Ämne ljuva dofter

 • En svår nostalgitripp, en dag för sent

  Jag kan notera att hysterin kring 14 februari, alla hjärtans dag, lagt sig något. Även om det är naivt av folk att försöka få bord på krogen just denna dag. Besökare från Stockholm trodde att det alltid var sådant tryck på Malmös restauranger en tisdag kväll.


  Men min nostalgiska betraktelse skall handla om andra hjärtan, vaniljhjärtan. Ett gott vaniljhjärta är bland det godaste man kan få i kakväg.


  När jag som spoling läste på Katedralskolan i Lund gick vi och åt på Parkskolan, ett och halvt kvarter bort. Den officiella regeln var att man skulle gå Grönegatan ner eller upp och sedan svänga vid Stålbrogatan  med den mytomspunna "Evas Shop" eller ner längs Stadsparken.


  Det var bara en kille Mikael, numera jurist, som gjorde det, alla andra sneddade genom garagen i kvarteret Billegården. De är numera rivna. Efter lunchen passareda man ventilationen från Conditori Billegården. Och det doftade ljuvligt. Vaniljhjärtana var fortfarande varma och spröda. Det var ingen luft i mitten de var sprängfyllda med kräm, perfekt socker pudrade och med den lilla syltpricken i "springan". Klart man köpte ett eller två med sig om man hade pengar. Thebrödsbageriet Runa hade också goda hjärtan, inte lika bra som Billegården, men ändå.


  Men numera stöter man bara på upptinade svampiga förolämpningar till vaniljhjärtan, det är väl inte ens bake off, de skall bara tina. Lite kräm sitter smetat på  degens insida. Det är bara tomt, dyrt och ledsamt. Den som säljer dem saknar hjärta, men det är väl en bra symbolik för vår tid där omsorg och värme outsoursats och ersatts av snabba klipp

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons