Ämne innovation

 • Belönade innovationer i besöksnäringen

  Anders Johansson Fredagen den 6 december delades Stockholms Innovationsstipendium ut inom sju kategorier. Inom kategorin besöksnäring fick Spontano ca 85 000 kr för sin nya idé att hitta, köpa och få biljett till olika evenemang på en destination samma dag direkt i den smarta mobilen. Namnet antyder att det handlar om att göra det enklare att vara spontan. Arrangörer som har osålda biljetter får en sista chans att via den här kanalen fylla sina tomma platser som annars skulle stått tomma.

  Av årets ansökningar handlade många om att använda ny teknologi för att förhöja upplevelsen för besökaren. Förutom Spontano nominerades en idé att använda sin smarta mobil för att få guidade turer på museer (AudioApps) och en idé kring guidade turer av de som bor i staden (Walk in my shoes).

  Flera andra ansökningar handlade också om mobila lösningar för att ge besökaren bättre information om staden. Två idéer handlade om förstärkt verklighet (augmented reality), dvs. att den smarta mobilen ger mer information om en skylt, ett konstverk eller en plats ofta i kombination med den inbyggda kameran som kan visa hur t.ex. en plats såg ut en gång i tiden.

  Intressant att notera är att innovationskraften kommer utanför besöksnäringen. Med något undantag har idégivarna ingen tidigare erfarenhet av att arbeta inom besöksnäringens företag.

  Jag hoppas att alla som arbetar inom besöksnäringen kommer att stötta dessa nya idéer. De ökar upplevelsen av Stockholm och andra destinationer när utvecklarna expanderar. Innovationerna får besökare att bli nöjdare med sin vistelse och rekommendera att besök till sina vänner. Det är så vi får besöksnäringen att växa.

 • Vill du dela på 600 000 kr?

  Anders Johansson Förändringar i världen sker i allt snabbare takt. I besöksnäringen behöver vi hänga med i utvecklingen och få fram fler nya spännande idéer som kan sättas i verket. Nu finns det en möjlighet att få hjälp med finansieringen. Stockholms stad delar varje år ut ett Innovationsstipentium. En av de sju kategorierna som får dela på 600 000 kr är besöksnäring.

  Ansökningstiden startade i mitten av augusti och ansökan ska lämnas in senast lördag den 5 oktober 2013. Det är enkelt att lämna in ansökan på innovationsstipendiet.se

  Förra året inkom mellan 10-15 förslag inom kategorin besöksnäring. Det fanns många bra idéer och till slut lyckades juryn välja ut tre riktigt bra förslag varav ett valdes som vinnare.

  Jag är även i år ansvarig för juryn i kategorin besöksnäring. I juryn finns dessutom Ninna Engberg, VD för Stockholm Globe Arenas, Anneli Sundström, informationschef på RTS och Per Frankelius, docent vid Linköpings Universitet. Vi hoppas alla att vi ska få väldigt många spännande idéer att välja mellan när vi i november ska hitta en vinnare till årets stipendium.

  Jag är säker på att du går runt och funderar på en idé. Gå till ansökningssidan och berätta om din idé, så har du chansen att få ett stipendium som kan användas för att förverkliga din idé.

 • 375 000 kr för din idé - innovation i besöksnäringen

  Anders Johansson Sedan 1985 har Stockholms stad delat ut innovationsstipendium till nytänkande Stockholmare. Syftet är att stimulera kreativitet och företagande bland boende, arbetande och studerande i Stockholms stad. Detta är Sveriges största innovationsstipendium med 375 000 kr i potten. I år kommer stipendiet att delas ut inom sju olika kategorier varav besöksnäring är en av kategorierna. Äntligen uppmuntras innovation inom besöksnäringen. Detta är ett stort steg framåt för besöksnäringen att få vara med bland andra innovativa kategorier. Juryn för kategorin besöksnäring består av Ninna Engberg, VD för Stockholm Globe Arenas, och undertecknad.

  Ansökningarna ska vara inne senast nu på lördag den 13 oktober 2012. Hittills har det bara kommit in fyra (4) ansökningar inom kategorin besöksnäring. Jag hoppas att alla innovativa Stockholmare lämnar in fler förslag innan lördag. Vi tittar gärna på så många innovativa idéer som möjligt.

  Här är länken till mer information och ansökan:

  Stockholms stads innovationsstipendium

 • Inspiration i Berlin

  Anders Johansson Det tar 1 tim och 20 minuter att flyga till Berlin från Stockholm. Det finns fyra flygbolag att välja mellan och planen går många gånger per dag. Det finns alla förutsättningar att ta sig till Berlin och få inspiration som kan användas på hemmaplan. Här kommer några aktuella tips.

  Hotell

  Berlin har väldigt många hotellrum. Just nu runt 115 000 rum och ytterligare 7 000 under byggnation och på ritbordet. Det stora antalet hotellrum gör att priserna är hårt pressade om det inte är någon stor mässa eller kongress.

  Nhow Hotel som är inrett av Karim Rashid går helt i galna färger och satsar stenhårt på musik. De har till och med en musikstudio som artister kan hyra för inspelning. Hotellrummen är sköna och mitt rum förra veckan gick i rosa med både bäddlinne och frotté i rosa. Receptionsdisken är speciell och lär ha kostat flera miljoner kronor.

  Soho House är en medlemsklubb, men det går att bo där utan att vara medlem. Här samlas de mest trendiga Berlinarna i restaurangen och baren. Bästa stämningen jag har upplevt i ett hotell på väldigt länge.

  Motel One är ett lågprishotell med bra design. Intressant koncept som borde fungera väldigt bra även i Sverige.

  Det finns många lyxhotell att välja på i Berlin som på grund av det stora utbudet är bland de billigaste i världen. Snart öppnar lyxhotellet Waldorf Astoria mitt i centrum av f.d. Västberlin.

  Restauranger

  En av de mest innovativa restaurangerna i Berlin heter Kater Holtzig. Den finns i en gammal byggnad som inte verkar renoverad sedan andra världskriget, men däremot full med street art. Inredningen är minst sagt rustik. Mat och service perfekt. Det är fullbokat hela tiden, så boka bord innan resan.

  En annan bra restaurang är Grill Royal som har fantastiskt kött från hela världen och givetvis ekologisk kött från Tyskland. Det ekologiska på restaurang har hunnit en bra bit längre i Tyskland än här i Sverige. Grill Royal är trendigt och kändisrestaurang.

  Det finns många trevliga kaféer i Berlin och bland mina favoriter finns Oliv och Kaffe Mitte, båda ligger i de trendiga kvarteren med små modebutiker i stadsdelen Mitte. I närheten ligger även den vietnamesiska restaurangen Monsieur Vuong som har få men mycket goda rätter och en fantastiskt snabb omsättning på borden.

  Priserna på mat är betydligt lägre än i Sverige.

  Shopping

  Tänk om vi hade ett KaDeWe i Stockholm. Det skulle räcka med att vi bara fick deras matavdelning. Den är fantastisk för alla som arbetar i restaurangbranschen. Perfekt exempel på att det går att kombinera restaurang och livsmedelshandel.

  Alla typer av butiker finns i Berlin från varuhus och lyxbutiker till det allra senaste trendiga modet. Utbudet är bredare men generellt är priserna något lägre än i Sverige.

  Nattlivet i Berlin lär vara fantastiskt, men det får den yngre generationen utforska och rapportera om.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons