Ämne vin

 • Vinrescension eller bara fyllesnack...

  David Kallós I Söndagens "The Observer" finns en tänkvärd artikel om vinbedömningar.

  En vinodlare i Californien som  varje år låter sina viner testas i olika tävlingar började undra över det slumpmässiga i hur hans viner bedömdes. I en tävling kunde hans viner hyllas för att i nästa inte vara i topp. Som många andra i Californien hade han en annan karriär innan han blev gröna vågare och odlaren Robert Hodgson som tidigare var forskare undrade över det slumpmässiga i hur vinerna belönades. Han gjorde då ett experiment som hållit på över flera år att i räckan av viner som bedöms låter han samma vin från samma flaska vara med tre gånger. Det har då visat sig att samma vin får olika poäng och att det kan skilja från bra till super. Vilket skulle förklara det slumpmässiga i bedömningarna.

  I artikeln är det andra exempel på hur vinbedömningar påverkas av etiketten, då ett vitt vin färgats rött ges det beskrivningar som brukar gälla röda viner. Bakgrundsmusik påverkar bedömning etc. etc. Sedan är det väl klart att hur väl det än spottas slinker väl en och annan droppe vin ner och provas en massa viner så många droppar små blir en hel flaska så domarna kanske är lite sliriga. Ett annat roligt exempel i artikeln är det om den ekonomi proffesor som gjort en studie över skitsnacket i vinrescensioner och tillsammans med sina kollegor skapat en allegoritm som utifrån utvalda begrepp med allt från violett till eldstad skapade påhittade vinrescensioner men som låter helt möjliga som denna: 

  "Château L'Ordure Pomerol, 2004. Fine minerality, dried apricots and cedar characterise this sage-laden wine bursting with black fruit and toasty oak

  Låter hur sann som helst, att vinbedömningar är subjektiva är givet och de är säkert inte ensamma om att vara slumpmässiga och styrda av förväntningar. Konstkritik, film och teater, krogguider, biltest osv. för dem gäller säkert detsamma. Troligen också för ekonomijournalisternas börstips. Hur sätter riksbanken räntan? Att vi överlåter för mycket till"experter" är ett faktum, kommentarsfältet till artikeln i Observer är kul.

  Så med den sorgliga kunskapen att man inte kan lita på någon finns bara en sak att göra, korka upp en flaska och in i dimman... Skål.

   

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons