Våra bloggar - senaste inläggen

 • Kom igen nu..!

  Stefan Ekengren Gå ner 4 kilo på 4 veckor rapar en fittness-tidning  ur sig på framsidan i tidningshyllan när jag släntrar förbi i mataffären, en pepparkaksbrun supermodell/kostexpert i senaste outfitten ler uppfordrande på mig, du kan oxå, du kan! Jag kväver en sömnig gäspning blandat med atack-känslor medans jag väldigt intresserat ändå måste få läsa vad för tokerier som kostexperten denna gång kommer dragandes med i form av dieter och viktgarantier. Kom igen nu, VIKTGARANTIER?! Hur illa mår inte vi människor med våra demoner ändå? Demonerna dolkstöter oss i ät-nerven när vi har det som mörkast för tyvärr så är ju detta sånt som mången läser och hoppas kunna hitta en genväg till ett nöjdare liv med.

  Jag känner mid nödd och tvungen att göra ett försök att sätta stopp för detta genom att meddela att det föga överraskande inte finns en enda diet som är effektiv i långa loppet genom livet, inte en enda ynka. För även om du går ner massor genom att inte äta ditten och datten så är det inte hållbart i längden, du måste lägga om ditt liv, tänka om, göra något annat. Och detta är inget som du ska göra i 4veckor, utan det gäller HELA ditt långa liv, koderna i ditt beteende måste ställas om för hela ditt långa liv.

  Den stora anledningen till att vi människor blir tyngre och mår sämre är att vi äter för mycket mängd mat samtidigt som vi rör oss för lite, det vet ju alla. Ändå försöker vi ta genvägar, det vet ju alla också?  Det finns ingen metod som är mer effektiv och långvarigt hållbar än att helt enkelt äta mindre mängd av exakt den mat man äter vanligtvis i sitt liv. Detta inkluderat godis, pasta, potatis, underjordsväxande grönsaker, ris, vitt bröd och annat som det nästan hysteriskt hålls av från i olika hetskurer. Ställa om är ledordet, mindre mängd mat, och det gäller som sagt varje dag, varje måltid, varje vecka, varje månad och varje år så länge du lever. Kan inte framsidorna på fittnesstidningarna utöka sin godhet och skrika ut detta i tidningshyllan istället?

  Sen ska man visst röra på sig också, herregud: tungt, segt, tråkigt, jobbigt och tidskrävande men ibland emellan varven även ganska kul, faktiskt. 

 • Brända enbär...

  Stefan Ekengren Enbär är en krydda som delar smaksnillen i två läger, några är sjukt irriterade på den kraftiga smaken som tar över allting och några hyllar enbäret som en nyckel till framförallt den vilda smaksättningen men också till annat som inte hör vilt till.

  Som den diplomat jag är förstår och sällar jag mig till båda läger: enbär är sjukt starkt, den kan slå otroligt hårt mot en rätt om man väljer att trycka på för hårt med den. Men om man får till det så är den ju givetvis fantastisk, enbär ÄR nyckeln till mycket av det vilda.

  Men enbäret går också att krydda mycket annat med, jag har med den i olika kryddblandningar lite här och var till röding, anka, anklever och ibland även grönsaker, men använder man enbär i de här konstellationerna så gäller ännu större försiktighet, en röding där enbäret slår stenhårt är givetvis allvarligt, där måste man vara riktigt fin men med dill, enbär, citronskal och lite peppar lyfter en sotad röding till höjder som är galna, testa!

  Jag och Oscar i köket surrar om en tartar av hjort här nu snart när vi går in i september och hjorten börjar komma (precis satt den nya menyn men det är dags att tänka nya rätter direkt). Vi ska göra en detalj med enbäret till tartaren som det var länge sen jag använde, fin comeback för den här väldigt användbara metoden.

  Gör en karamell/nougat av enbär som påminner om hur man gör nougat då som sagt och även hur man gör brända mandlar, därför så kommer jag kalla detta brända enbär, låter inte lika dessertklingande, gillar bränt! Den här metoden gör att smaken inte slår lika hårt, den förändras och du får en fin karaktär till tartaren men också andra rätter.
  Sätter karamell på 250 gram socker och 1 dl vatten, låter detta koka till 110 grader och går i med 200 gram grovt krossade enbär. Låter detta koka ihop tills det bildas ett vitt nougatpulver runt enbären, då låter man detta köra vidare på spisen till det vita smälter igen och en fin brun karamell bildas runt enbären. Låt detta kallna ordentligt och gå in med skalet av fyra citroner, en grovt skuren chili, massor av plockad timjan och lite svartpeppar.
  Vänder sedan upp mina brända, karamelliserade enbär med kryddor på silikonmatta och låter kallna helt, mixar till pulver i önskvärd grovlek och förvarar i burk till användning. Detta ska vi krydda vår tartar med direkt på tallriken. Karaktären med den här kryddan och köttet är hela grejen men vi surrar lingon, löjrom och svamp också, återkommer på den pucken. Testa att göra brända enbär, de e en höjdare till mycket. Lycka till!

  Metoden i bilder:

  Mina ingredienser TV-mässigt, ordning och reda, enbär, svartpeppar, chili, citronskal, timjan. Här är det ju bara att spinna loss, blande in kanel kanske? Stjärnanis?, nejlikor, bara enbär? Labba, testa

  Sätter karamellen och går in med enbären, låter koka in

  När detta har kokat in bildas ett torrt vitt pulver runt enbären men var lugn, låt kastrullen stå kvar på plattan medans du rör med träslev

  För det börjar sedan smälta och "bränner", karamellen sätter sig runt enbären

  Låter karamellen kallna något och går i med svartpeppar, chili, citronskal och timjan

  Vänder upp allt på silikonmatta och låter kallna helt

  Mixar sedan den stenhårda karamellen till den grovlek jag vill ha, spar under lock, den här funkar till mycket, sjukt god till vår tartar

 • De röd-gröna vill tvinga 7000 personer att byta bransch

  Anders Johansson De som vill sänka besöksnäringen har vind i seglen inför valet den 14 september. Miljöpartiet är fientligt inställt till turism eftersom turism medför resande som tär på miljön. Beskattning på flygresor står högt upp på deras lista vilket kommer att göra det dyrare att resa till och från Sverige. Utländska turister väljer sannolikt andra besöksmål dit det är billigare att ta sig. Kom ihåg att det redan är dyrt att ta sig till Sverige eftersom vi ligger lite i utkanten av allfartsvägarna. Socialdemokraterna vill höja momsen på mat som äts på restaurang från 12 % till 25 %. Detta är också en fientlig handling gentemot besöksnäringen. Det blir nästan 12 procent dyrare att äta på restaurang för alla de turister som kommer till Sverige - för de har ju inte alternativet att laga maten hemma, som alla vi svenskar förväntas göra i större utsträckning i framtiden. De flesta andra europeiska länder har en låg moms på restaurangbesök. Dessutom vill både socialdemokraterna och miljöpartiet fördubbla arbetsgivaravgiferna för unga vilket gör att det här med service på restaurang, hotell och besöksnäringsverksamheter (t.ex. nöjesparker) kraftigt försämras. Det blir helt enkelt för dyrt att hålla en hög servicegrad när verksamheterna inte kan anställa unga under högsäsong som t.ex. under sommaren. Vi i Sverige är ju vana vid självservice, men turister förväntar sig lite mer än så.

  Blir detta verklighet kommer Sverige som turistland att bli dyrt att ta sig till, dyrt att äta i och turisterna kommer dessutom att till stor del få stå för servicen själva. Den utvecklingen låter faktiskt inte ens lockande för de svenskar som vill turista i sitt eget land, så vi får nog stå ut med att betala flygskatten för att få en bättre upplevelse någon annanstans.

  Den som har sin försörjning i besöksnäringen har inget annat val än att rösta på något av Alliansens fyra partier om de vill säkra sin försörjning i besöksnäringen.

  Om den så kallade "dubbelstöten" (höjning av momsen och slopandet av lägre arbetsgivaravgifter för unga) blir verklighet kommer försäljningen och anställningarna inom hela besöksnäringen att minska. Ungefär de 7000 personer som fått jobb i besöksnäringen de senaste åren kommer att bli övertaliga och måste helt enkelt byta till en annan bransch. Jag är lite nyfiken på till vilken bransch, eftersom arbetslösheten verkar ligga kvar på en relativt hög nivå.

 • Broccolipurén igen...

  Stefan Ekengren Broccoli är den grönsak som vi jobbar med i vår rätt med karrén från unggrisarna från Havdems gård, vi gör en dillpuré som är grundad på en broccolipuré. Jag har tjatat om broccolipurén jag gör men det är så många frågor om den här grundpurén så jag länkar till den igen: http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/sa-haer-goer-du-pure-av-broccoli . Vi hyvlar också hela broccolistammar (1mm) som vi vaccar med citronskal,olivolja, krondill och salt.

  Purén har en fin liten historia i sig som jag av ”etiska” skäl bara kan nämna till en del men den förklarar hur man kan finna inspiration och komma fram till bra lösningar. Jag åt en galet bra middag på en av landets bästa krogar för ganska många år sen, middan va grym förutom en broccolipuré i en rätt som va bedrövlig (rätten i övrigt va kanon), grå, sprucken och väldigt dassig.

  Jag sov inte en enda blund den natten, middan surrade i huvudet, jag var som sagt toknöjd i övrigt men en annan sak surrade i skallen och hade fastnat av nån orättvis anledning: broccolipurén, jag vill göra en galen broccolipuré. I svinottan runt fyra knäckte jag min metod. Bikarbonat! Där skulle jag hämta lösningen. Jag hade broccoli hemma och det var väl inte fru Ekengren och de små så nöjda med för klockan halv sex var det dags för mixning av broccolipuré, sjukt fint grön, slät, krämig fräsch broccolipuré till frukost för hela familjen var en fest kan ja meddela.
  Sen den morgonen/natten är detta en universalpuré för mig, smaksätter den med väldigt mycket bra saker: dill, libbsticka., dragon, ostron, sjökorall, krondill och mycket annat. Om du inte testat denna innan så gör det.

  Ok lägget i fläskrätten som jag lovat återkomma med. Bottnar med vår fina karré, nystekt i tunna skivor, täcker den med massor av skivad schalotten mjukkokt i brynt smör, skedar lite dillsky på detta, spritsar toppar av dill/broccolipuré runt köttet och viker sedan de tunna broccoliskivorna över så att det täcker hela lägget, toppar med löjrom och örter. Fläsk, dill, löjrom, brynt smör och lök. Vi pratade trygghet i går, detta är också tryggt men ändå känner jag att rätten känns uppdaterad och personlig.