Ämne marsvin

 • Räkan, vinet och pållen

  David Kallós Idag är "Amarone"  vin det Rioja var på krogen för ett antal år sedan. Alltså något de flesta anser sig tycka om., symptomatiskt är väl att en av finalfrågorna i "På spåret" handlade om Ámarone. Ekig rioja var aldrig min favorit och jag är inte heller speciellt förtjust i Amarone. Trots detta var en av mina mest positva mat- vin kombinationer just med Amarone. Jag var i Verona en tidig mars, det var vidrigt kallt och ruggigt, otäcka vindar svepte ner från Alperna och det var dessuton nästan ruggigare inomhus än utomhus. Lika varmt och klibbigt som Verona är på sommaren så kyligt var det fast då tvärtom.

  Jag hade blivit rekommenderad en liten lokal restaurang och där fick jag deras specialitet som var att man la ner bitar av hästkött blandat med grönsaker i en gryta. Hällde på vin och kryddor och lät det koka i två dygn till allt förvandlats till något som liknade köttfärssås. I en djup tallrik la de polenta gröt, gjorde en fördjupning i mitten och så i med häströran. Till det drack man Amarone. Kroppen fylldes med värme och det blev ännu bättre med påfyllning av mat och vin. För övrigt var krogens andra specialitet grillat marsvin.

  Fick ett mejl från min vän Lars som i Marocko besökt anläggningen där de handskalade räkor vi köper här hemma skalas.Räkorna fångas, kokes och frysen in vid Canada, åker till Marocko där de töas, skalas och läggs i lake och så far de norrut för att hamna på räkmackor här.

  När nu hästlasagne debatten rasar som värst finns ett gemensamt drag med räkorna. Uppenbarligen görs nästan all frusen lasagne på samma anläggning. massor av olika varumärken till flera länder. Så lurade konsumenterna är, hmm skall jag lyxa till med Findus idag och så är det samma som lågpriskedjornas märken. Kött far runt mellan Europas stater och så åker lasagnen i motsatt riktning.

  Transporter är för billiga. det är knas att det är lönsamt att skicka räkan till ett land med låga löner.

  Vi vet att CO2 utsläppen måste ner. Det är billigt och enkelt att skicka gods med lastbil. Tåg är dyrt och krångligt. Ett enskilt land kan inte införa de nödvändiga förändringar som behövs så det är tur vi är med i EU och där kan verka för bättre transportlösningar.

  Och detta fattar vi alla, men ändå, fast jag vet att det är kallt där också så vill jag möta våren i Italien, får se finns det några billiga flygbiljetter???

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons