så svagt att man inte blir klarvaken om man behöver gå på toaletten på natten.

  Sängen är fantastisk med extra hög kvalitet på bäddlinne, kuddar och täcken.  All belysning i rummet släcker jag från sängen och då blir rummet helt mörkt. Inga glipor från gardinerna och inga ljussken från dioder i TV eller reglage. Bästa sömnen på länge.

  Badrummet har både dusch och badkar. Duschen har bra tryck i både regndusch och handdusch. Fallet på golvet är lika väl uttänkt som allt annat, så vattnet rinner inte ut över hela badrumsgolvet. Badhandduken är extra stor och mjuk samt varm efter att ha hängt på handduksvärmaren. Belysningen vid spegeln är perfekt. Gästartiklarna och badrocken håller hög kvalitet.

  Kronan på verket är frukosten. Dagens Industri Weekend konstaterar att den liknar inget annat hotells frukost. Det är den bästa hotellfrukosten jag någonsin har ätit.

  Slutresultatet är perfekt, men vägen dit är om möjligt än mer intressant. Petter Ullberg använder metoden ”partnering” för att bygga anläggningen. Även detta är nytänkande för att bygga hotell. Partnering innebär i princip att byggföretaget och beställaren arbetar väldigt nära varandra och samarbetar istället för att vara motparter. Petter har delat med sig av sina operativa erfarenheter från hotell och i praktiken organiserat om logistiken för bygget för att öka effektiviteten. Ett exempel är att transporten av byggnadsarbetare till de blivande hotellvåningarna liknar transporten av städpersonalen till våningarna i ett hotell. Självklart håller ett gott samarbete den totala investeringen under kontroll och kanske till och med under budget.

  Upper House är ett hotell i världsklass och Petter Ullberg är en av världens skickligaste på att skapa och bygga hotell. Vi ska alla vara stolta över att ha den kompetensen här i Sverige.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons