Ämne smartphone

 • 25 % av bokningarna är idag mobila

  Anders Johansson I Japan och Korea sker idag över hälften av alla elektroniska köp (e-commerce) i en mobil enhet (smart mobil eller läsplatta). Storbritannien ligger inte långt efter och andelen elektroniska köp via smarta mobiler och läsplattor väntas nå 45 % av alla elektroniska köp i slutet av året. Andelen elektroniska bokningar av resor och hotell som sker via en smart mobil eller läsplatta har nu passerat 25 % av alla elektroniska transaktioner och fortsätter att växa i snabb takt. Detta visar en undersökning gjord av Criteo som du hittar här.

  Besökare från flera av de stora turistländerna genomför sina bokningar av resor och hotell i allt högre utsträckning via en smart mobil eller läsplatta. Det är hög tid att se över hotellets närvaro i den mobila världen och inte längre nöja sig med att besökaren kan komma åt hotellets webbplats via en smart mobil eller läsplatta. Nu handlar det om att säkerställa en bra mobil upplevelse i den enhet som besökaren bär med sig.

  Ett absolut minimum är att hotellet har en responsiv webbplats som anpassar innehållet till mobila enheter. Ett minimum borde även vara att tillhandahålla en bra bokningsfunktion via mobila enheter för att säkerställa att bokningen går direkt till hotellet och inte via OTA:erna som sedan länge har bra innehåll och bokningsmöjligheter i sina mobila versioner.

 • Belönade innovationer i besöksnäringen

  Anders Johansson Fredagen den 6 december delades Stockholms Innovationsstipendium ut inom sju kategorier. Inom kategorin besöksnäring fick Spontano ca 85 000 kr för sin nya idé att hitta, köpa och få biljett till olika evenemang på en destination samma dag direkt i den smarta mobilen. Namnet antyder att det handlar om att göra det enklare att vara spontan. Arrangörer som har osålda biljetter får en sista chans att via den här kanalen fylla sina tomma platser som annars skulle stått tomma.

  Av årets ansökningar handlade många om att använda ny teknologi för att förhöja upplevelsen för besökaren. Förutom Spontano nominerades en idé att använda sin smarta mobil för att få guidade turer på museer (AudioApps) och en idé kring guidade turer av de som bor i staden (Walk in my shoes).

  Flera andra ansökningar handlade också om mobila lösningar för att ge besökaren bättre information om staden. Två idéer handlade om förstärkt verklighet (augmented reality), dvs. att den smarta mobilen ger mer information om en skylt, ett konstverk eller en plats ofta i kombination med den inbyggda kameran som kan visa hur t.ex. en plats såg ut en gång i tiden.

  Intressant att notera är att innovationskraften kommer utanför besöksnäringen. Med något undantag har idégivarna ingen tidigare erfarenhet av att arbeta inom besöksnäringens företag.

  Jag hoppas att alla som arbetar inom besöksnäringen kommer att stötta dessa nya idéer. De ökar upplevelsen av Stockholm och andra destinationer när utvecklarna expanderar. Innovationerna får besökare att bli nöjdare med sin vistelse och rekommendera att besök till sina vänner. Det är så vi får besöksnäringen att växa.

 • Uppgradera

  Anders Johansson Idag har jag uppgraderat min uppkoppling till Internet hemma i bostaden till 1000 Mbit/s. Jag hade "bara" en uppkoppling på 100 Mbit/s tidigare vilket i och för sig också är en snabb uppkoppling. 100 Mbit/s kostar inget extra utan ingår i avgiften i bostadsrättsföreningen. 1000 Mbit/s kostar 199 kr per månad. Klokt eller slöseri med pengar? Här är några skäl till att jag uppgraderar.

  • Testa gränserna. TV, film, musik och surf på Internet kommer att gå snabbare.
  • Min tid är dyrbar. Jag har inte tid att vänta på att webbsidor, e-post, dokument eller program ska laddas upp eller ner.
  • Bara för att det går att till ett väldigt överkomligt pris ha så hög kapacitet

  Jag har också uppgraderat min smarta mobiltelefon till världens första miljöcertifierade smarta mobiltelefon, Samsung Galaxy S4. TCO:s certifiering för smartphones har ett livscykelperspektiv och ställer bland annat krav på socialt ansvar i produktionen, reducering av skadliga ämnen, återvinning och hälsa/säkerhet. Att kraven i certifieringen följs i produktionen kontrolleras av en oberoende tredje part.

  Omvärlden uppgraderar och det gäller att hänga med in i framtiden. I EU27 är bredbandspenetrationen över 73 procent. Det är över 400 miljoner i Europa som idag använder Internet. Dagligen besöker 165 miljoner européer någon av Googles webbplatser. Andelen smarta mobiltelefoner är nu 57 procent i de fem största EU-länderna (Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien). Utvecklingen går snabbt i Europa och Sverige har halkat ner på många rankinglistor. Ett exempel är att en större andel av Internetanvändarna i Nederländerna, Frankrike, Finland och Storbritannien använder Internetbank än i Sverige.

  För hotellen gäller det att hänga med i utvecklingen. Den enskilt viktigaste åtgärden är att uppgradera uppkopplingen till Internet. 

 • E-boarding och nu är hela resan i gästens smartphone

  Johan Bjelke Äntligen. E-boarding har kommit vilket innebär att du (läs;gästen) slipper alla papper, förutom ditt (deras) pass. När kommer även passet att vara digitalt? Ett chip innanför huden innan vi hinner säga "Mamma". Först i din... smartphone. Som en e-legitimation. Kanske.

  Detta är fantastiskt och ger än större möjligheter för hotellen, resortsen och andra aktörer att utnyttja "molnet" då gästen ytterligare bygger sin resa kring sin smartphone. Allt i realtid. Allt här och nu. Snabbt kunna anpassa sig, ställa om och kommunicera med inkommande gäster och gäster redan på plats. Det som krävs är det ett boknings, drifts och affärssystem som ligger i tiden och som tar dig in i framtiden samt ett skärpt engagerat management. Håll ögonen öppna för spännande och innovativa hotell- och resortsystemet VisBook. Där finner ni lösningarna och verktygen.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons