Våra bloggar - senaste inläggen

 • Smörrebröd...

  Stefan Ekengren Vi har kört panerad kolja med remouladsås till husman här i dag på slottet.
  Jag var tvungen att lägga ihop mitt eget smörrebröd av koljan och remouladen, ville drömma mg bort till Danmark en stund. Älskar Danmark och framförallt Köpenhamn obeskrivligt mycket. Det finns en kultur och ett synsätt på maten restauranger, service och miljö som inspirerar mig sjukt mycket. Viljan att gå sin egen väg, inte titta på andra, ja, exemplen på attityder kan jag rapa upp länge och väl här.

  Smörrebröd är ändå klassiska, det här är en produkt och ett sätt att äta som för mig slår vårt Svenska smörgåsbord, det är bara att erkänna för sig själv. Mackor är alltid bra, ett smörrebröd är således alltid rätt och (oftast) bra.
  Det finns några riktiga pärlor, jag har en given favorit, lumskebugten som drivs av en av mina stora förebilder Erwin Lauterbach. Han är dansk gastronomis stora nestor som stod för den yppersta nivån för ganska många år sen men nu, nu lagar han sill och smörrebröd på Lumskebugten. Är man i Köpenhamn och känner för sill och smörrebröd (det gör man alltid i CPH) så går man till Erwin.

  I dag då, det klassiska smörrebrödet friterad spätta med curryremoulad i snabbtappning eftersom att jag bara hade kolja. En extremt tunn skiva rågbröd i botten på en tallrik (rågbröd, brödens bröd) lite smör på den. Sedan då en kalasbit av friterad fisk, ovanpå detta remoualden som är så god att man blir förbannad, lite syrad fänkål (behövs inte egentligen), dill (behövs alltid) och citronklyfta (behövs alltid). Vid sidan som man alltid måste ha och alltid måste servera om man serverar smörgås med kladd: extra sås, i det här fallet remouladen. Det finns inget värre än att äta macka med majjo, röra eller dylikt å så tar detta slut, man ber om mer men det tar tid, man har inte tid! Ner extra vid sidan direkt!

  Nu har jag tryckt smörrebröd till lunch, "p-mat från gudarna", jag var i Köpenhamn ett par vibrerande minuter.

 • Jansson förändras...

  Stefan Ekengren På julbrädan som är väldigt omfattande har vi bland annat en Jansson-fritter. Vi hade det förra året också men har till i år förändrat den kraftigt. Va inte helt nöjd med varianten vi gjorde då som baserade sig på potatiskrutongen som jag har skrivit om här tidigare. http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/janssons-frestelse Som sagt de var bra men jag var inte helt 100 procent nöjd vilket också kan bero på att jag tröttnade lite också.

  Hur som helst, nöjd, trött på eller vad det var, det är inte fel att förändra. Nu ’r det ju så att Jansson alltid är som allra bäst när den görs traditionellt men jag har min bräda och vill ha små munsbitar där. Att ta bort någon form av Jansson är inte på kartan, Jansson måste vara med.

  SÅ, vi river potatisen precis som till den förra varianten, lök och ansjovis hackas, löken sauteras. Potatisen vrids ur och ångas klar. Sedan blandas potatis, lök och ansjovis. En god béchamelsås kokas och blandas kort med potatisblandningen och får kallan. Här har vi nu en riktigt god janssonsmet som är tjock och tät nog att rulla bollar av. Så det gör vi, vi rullar bollar och panerar dom med äggvita och panko. På fram sen, friteras dessa krispiga och serveras nertryckta i duttar av Västerbottenkräm. En av fem på brädan, bara att ploppa i sig med händerna, jag mer nöjd med den här Janssonvarianten, just nu i alla fall. 

  Längst upp tillsammans med Västerbottenkräm och knäckebröd, återkommer till övriga detaljer. 

 • Foursquare gjorde resan till New York perfekt

  Anders Johansson Livet är för kort för att stå ut med dåliga restauranger, kaféer, barer och annat när man är ute och reser. Självklart använder jag som så många andra Tripadvisor för att kolla både hotell och restauranger innan jag bestämmer mig för var jag ska bo och äta. Jag väljer dock väldigt sällan de hotell som har fått bäst betyg för de är nästan aldrig min typ av hotell. Mina val hamnar en bit ner i listan, men jag väljer definitivt bort hotell och restauranger som inte når upp till en viss nivå i bedömningarna.

  När man är ute och reser - särskilt i USA - är den bästa appen Foursquare. Hela tanken med Foursquare är att det ska vara lätt att hitta ställen när du befinner dig i området. Du tar helt enkelt upp telefonen och Foursquare talar om vilka ställen som är bäst i närheten av dig. När vi var i New York i oktober använde vi Foursquare hela tiden. Vi bestämde att inte gå till några ställen som inte hade minst 9 på den tiogradiga skalan. Livet är som sagt för kort för att stå ut med dåliga upplevelser.

  Här är några tips från New York

  • Birch Coffee, 21 E 27th St som har 9,3 av 10 på Foursquare
  • Per Se, 10 Columbus Cir Ste 4 - 9,2 (Thomas Kellers trestjärniga restaurang i New York)
  • Nobu Fifty Seven, 40 W 57th St - 9,3 (Nobu Matsuhisa har nu 32 restauranger i 28 städer)
  • MoMA Design Store, 81 Spring St - 9,2 (jo även butiker bedöms)
  • Stumptown Coffe Roasters, 30 W 8th St - 9,3
  • Satina, 820 Washington St - 9,0 (ligger i Meatpacking där High Line börjar)
  • High Line, mellan Gansevoort och 34th St - 9,6 (Parken som är byggd på järnvägsspåren uppe i luften)
  • Upland, 345 Park Ave S - 9,4 (nya amerikanska köket)
  • Dough, 14 W 19th St - 9,5 (ett helt fantastiskt donutbageri med kafé)
  • Nougatine at Jean-Georges, 1 Central Park W - 9,2 (den enklare avdelningen på Jean-Georges)
  • ABC Kitchen, 35 E 18th St - 9,6 (Jean-Georges Vongerichtens konceptrestaurang med det nya amerikanska köket)
  • The Carlyle, 35 E 76th St - 9,1 (här bor stjärnorna och här spelar Woody Allen ibland, kändistätt på frukosten)
  • Zabar's, 2245 Broadway - 9,1 (mataffären som har allt + en märklig deli där man träffas runt ett stort matbord)
  • Jean-Georges, 1 Central Park W - 9,4 (Jean-Georges Vongerichtens trestjärniga restaurang)

  Det finns visserligen några väldigt omtalade och kända restauranger i listan, men dessa och framförallt de andra var inte särskilt dyra. Bedömningen inkluderar om upplevelsen står i paritet till priset. Foursquare har många fler restauranger, kaféer, butiker och sevärdheter som får betyget 9 eller mer i New York. Ladda ner Foursquare på Appstore eller Google Play och sluta slösa bort din dyrbara tid på saker som inte är bra var du än befinner dig.

   
 • Årslistan del 1: Råvarorna...

  Stefan Ekengren Det är första advent, mysfaktorn på den här dagen är svårslagen, jul och nytt år närmar sig!

  För kökstugget innebär första advent traditionsenligt att årslistorna börjar presenteras. Dom här listorna är ett sätt att summera året, fundera ut din egen lista, hur ser den ut? Den kan ge lite svar på hur ett år faktiskt har ramlat förbi i expressfart.

  Den första listan avhandlar årets råvaror, vilka råvaror har vart viktigast, mest använda, godast eller kanske helt nya? Förra årets etta grönsaker (ihopklumpat till en enda råvara) tar sig inte in på listan i år, det börjar bli klyschigt från min sida, alla fattar, till och med jag själv, jag gillar faktiskt grönsaker! En lista är en personlig gradering, skulle bli glad för alternativ till listan, fundera ut vilka som vart de viktigaste råvarorna i år, det här är alltid bra.

  Ok, årets lista rörande råvaror, håll i er för nu går det undan här.

  Plats nummer fem: champinjon
  Champinjoner är för alltid min absoluta favoritsvamp om man slår ut det under ett helår. Det spelar ingen roll att den inte finns i vilt tillstånd utan okreddigt är en odlad svamp som är så svenne-banan att grilla på sommaren framstår som en exotisk resa till det innersta av Borneo. Champinjoner finns överallt, dåliga, bra, stora, små, trasiga, hela, fasta, mosiga, på burk, torkade och framförallt på miljontals fulpizzor året om. Men den finns också tunt hyvlade i sköna förrätter (tamefan överallt just nu), i schyssta sallader eller färska på finpizzor.

  Det som tar upp champinjonerna på listan för min del är sojan jag gör av mina fermenterade champinjoner och buljongen som jag gör på samma vis utan att reducera vätskan som jag får fram när jag bakar champinjonerna i djupt bleck på 90 grader i nästan två dygn. Den vätskan är champinjonerna verk, det ska de har tack för. Men det allra sista för listplaceringen är de torkade champinjonerna som vi torkar själva och lägger i glaskanna och slår upp buljongen i innan servering, där och då blir en magisk svampbuljong oförglömlig. Champinjoner är årets svamp och champinjoner är årets femteplats över de viktigaste råvarorna för året, grattis champinjonen!

  Plats nummer fyra: senap
  Senap är verkligen något som talar till vårt innersta inre. Likt champinjonen på placeringen nedanför finns senapen överallt. Alla kan relatera till senap, söt, stark, torr eller mild, alla har sin personliga smak och sin personliga åsikt. Givetvis så varierar favoriterna, jag gillar den absolut vanliga skånska senapen när jag tar en kokt med bröd, men jag diggar ju givetvis Dijonsenap i en majjo. Den här känslan av att senapen finns överallt har gjort mig nyfiken: hur kan man få senap att kännas toppnotch och intressant rent gastronomiskt utan att man får lunchkänsla? Picklade senapsfrön har vart en given detalj det här året, sjukt goda blir dom de kära fröna och de skulle nog ta sig upp bara så själva. Men det som gör det sista är att både dom pickade fröna och min hemgjorda senap kom med i form av en fyllning i våra rödbetsblommor som garnityr i en av mina favoriträtter för året på menyn med lammisterbanden. Här, med de små isterbanden och yyterfilén av lamm får senapen fritt spelrum och är i nivå. Det är sällan man är helt nöjd och det har jag inte varit med isterbanden heller (återkommer på listan om det) men när den här rätten sitter och när vi förde in senapen, ja då måste jag nog säga att det har varit komplett. Senap! Jag tackar dig! Du kniper en fjärdeplacering!

  Plats nummer tre: isbergssallad
  Har alltid gillat isbergssallad, alltid tyckt att det vart en grymt underskattad grönsak med sitt krisp, smak och användbarhet. Isbergssallad borde man kunna göra någonting med, det gjorde vi. Jag har ju länge grillat romansallad som efter grillen dränkts i olivolja, flingsalt och riven parmesan. Grillar man isbergsssallad, vad händer då? Mina tankar och demoner sa: klister, slem, smaklöshet och oreda. Verkligheten ställde sig en millimeter från mitt öra och vrålade: smak av spädaste finaste spetskål, djup komplexitet,, elegans, brutalitet, attityd och absolut nya marker. Den som inte testat isbergssallad i det här formatet gör det omgående. Bara skiva salladen grovt rakt av med den lilla roten och allt, dunka upp på grillen och tryck på stenhårt några minuter på varje sida med bara lite olivolja. Upp på tallrik och på med lite mer olivolja, flingsalt och eventuellt riven parmesan. För de som grillat roman och tror att det ska ens påminna om detta kan ni tänka om direkt, här pratar vi som sagt spädaste spetskål. Vi körde det här isberget med grillad kalvrostbiff, chorizomajjo, murklor, oliver och lite annat under året, en av de bästa rätterna för året även den. Isberg känns kanske inte så  mycket vinter så den är inte med nu, framförallt inte under december men snart är våren här och då ska jag köpa in lådvis med huvuden igen, välkommen in på årslistan isbergssallad, grattis till tredjeplatsen.

  Plats nummer två: lök
  Det är de vanliga råvarornas år så här lång på listan. Det var ingenting jag tänkte på när vår mortelrätt som jag nu snart har kört i ett helt år började att kännas lite tråkig i somras. Den har vart sjukt bra med rågbröd, kryddost, kantareller, löjrom och dill. Jag var tvungen att bara göra något, lök var min tanke. Lök surrade jag om, lök provade jag, lök kastade jag ett par gånger in i väggen (en sjukt äcklig puré) lök åt jag, lök rapade jag och lök luktade jag under de här veckorna. Det blev en löksoppa till slut, en pure (som blev god till slut) av fermenterad lök, picklad lök, rökt lök och en god fläskbuljong i botten på morteln, ovanpå smörgåsen som ska krossas med mortelskaftet. Det strösslar vi med torkad färsklök, rostad lök, timjan och persilja. En löksoppa med smörgås helt enkelt, vi körde den bland de första gångerna på supertrevligt Chefs night i Oslo, mottagandet var positivt, löken fick spela huvudrollen och det kommer den att göra för en lång framtid nu, andraplatsen är din löken.

  Plats nummer ett: startkultur
  I väldigt många år har jag velat göra mina egna isterband att ha som garnityr i schyssta rätter. Jag har funderat och försökt lite halvhjärtat eftersom att det har känts jävligt svårt och riskabelt helt enkelt.  Jag skriver på en annan sak för tillfället som inte syns någonstans än och där var jag tvungen att dyka djupt ner i mina funderingar kring isterband i somras. Jag har min evige mentor när det kommer till korv den bäste, Jon Randow på korvhantverk Stockholm som samtalspartner, här kom han till undsättning och stöd. Vi pratar startkultur, druvsocker, Ph-värde, Ph-mätare och kött under några veckor i augusti innan jag gör mitt försök med lammisterband som jag ville göra. Så jag maler mitt kött, jag blandar min färs med lammköttet, späck, korngryn, kryddor, startkultur och druvsocker. När jag blandat så stoppas och knyts korven och sedan hänger jag den och låter den hänga i drygt ett dygn i rumstemperatur. Ph-mätaren jag var tvungen att inhandla ger mig säkerhet men det gör också startkulturen, den snabbar på processen och gör korven säker. Efter hängning väntar varmrökning till en innertemp av 65 innan korven är klar. Den första testtuggan efter år av funderande och veckor av diskussioner är ett minne för livet, korven blev så satans bra på första försöket. Håret stod rakt ut på armarna, jag gör mina egna isterband! Stolt är ett fett understatement. Allt frid och fröjd? Det kan man gömma, nästa sats blev inte bra, syran infann sig inte, Ph-värdet som indikerar att syran borde vara på plats var som det skulle och jag hade gjort som innan? Trodde jag, men en sak hade jag förändrat. Vi har ingen bra köttkvarn i köket, en liten som är trög gör ingen glad så till den andra satsen malde jag inte köttet själv utan beställde exakt samma kött malt ifrån min kötthandlare, det skulle jag inte gjort. På något sätt sätter processen igång direkt vid malning, det blir inte bra, gott och helt ok men inte lika bra. Känslan att äta den andra mindre bra satsen, den känslan vill jag inte känna igen, stoltheten som bortblåst, vilken jävla fåne, trodde du att du skulle kunna göra isterband? Ha ha ha, jag kände mig som e idiot! Vi är i fas nu, är stolt igen. Tack startkulturen för den här resan, utan dig (och Jon) hade jag inte tillverkat mina korvar, årets förstaplats för råvarorna går till startkulturen, grattis!!

  Bubblare
  Fetaost
  - på listan förra året, feta håller sig kvar och är alltjämt den nya parmesanen
  Rågbröd- brödens absoluta bröd, så sjukt gott och användbart, smaken av det nordiska
  Ingefära- har börjat intressera mig för ingefära igen, nästa år kommer den explodera hos mig.
  Sej- underskattad och ställd i ett hörn, den ska ut därifrån!
  Aubergine- bakad i ugn, mosad med fetaost, citronskal, vitlök och olivolja, mamma mia!
  Koriander- jag har lärt mig koriander, jag har även lärt mig att ska man ha koriander till maten (jag kör den inte på jobbet) så ska man ha mycket koriander, nära listan för nyupptäckten hemma men inte hela vägen
  Lakrits- Det är nära nu lakritsen, älskar dig, in på menyerna nästa år

  Ickelistan
  Rabarber-
  Det går bara inte
  Pilgrimsmussla- Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz
  Mjölig potatis- det går bara inte
  Tryffel- Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz
  Bruna bönor- det går bara inte
  Hängmörat kött med marmorering på photoshopsnivå- Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz Zz

  Det var listan, fundera nu ut en egen, vad är ett år i råvaror?

  Nästa gång: prylarna