Ämne entreprenörskap

  • Otrygga företag kan inte skapa högre sysselsättning

    Jeanette Bohman Fredagen den 26 juni går vi in i bubblan, arbetsbubblan. Vi kommer ut någon gång i slutet på augusti, bleka, trötta och förhoppningsvis nöjda efter en bra säsong. Ett 60-dagarspass med 15-timmarsdagar, något som är vardag för en småföretagare. Säsong 13 som ägare av en 300-årig gästgivaregård har verkligen varit en berg- och dalbana, inte minst när det gäller vilka förutsättningar man ska förhålla sig till. Det gäller att upprätthålla sin envisa entreprenörsanda och vara uppfinnare på sin egen gård.

    Vi är på väg in i en avtalsrörelse och redan nu skallar kraven på att de otrygga anställningarna ska bort, taket på A-kassan ska höjas, och skatterna på jobb och företag når en nivå som är förödande. Naturligtvis vill ingen leva i otrygghet, vi vill alla kunna ha någon slags ekonomisk täckning för våra utgifter även då vi inte har jobbinkomst, men alla reformer man skallar om handlar om de anställda i vårt samhälle, det är så allting är uppbyggt en gång i tiden, och så fortsätter det.

    En tillvaro som småföretagare innebär inte sällan att jobba för två, eller fler då man ofta får kliva in och göra jobbet själv när någon blir sjuk. Om du själv blir långvarigt sjuk och behöver ta det lugnt får du väga detta mot både privat inkomstbortfall som företagets verksamhet. Vikarie för dina många arbetstimmar till marknadsmässig lön är inte att tänka på. Då småföretagaren ofta har en lön som ligger långt under de anställdas kollektivavtal så blir även sjukpenningen därefter samtidigt som verksamheten riskerar att tappa farten. En enorm otrygghet.

    I vår bransch, hotell- och restaurangbranschen jobbar vi med säsonger. Inte minst alla vi som driver verksamhet på landsbygden. En högsäsong då vi ska tjäna ihop pengar för att överleva lågsäsong.Att som företagare bli sjuk under högsäsong kan verkligen vara förödande för verksamheten. Kniven på strupen med andra ord för det är ju inte så att du som småföretagare kan stämpla de dagar som företaget inte har några inkomster, vilket är grunden för att företaget ska betala ut lön. Nu skallar ropen om att visstidsanställningar ska bort, det är otryggt. Ja, kanske det, men nödvändigt för att vår bransch överhuvudtaget ska finnas. Som småföretagare i vår bransch bestäms ditt liv och din verksamhet utifrån så många yttre faktorer såsom väder, valutor, konjunkturer, turistströmmar och inte minst skatter, avgifter och tillstånd. Det svänger, kraftigt, från månad till månad, från vecka till vecka, från den ena dagen till den andra. Då är det nödvändigt att också ha en flexibel personalstab. För det är väl inte så att alla ni som har semester i juli vill byta till januari, eller ni som äter lunch kl 12 vill äta kl 15 för att vi skulle få ett jämt flöde av gäster hela året dygnet runt? Nej, ni vill ha er trygghet.

    Som småföretagare med en hotell- och restaurangrörelse så känner du av varje svängning i omsättning men det är inte det som räknas egentligen utan det är bara ett mått. Ett annat ännu viktigare mått är vad siffran längst ned säger efter att kostnaderna dragits av. Den sk vinsten eller förlusten. Politikers dribblande med momsen, arbetsgivaravgifter, bolagskatter, tillståndsavgifter, energiskatter ger direkta effekter både till viljan, modet och inte minst möjligheten att skapa tillväxt och jobb. Svängningar och otrygghet som detta skapar skulle ingen anställd i vårt land acceptera, men när det drabbar småföretagen så skiter man fullständigt i det från regeringens håll. Vi är inte viktiga. Att hävda att det är fel på affärsidén, som många vänsteranhängare hävdar när en småföretagare har synpunkter på den jobbdödande politiken, är tunna argument då i sådana fall större delen av restaurangbranschen, handeln och inte minst samtliga landsbygdsföretagare skulle drivas med felaktig affärsidé. Men så är ju inte naturligtvis inte fallet, företagarna är inget kollektiv med samma förutsättningar utan istället envisa entreprenörer som vill förverkliga idéer, skapa tillväxt och jobb till sig själv och till andra. Se det istället.

    Regeringens vilja att stänga ute småföretagen är synnerligen uppenbar inte minst när det gäller upphandlingsprocesser. På flera ställen kräver man nu kollektivavtal för att få delta i en upphandling. Många småföretag har inte det då det kan röra sig om familjeföretag. De blir alltså utestängda även om man skulle tänka sig att flera småföretag går ihop om en upphandling. Senaste nytt är att man ska anställa en långtidsarbetslös eller erbjuda praktik. En restaurang som vill vara med i en upphandling faller då direkt eftersom det inte är tillåtet att ha praktikanter under vissa förutbestämda tider som facket bestämt. Hur får vi ihop det här då? Och bara för att man upphandlar betyder väl inte att man behöver mer personal? Och vart tog företagets rätt att bestämma vem man vill anställa och med vilken kompetens vägen? Några exempel på okunskap som skapar både omöjliga förutsättningar och stor otrygghet hos småföretagaren.

    Jag har ställt frågorna till flera av regeringens och socialdemokraternas politiker på twitter. men de svarar ALDRIG när man kommer till frågan om hur deras politik främjar småföretagens tillväxt och jobbskapande. ALDRIG ett svar på den frågan. Det måste ju betyda att regeringen anser att 4 av 5 jobb är totalt oviktiga i vårt land och bättre är att gömma arbetslösheten i statliga åtgärder än att skapa förutsättningar för småföretagen att skapa fler jobb och öka sysselsättningen.

    Politiker i Sveriges regering, våga släppa kontorssolen och debattpodiet och ta möjligheten i kragen för att ta er ut i verkligheten bland småföretagarna under era semestrar för så länge ni inte förstår vad som skapar jobb i ett småföretag så kommer ni att fortsätta fatta förödande beslut för jobben och tillväxten. Så länge som politikens beslut enbart handlar om anställda, industri och ams-åtgärder så kommer inte sysselsättningen i Sverige att öka! Så länge som företagaren och dess verksamhet svävar i otrygghet med ständigt nya förödande beslut så kan ingen planera för tillväxt och jobb, det gynnar ingen.

  • Kan 96 helrör hemlevererat från Systembolaget rädda folkhälsan?

    Regeringen stänger dörren för gårdsförsäljning av vin. Orsak: Omsorg om folkhälsan måste gå först. Att alkohol kan leda till missbruk, det vet vi alla. Ja, det är rent av ett av våra största folkhälsoproblem. Kan vi minska folkhälsoproblemet genom att vägra låta producenter av vin att sälja sina produkter på sina gårdar?

    Jag bor och är verksam med vår verksamhet mitt i den skånska myllan. I vår närhet finns åtskilliga små vinodlare, många av de har detta som en kul hobby, men en del satsar alla sina slantar på att försöka hitta vägen till en lyckad produkt. Vinodling är ett hantverk som kräver tid, envishet, tålamod och en ruskig massa timmar av obetalt arbete. Speciellt när man är liten producent.

    Skåne är välbesökt av turister från världens alla hörn, jag vet, då min verksamhet är just en hotell- och restaurangverksamhet och under högsäsong samsas japaner, amerikaner och italienare i frukostmatsalen. Vad kan vi rekommendera för aktivitet och sevärdhet är en vanlig fråga vi får. Att då berätta om alla de fina små vinodlingar vi har ter sig ganska sjukt då vi samtidigt måste berätta att – Nej, du kan inte köpa med dig presenter därifrån i form av vin för det är olagligt. Det måste säljas via Systembolaget. Och då är man inne i att försöka förklara det också. Distributionskrånglet.

    Norge tar steget, Finland har ett system som går att kombinera med monopol och EU-regler. Men i Sverige ska vi rädda folkhälsan genom att sänka de små vinproducenterna som finns.

    Övriga världen skakar väl återigen på huvudet åt de dumma svenskarna som inte tillåter sitt folk att cykla ut till vingården, få en ordentlig genomgång av odling och produktion för att sedan få smaka av produkterna och sen – få köpa med sig ett par flaskor hem. Det ger inte bara besökaren en upplevelse, det ger företaget en inkomst och en möjlighet att jobba med förbättringar på sina produkter, investera i större arealer och odlingar. Det ger jobb och en levande landsbygd.

    De skakar nog också på huvudet för att de dumma svenskarna kan cykla hem och beställa varorna på Systembolaget. Och få det hemlevererat till dörren. 96 helrör, eller 48 boxar, eller 192 burköl. Ja, det är maxgränsen per leverans.

    Som krögare som serverar alkohol ställs det en hel del krav, inte minst en alkoholutbildning som idag är ganska tuff. I restaurangverksamheten finns det många regler som du som gäst sällan är varse men vi har ett ansvar för att inte överservera, langning få inte ske, minderåriga får inte serveras, det ska vara ordning och reda på stället. Vi har årliga kontroller från kommunens inspektörer, kontroller som vi betalar själv. Jag undrar då hur det kan komma sig att vi överhuvudtaget fortfarande får driva restaurang med alkoholförsäljning i privat ägo? Det borde ju vara en orsak till det växande folkhälsoproblemet. Eftersom gårdsförsäljning (som nog skulle stå för en så ofantligt mycket mindre andel av försäljningen) är en bidragande orsak, enligt regeringen. Vari ligger problemet att en vinproducent har samma krav som en krögare? För det kan väl inte återigen ha med maten att göra? (Någon som minns mackan som gick in och ut då matkrav för att få dricka alkohol var lag i Sverige?)

    Om regeringen är orolig för att gårdsförsäljning av vin ska öka folkhälsoproblemet kanske de istället skulle börja med att besöka hamnarna i Sverige. Där har vi en bidragande orsak där både fulsprit och billig import säljs både till ungdomar och alkoholister. Det är inte till vingården som ungdomarna cyklar för att inhandla partysprit eller alkisarna för att stilla begäret, de cyklar till hamnen eller finner någon med ålder inne att kliva in på statliga Systembolaget, eller de kanske besöker den langare som just beställde 96 helrör från statliga monopolet.

    Men nu är allt slängt i soptunnan, även det förslag som Centerpartiet föreslog som pilotförsök i 3 län. Och allt för att rädda folkhälsan. För det gör ju hemleverans av 96 helrör eller hur? Handen på hjärtat, det är inte folkhälsan ni vill rädda, det är det statliga monopolet samtidigt som ni vill avskaffa landsbygden och de småföretag som försöker göra landet levande. Det vore läge nu att se besöksnäringen som en av våra basnäringar där upplevelser med smak av mat och dryck är något vi kan satsa på fullt ut, det skulle gynna tillväxten av småföretagen på landsbygden, för ett levande Sverige. Tänk bara vilka samarbetsmöjligheter som kunde skapas mellan den lokala restaurangen och vingården! Stäng inte den möjligheten.

  • Att skänka bort en idé

    Jeanette Bohman Barn är entreprenörer. De hittar på alla möjliga lekar, roller, problem och lösningar. En del klarar det riktigt bra medan en del kan bli enbart frustrerade av alla problem de stöter på när legoborgen bara rasar, sandslottet rämnar eller cykelbanan regnar bort. Många tar med sig entreprenörskapet hela livet, de blir människor som ser ett behov och skapar en lösning.

    Mycket av min tanketid går åt till att lösa problem, både negativa och positiva sådana. Nej, det är inte roligt att behöva lösa alla sorters problem, men många är ju rena utmaningen och mynnar ut i en skön känsla i hela kroppen och själen när lösningen är funnen. Men det här med entreprenörskap och behov då? Jo, tidigare idag så hämtade jag min gamla mamma för att hjälpa henne till polisstationen så hon kunde ansöka om nytt ID-kort. Eftersom hennes pass hade gått ut så var någon tvungen att intyga att hon var den hon var. (Ps. Det var ju fortfarande samma person i hennes gamla pass, bara att det varit ogiltigt i en vecka....).

    37 nummer före oss i Ansökankön. Många fler i Avhämtningskön. Jag snittade att varje ansökningsärende tog ca 5-6 min och de var ju såklart flera handläggare. Det finns en automat med kexchoklad och annat godis samt läsk. Lokalen är ganska stor och fruktansvärt tråkig. Rastlösa barn hoppar hage på klinkerplattorna, en del kivas med sina småsyskon och föräldrarna försöker så gott de kan att roa barnen, några skriker för det är varmt, det finns inte sittplatser till alla. 

    Så här är det säkert varje dag hos polisens pass- och IDkortsavdelning. Säkert ännu värre längre fram till sommaren.

    Behovet då? Under den 1,5 timme som vi väntade hade det smakat ljuvligt med en god kopp kaffe, ett glas iskallt vatten, en smarrig macka och kanske en glass. Barnen som väntade hade säkert mått bra av att bläddra i lite böcker samtidigt som de kunde dricka något eller få en bit mat eller fika. Ett legobord hade suttit fint. Exakt, ett kafé med en pysselhörna var behovet.

    När det så var vår tur så hjälper jag mamma til handläggaren, hon får mitt leg också för att jag ska ju identifiera min mamma. Efter ett tag frågar hon lite försynt: - Är det inte du som har Skivarps gästgivaregård?

    - Jo, svarar jag förvånat. 

    Hon berättar då att hon lyssnat på en inspirationsföreläsning jag hade på en Starta-företag-dag för en tid sedan och att hon blev så glad och glömmer aldrig vad jag sa. Hon var där som deltagare då hon hade en tanke på att starta något eget framöver.

    - Du, sa jag, ett kafé med pysselhörna här i lokalen vore toppen. Starta det, dina kollegor skulle få en mycket behagligare arbetssplats och kunderna skulle bli glada kunder!

    Tänk om hon tar utmaningen och löser problemet, så glad jag skulle bli!

  • Grattis till Gasellerna i branschen

    Anders Johansson På Dagens Industris Gasellgala igår i Konserthuset lyftes två av branschens företagare fram - Petter Stordalen från Nordic Choice och Richard Bergfors från MAX. Båda gjorde ett bra intryck och marknadsförde hotell- och restaurangbranschen på ett väldigt bra sätt. Vi har två riktigt bra förebilder på hur man lyckas bygga upp stora och spännande företag i branschen och dessutom med helt olika typer av ledarskap. Bådas råd var att aldrig ge upp när du som entreprenör råkar på motgångar - för det gör alla. Båda har också miljön som gemensam nämnare och menar att vi måste alla hjälpas åt och ta vårt ansvar för en hållbar värld.

    Ett av Gasellföretagen i branschen är Excellent Skandinavien AB som sköter städningen för flera hotell- och mötesanläggningar i Stockholmsområdet. De har lyckats för att de är otroligt kundfokuserade och samtidigt tar väl hand om och kontinuerligt utvecklar sina medarbetare. Jag talade med en av kunderna som berättade att de bytt städbolag tre gånger och att Excellent var det enda bolaget som de vara nöjda riktigt nöjda med. De är inte billigast, men om inte städningen fungerar, då får man problem.

    Företag med en bra affärsidé som vilar på en stabil filosofi utifrån sunda värderingar med en driven enteprenör vid rodret har stora möjligheter att lyckas. De bidrar till vår gemensamma välfärd och förtjänar att fortsätta utvecklas. Stötta de företag som gör rätt för sig, i form av att värna om miljön för att trygga vår framtid, att anställa och utveckla alla sina medarbetare samt att följa lagar och regler. Då får vi alla en bättre värld.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons