Ämne servering

 • Hur kan din bästa egenskap vara din sämsta?

  Pontus Frithiof Idag skall vi beröra ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat, nämligen självinsikt.

  För många år sedan hade vi en föreläsare i på en ledningsgruppskonferens, Rasmus, en fantastisk person på många sätt. Han började med att be oss skriva ner våra tre bästa egenskaper på en lapp. Det tog inte lång tid alls, alla kunde snabbt rabbla: "stresstålig", "snabb", "bra på köksekonomi", och så vidare.

  Men Rasmus sa att vi alla var på fel spår! Rätta svaret var att vi skulle nämna våra svagheter i stället. Styrkan ligger i att känna till sina svagheter. Otroligt smart egentligen. 

  Motiveringen lyder så att om du känner till dina svaga sidor och kan jobba på dem så har du god självinsikt och kan faktiskt verkligen jobba på att bli bättre. Tvärtom är värre: Att tro man är bra på allt och inte erkänna för andra, eller sig själv, vad man är dålig på. Dessvärre är det väldigt vanligt.

  Jag brukar alltid fråga personal som jag håller på att anställa, vad deras dåliga sidor är. Hela 90 % säger konstigt nog, att de är rätt bra på det mesta (tänk om de hade haft rätt, vad härlig vår bransch hade varit!).

  Framförallt män, de är alltid fantastiska på allt. Kvinnor har i regel en annan approach och bättre självinsikt.

  Idag träffade jag en före detta anställd, en mycket fin kille, han berättade att han nu har ett jobb med fokus på matlagning och att han sagt under intervjun till sin chef att han inte var bra på ekonomi och administration. Jag blev jätteglad när jag hörde det! Troligen är hans nuvarande arbetsgivare än mer glad.

  Själv är jag dålig på en hel del saker, men jag försöker aktivt att jobba med att bli bättre. Och ju mer jag lär mig, desto mer förstår vad jag från början inte hade koll på. Rätt intressant faktiskt. Självkännedomen är otroligt fascinerande.

  Egentligen är det ju samma med din verksamhet. Gör en enkel analys om vad ni är bra och dåliga på, just på din verksamhet.

  Det ni redan är bra på, behöver du ju inte jobba på. Men är ni dåliga på te, dessertförsäljning och hantera stora sällskap, kanske det är just det ni skall fokusera på att jobba på. Viktigast av allt är att aldrig sluta förbättra eller förfina det du jobbar med. Det värsta är slentrianfasen, den fas där man inte reflekterar över sina tillkortakommanden.

  På min restaurang Pocket i Stockholm city har vi mjölkkannor som är katastrofala. De är för små, och näst intill omöjliga att hälla ifrån. Dessutom räcker de till endast 1 person (”smart” att ställa fram till en fyra). Jag blir tokig när ingen reagerar på sådana saker. Nu har jag gett i instruktion att omgående byta och ta bort dessa ur sortimentet. De kommer ju aldrig bli bra - så länge vi inte öppnar en krog med specialiteten att spilla mjölk på gästerna...

  Fundera själv, vad är du dålig eller mindre bra på, och hur vill du utveckla den sidan hos dig själv? 

  Insiktsfulla hälsningar,

  Pontus

 • I fablernas värld

  David Kallós Vissa saker kanske man inte skall skriva, det som kommer nedan skulle ju kunna handla om de som omger mig, men ändå...

  När jag för flera årtionden sedan började jobba som kock var ett skämt som cirkulerade i köken- Nämn tre olika flockdjur?

  Fast jag börjar med en berättelse.

  En liten pojke går in i en kohage. I ängens andra ände går korna.En ko är på väg bort för att slicka på en saltsten, en annan dricker vatten ur ett gammalt badkar, en ko betar, en annan idisslar och en råmar. Kon som druckit ur badkaret tittar upp mot pojken, hon tror kanske han har något gott. Lite lojt går hon över ängen fram mot pojken. Ett par andra kor följer efter men stannar en bit bort och glor. Kon och pojken tittar på var andra och bägge väntar på att den andra skall ta ett initiativ. De andra korna bara står.

  En ung man går in på en restaurang, längst in står servitriserna, en är på väg ut för att röka en cigg, en annan dricker kaffe ur en gammal mugg med blekt mönster på, en äter en smörgås och en tuggar tugggummi och en skickar SMS. Servitrisen sätter ned kaffemuggen och går fram mot den unge mannen, kanske är han en man kan få dricks av. Ett par andra går efter en bit men stannar och slötittar. Servitrisen och den unge mannen växlar blickar och väntar på att den andra skall ta initiativet. De andra servitriserna bara står.

  Hur var nu det gamla köksskämtet.

  Nämn tre sorters flockdjur? Kor, får och servitriser!

  Tiden går sanningen består.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons