Ämne restaurangmoms

 • Mottagare Löfven

  Jeanette Bohman Det är inte med någon mysig magkänsla som jag funderar på vad som händer om restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga höjs, känslan är oro.

  Stefan Löfven, hur tänkte du nu? Det låter så fint att du vill satsa på utbildning, innovation och forskning, dessutom vill du satsa på landsbygden säger du. Du vill även satsa på småföretagarna. Samtidigt vill du knäcka företagen som ska ta hand om dessa utbildade och som ska få landsbygden att leva. Hur tänkte du att högre kostnader skulle göra att vi småföretagare rusar till arbetsförmedlingen för att anställa fler? Eller hur tänkte du att landets 23000 restaurangarbetsplatser skulle agera när man återigen ska lägga på ytterligare 13% i sina priskalkyler för att man förädlar livsmedel och bär ut de på en tallrik? Vad i detta skapar fler jobb?

  Det finns runt 1 miljon småföretag i Sverige, de allra flesta är enmansföretag eller har mindre än 9 anställda. Hur kan man som politiker bortse från en så stor grupp i ett land? Jobben kommer inte med ett brev på posten, de ramlar inte ner från himlen och de kan inte heller betalas av staten om ingen genererar skattepengar. Det är inte heller politiker som skapar jobb, däremot förutsättningar.

  Nej, jobben skapas av företagen när det finns förutsättningar och behov.

  Jag skulle vilja bjuda in dig till vårt lilla företag för att du skulle få vara med och se hur det fungerar här, du verkar vara pinsamt omedveten om den verkligheten.

  Du verkar också vara omedveten om att nästan 60% av de anställda i vår bransch är ungdomar, m a o för väldigt många det allra första jobbet, den allra första kontakten med arbetslivet. Det är oviktigt för dig som påstår sig hata arbetslöshet. Jag får inte ihop det.

  Du verkar också vara fullt omedveten om att olika företag har olika yttre förutsättningar, och nu tänker jag på landsbygdsföretagen i min bransch. Skåne är fantastiskt, vi har en underbar kust, ett böljande landskap och mängder av småföretag i min bransch som har några månader om året på sig att skrapa ihop till resten av året. Det är säsongsbaserade verksamheter i stor utsträckning. Sommaren, massor med besökare från vårt eget land och från övriga världen, massor med jobb skapas, många ungdomar utan erfarenhet från tidigare jobb får en första chans att tjäna egna pengar.

  Du verkar även fullständigt omedveten om att turistnäringens exportvärde är betydligt högre än järn- och stålindustrin. Värdesätter du vår bransch lägre än industrin? Har du även koll på att sysselsättningskurvan för vår bransch har en uppåtgående kurva, det trots att världens ekonomier svajar och länder riskerar att gå i konkurs. Är även det oväsentligt i dina kalkyler?

  Du verkar inte heller bry dig om att momssänkningen har genererat högre löneutbetalningar. I min skalle så betyder det flera saker, antingen fler som jobbar, det kan även vara fler som fått utökad arbetstid men det kan också vara fler som fått högre lön. Men i din skalle så betyder det visst ingenting av värde.

  Du vill alltså höja tröskeln så pass mycket att vi småföretagare inte ska kunna anställa de här ungdomarna som vill jobba på ett riktigt jobb och tjäna riktiga pengar. Det kanske är farligt att företagen själva får förvalta sina inkomster, eller vad är det du menar? Du vill istället att de ska ingå i arbetsmarknadsåtgärder så att du kan bestämma var de ska utföra ett jobb och de ska få bidrag från statskassan? Men återigen, var ska pengarna till statskassan komma ifrån om ingen kan anställa någon som betalar skatt och skapar tillväxt? Är det utvecklande för någon tycker du? Nej, varken för mig, mitt företag, samhället eller för den som går på bidrag, men så kommer det att bli. Vi småföretagare kommer att bli ännu mindre, vi kommer att driva våra företag som enbart familjeföretag och helt enkelt strunta i både anställningar och tillväxt, för det kommer vi inte att ha råd med.

  Ett säkert sätt att stoppa tillväxt, strypa besöksnäringen – världens snabbast växande näring, skapa utanförskap och arbetslöshet, döda företagsamheten och skapa spökstäder på landsbygden– det är att rösta på dig Löfven.

  Avsändare, Jag – en av den där miljonen småföretagare, fast på landsbygden i en bransch som inte är viktig för dig Löfven.

 • Branschens, HRF:s eller Löfvens sanning?

  Jeanette Bohman Idag har det varit sommar i Skåne, riktigt härlig sommar! Jag hade ett gäng kryddor som stod på trappan och verkligen trånade efter att komma ner i jorden och det fick de idag, tack vare min nyanställde kock i köket så kunde jag mitt på en söndag när solen lyser som bäst ta av mig de rutiga byxorna och vita jackan och istället hoppa in i ett par shorts och t-shirt! Kryddorna kom ner i jorden och det blev snyggt och fint runt kökstrappan - nu har vi laddat för somnmarens härodlade kryddpiruett. 

  Förra sommaren gjorde jag sånt sent på söndagskvällen när veckan var slut och även jag, eller tidigt om morgnarna innan 12-timmarspasset tog vid, men sänkningen av momsen gör detta möjligt! Hurra!

  Under den senaste veckan har det kommit ut rapporter ang effekten av sänkningen av restaurangmomsen, den ena från finanspolitiska rådet och den andra från SCB. De har även 2 olika sanningar, eller lögner. 

  Finanspolitiska rådet menar att effekten är svag medans SCB pekar på en total ökning av anställda inom hotell- och restaurangbranschen på 8,2% jämfört med samma period förra året. De pekar även på att Tillsvidareanställningarna ökat med 12,3% och visstidsanställningarna minskat med 4,1%. 

  SCB rapporten http://www.scb.se/statistik/AM/AM0201/2012K01/AM0201_2012K01_SM_AM63SM1202.pdf

  Finanspolitiska rådet http://www.finanspolitiskaradet.se/

  Vi väljer alla vilken sanning vi vill tro på. Jag tror på den senare för den tillhör min verklighet och den kan ingen ta ifrån mig.

  Mina vidare funderingar går till förra veckans anförande av Stefan Löfven på Framtisdmötet 2012 där han hyllar företagsamheten och vill ha en dialog, vi ska lyssna på varandra. Ja, jag lyssnar och hör ingenting som påverkar mitt företag i en positiv rikting. Jag är även läskunnig och kan läsa vad herr Löfven vill ska hända i vår bransch om han blir statsminister och vilka kongressbeslut de redan tagit, nämligen att restaurangmomsen skall höjas och arbetsgivaravgiften för unga även den. Så fortsätt hylla och smickra men i detta nu så hjälper inte det.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lofven-vill-gora-upp-om-riskkapitalet_7204766.svd

  Lösningen för krögarna, menar Löfven, är helt enkelt att anställa mer folk  för då går de andra på krogen. Det är enkelt att säga för en man som har sina rötter i storindustrin.....men jag undrar även om industrin ökar sin produktion bara för att man anställer mer folk. Får inte ihop den ekvationen.

  Efter mitt blogginlägg den 11 maj om HRF:s krav som jag anser ta stendöd på landsbygden  (som jag alltid twittrar ut)
  http://www.besoksliv.se/blogg/jeanette-bohman/kraven-doedar-landsbygdsfoeretagen

  så fick jag följande svar i min Iphone via Twitter 

  Citat "@HRF_Facket @Jeanette_Gastis det där är faktiskt inte sant. och det vet visita. vi ta bort ett supplement som inte fyller någon funktion"

  Men HRF - ingen kan ta ifrån mig min verklighet och min sanning, ingen!

  Så gott folk hur kommer vår bransch att se ut med begränsade möjligheter till säsongsanställning och timanställning, dubbla arbetsgivaravgifter och dubbel restaurangmoms? Hur många av oss orkar driva vidare en av de mest uppskattade branscherna i Sverige med dessa belastningar? Gör du?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons