Ämne välfärd

 • Vinst eller ej, är det det som knäcker koden till välfärden?

  Hur leder du ditt företag? Det är frågor man ställer sig själv ideligen som företagare och det handlar om allt från inköp, planering, marknadsföring men inte minst personal. Tanken på detta kom sig av att jag precis lyssnat på Håkan Juholt i Agenda där han med all kraft vill lagstadga om rätt till heltid, förkastar den sänkta restaurangmomsen men också förbjuda vinstintressen i vårdföretagen, med anledning av Carema-historien. Vård ska enligt honom skötas av stat, kommun och landsting alternativt ska all vinst gå tillbaka till investeringar och personal.


  När min mormor var blev gammal och inte hade förmågan att bo kvar hemma så fick hon flytta in på ett vårdhem. Vi bodde 100 mil från mormor och hade mest telefonkontakt men när tillfälle fanns kunde vi hälsa på. Vårdhemmet som hom flyttade till fick väldigt bra renomme från handläggaren på kommunen, alla de boende hade alltid varit så nöjda. Det kändes tryggt.


  Andra gången jag kom och hälsade på mormor, då hade hon bott där i ca 6 mån, så var dörren till hennes rum stängd. Jag smyger in för jag tror att hon sover, men det gör hon inte. Hon ligger i sängen och tittar upp i ett vitt tak. Jag tittar mig omkring i rummet och ser att alla hennes privata saker är hopplockade, radion, lampan, de virkade dukarna och prydnadssakerna på bordet och i fönstret är borta. De ligger i en kartong i hennes garderob.


  Mormor ligger i sängen med grindarna stängda, hon har ramlat ur sängen några veckor tidigare. Hon har liggsår på båda fötterna och väger säkert inte mer än 40 kilo. Hon ligger i ett rum som är helt avskärmat från yttervärlden,  utan ljud, utan mänsklig kontakt.


  Hon känner inte igen mig längre.


  Jag tittar på vätskeschemat och enligt detta har hon druckit 1 dl på 24 timmar.


  Jag blir ledsen. Detta är min mormor som ligger där och liknar en liten fågelunge så mager hon är.


  Jag frågar personalen hur ofta hon får dricka. De svarar att hon vill inte.


  Jag frågar varför de har plockat bort hennes saker. De svarar att de kan inte dammtorka dessa. De kan alltså inte ens dammtorka en radio...


  Jag frågar hur ofta de tar ut mormor i dagrummet. De svarar att det går inte för sängen går inte att ta ut genom dörren.


  Jag frågar om de har någon lift och en rullstol med liggfunktion. De svarar att den är oftast upptagen.


  Så mormor kommer aldrig ut i dagrummet, hon får aldrig komma ut i friska luften och jag undrar om hon får duscha. De svarar att det händer.


  Detta hände för ett antal år sedan då vården sköttes av kommun, landsting eller stat. Det fanns inga möjligheter att förflytta mormor, för det fanns inga andra alternativ.


  Mormor levde inte så länge efter det och jag har många gånger önskat att hon fått bo någon annastans under sitt sista år. Jag tror att i grunden så är det verksamhetens grundinställning och personalens motivering som har betydelse för hur ett företag/verksamhet bedrivs. Och personalens motivering kommer inte av sig själv, det är en ledningsfråga och jag blir då mycket kritisk till uttalanden att allt som drivs i privat regi görs endast med ett vinstintresse och inte något intresse i hur verksamheten sköts. Naturligtvis har alla privata företag ett intresse av att göra vinst, i annat fall skulle vi nog inte driva våra företag men att det skulle försämra vård och omsorg är jag kritisk till, men att vårt intresse inte finns i hur verksamheten sköts är nog mer ett undantag än en regel.


  Jag är övertygad om att det finns privata vårdbolag som har en mycket fin verksamhet likaväl som det som i mormors fall finns skräckexempel inom landstinget. Det hela handlar om attityder, om människosyn, om empati och en bra ledning.


   


   


   

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons