Ämne trygghet

 • Sjuk=slut??

  Du som är småföretagare - vad händer om du blir långvarigt sjuk?


  Idag träffades företagare i Skåne för att diskutera företagsfrågor med Mats Odell (kd) men tillika ordförande i näringsutskottet. Vi är ju företagare utifrån att vi en gång haft en idé som vi omsatt till att leva idén, och vi är entreprenörer som älskar att jobba, vara kreativa, inspirera och vi vill ju alla att våra företag ska gå bra och de flesta vill väl växa med sitt företag också. Vi kommer alla från olika branscher, tillverkning, tjänstesektorn, besöksnäring och restaurangnäring och vi har alla olika stora företag med olika omsättning och olika antal anställda - och naturligvis så finns det olika hinder i de olika företagen.


  Runt bordet diskuterade vi alla dessa olika scenarier utifrån våra olika förutsättningar, men en sak som jag länge tänkt och grunnat på och som en vän själv har genomlevt är:


  Vad händer med företaget om jag eller min man blir långvarigt sjuka? Jag menar om det drabbar mig så kommer det ju även att drabba min man eftersom han såklart vill finnas där och stötta mig. Det innebär att inte bara en nyckelperson blir frånvarande från företaget utan båda två - vad händer med företaget och de anställda? Ja efter en tid så  kanske enda alternativet är att säga upp och lägga ned, vilket skulle i sin tur innebära kostnader för samhället med  a-kassa och andra stödåtgärder. För vilket småföretag kan anställa en person till marknadsmässig lön och utföra våra 80-timmarspass under en längre tid....


  Vore det inte en god idé att för de arbetsgivaravgifter vi betalar in för oss företagare i fåmansföretag varje månad, år efter år utan att vara sammhället till last (har inte varit i kontakt med försäkringskassan för mig eller min man på 16 år..ej heller har vi någonsin uppburit a-kassa) få en sk nyckelpersonsförsäkring?


  En person som kan gå in och leda företaget under svåra omständigheter som dessa under en viss tid skulle ge samhällsekonomiska fördelar då företaget kan drivas vidare, personalen får behålla sina jobb och den sjuke och dess anhöriga kan tillfriskna i lugn och ro med en trygghet i ryggen vilket jag tror skulle ge ett snabbare tillfrisknande om man kan undvika en företagskris samtidigt.


  Min största rädsla och oro idag är just om detta inträffar.


   

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons