Våra bloggar - senaste inläggen

 • Funderar på något...

  Stefan Ekengren Står och ska veva ihop en blodkorv, funderar på något, vet inte vad bara, blodkorv, kan man inte bara fundera på det?

  Funderar samtidigt på det här med att mat med blod i tillagas och serveras i alla länder, världen runt. Oftast om inte alltid så är det här rätter från respektive lands "husman" eller gamla bondkök då man tog till vara på allt som kom ifrån djuret. Har aldrig förstått varför det är så känsligt med blod i maten, gott, naturligt och oerhört nyttigt, blod är inga konstigheter.
  Boudain Noir den fina blodkorven som serveras i Frankrike och Botifarra Negra som man får i Spanien är några fina kompisar till den svenska blodpuddingen och paltbröd. Alla dom här rätterna talar till det inre, grov härlig mat.

  Åt en av mina bästa middagar hos den nu avlidne Santi Santamaria på El Raco Can Fabes utanför Barcelona. En av rätterna var en Botifarra Negra; smeten var dragen rå ur skinnet och lätt värmd som en svartsoppa typ. Den här ljumna korvsmeten med gott kött och späck i blandades sedan upp med bönor och serverades sedan med en halstrad bläckfisk. När man beskriver rätten så låter det osannolikt att det ska vara gott men åt man Santi Santa Marias mat på El Raco så visste man att det skulle landa, kick-ass på riktigt!

  En av paradrätterna på julbordet när jag arbetade på Ulriksdals Värdshus i början på 90-talet var blodkorv med Himmel Und Erde. Karl Heinz mantrade hur vi skulle fylla fjälstret försiktigt med smeten och sedan sjuda korvarna galet försiktigt. Karl Heinz var noggrann kan man säga, han är nog saknad i grytorna på Ulrik.

  Himmel Und Erde är förenklat en potatispuré som är smaksatt med äppelmos. På fatet till det småvarma på Ulriksdal kom blodkorven med purén och friterade lökringar, gudagott och nyttigt oxå!

  Jag kör fortfarande samma recept som jag fick på Ulriksdal, lite modifierat är det väl men jag utgår ifrån det, bara å köra igång här innan fredagsservice, funderar vidare vart den här blodkorven ska ta vägen.?
  Blod, grädde, potatismjöl och kryddor är grundsmeten. Viltfärs och späck blandas sedan med blodsmeten, fylls i fjälster och sjuds försiktigt. 


 • En helig ritual...

  Stefan Ekengren Ritualen, alltså den heliga och absurt viktiga ritualen att mosa potatis i sås med gaffel är inspirationen för dagen. Jag spånar serveringssätt till min rätt som jag ska lägga helt och hållet vid bordet ute hos gäst http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/foerverkligar-en-droem.

  I min värld är detta det finaste som finns, jag har länge velat få fram den här känslan i rätter men inte riktigt nått fram, nu kan jag det, jag tänker nämligen gaffla potatisen direkt ute vid bordet till gästerna.

  Jag är bara halvklar med själva innehållet, men s här långt så tänker jag att jag kommer ut med en kastrull med lock och tillbehör till bordet. Tallrikarna står tomma på bordet framför gäst och jag börjar med att lyfta på locket till kastrullen, ångan lyfter och jag tar tre pyttesmå potatisar och läger ut på tallriken. Tar fram gaffeln och mosar brutalt (älskar all brutalitet när det kommer till mat, aldrig annars) framför gäst och strör lite rökt flingsalt innan jag skedar över en asgod pepparrotssmörsås rakt på den mosade potatisen. Sedan är jag just nu inne på att bygga med löjrom, dill, mjukkokt lök, krispig potatis och krispiga kycklingskinn i snabb takt innan gäst kan börja sleva i sig. För det här vill man sleva och sörpla i sig, den nygafflade varma potatisen suger åt sig av den sötsyrliga pepparrotssåsen, egentligen räcker det där men lite till ska vi lägga till, tror på det här, det är så nytt men jag ska bara igång med det här. 
   

  En helig ritual

  Ok, det här är bara ett första blixtsnabbt lägg, övning ger färdighet, ute vid bordet är det takt, känsla och precission som gäller

 • Hädar med kroppkakor...

  Stefan Ekengren Vi står och gör små mini-kroppkakor som kommer till piggvaren som går de sista veckorna nu innan menybyte. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: det här är ikonen och potatisrätternas potatisrätt som definitivt delar Öland från Småland (alltså den riktiga då, inte mini-kroppkakor. Nu finns det ju inga tvivel ändå, Öland tillhör INTE Småland, det finns tydligare exempel än kroppkakan men här har vi en maträtt som är en tydlig vattendelare.

  En småländsk kroppkaka, den riktiga kroppkakan enligt smålänningar med "kroppkakekoll" är gjord av kokt pressad potatis, bunden med ägg, mjöl och salt. Fylld med rimmat fläsk, kryddpeppar och lök (jag ger mig ut på djupt m vatten här nu, för det finns ju givetvis varianter i oändlighet men grunden har du där), en delikatess som är helt och håller värd sin plats i historieböckerna som den "riktiga" och enda kroppkakan, enligt smålänningar och många många andra.

  En öländsk kroppkaka, den riktiga kroppkakan enligt ölänningar med "kroppkakekoll" är gjord av råriven potatis uppbunden med lite, ytterst lite kokt pressad potatis och mjöl. Fylld med rimmat fläsk, kryddpeppar och lök (jag ger mig ut på djupt vatten här nu, för det finns ju givetvis varianter i oändlighet men grunden har du där), en delikatess som är helt och hållet värd sin plats i historieböckerna som den "riktiga" och enda kroppkakan enligt ölänningarna och många många andra.

  Enkelt och jäkligt kortfattat så är skillnaden småländsk: kokt pressad potatis vs öländsk: råriven potatis. Jag är galen i båda sorterna men håller en högre, betydligt högre. Jag tänker inte droppa det här nu, jag har för mycket respekt för "fejden" kroppkakorna emellan, men jag gillar en av sorterna bättre.

  När jag gör kroppkakor som potatis-garnityr i rätter som inte är traditionella kroppkakerätter (att häda egentligen, men va fan?) så gör jag oftast den småländska varianten eftersom att det ger lite bättre finish och passar bättre helt enkelt. 

  20 gram styck, när de flyter upp till ytan är de klara

 • Ren, pumpa, svamp, anklever och grönkål...

  Stefan Ekengren Nästa rätt upp för rakning här i dag: reninnanlår. Jag kommer bygga på smaker jag använt innan, men när jag är klar med den här så ska den kännas uppdaterad.

  Reninnanlåret ska vi steka med kryddor (enbär, svartpeppar, timjan, citronskal och lagerblad). Inget helt-stekande av hela innanlåret, portionare gäller som man skivar upp innan man lägger för maximal stekyta och att det blir maximalt nystekt.

  Till den här renen då, rostad pumpapuré (inga konstigheter), lätt syrad pumpa, ångad grönkål, stekta trattkantareller och en ankleverbuljong som vi ska slå vid bordet, givetvis.
  En sak till också i tallriken med alla gosaker. Ett rågknyte som jag gör som raviolis. Jag gör en rågdeg ungefär som en pasta deg, kavlar i pastamaskin och fyller med svamp. En svensk ravioli av råg, känns grov/elegant, passar härligt i buljongen med alla andra smaker, har alltid gillat ravioli men känner att det kanske inte ligger helt rätt. Ett första test i dag, återkommer, givetvis när vi är helt klara.

  Bra första lägg, buljongen som slås vid bordet blir viktig, gillar alltid en god buljong.