Våra bloggar - senaste inläggen

 • Stockholm tappar placeringar

  Anders Johansson Stockholm sjunker från plats 6 till plats 10 i den ansedda tidskriften Monocles ranking över världens 25 bästa städer att leva i. Det är tionde året som Monocle rankar världens bästa städer att leva i. Många av städerna är desamma som för tio år sedan, men i år är Düsseldorf, Honolulu och Montreal nya på listan. Ut åkte Paris, Genève och Oslo. Bland kriterierna som mäts finns bl.a. öppenhet, trygghet, kultur, infrastruktur, hållbarhet, mat och nöjesliv.

  Stockholm är fortfarande en väldigt bra stad att leva i skriver Monocle, men andra städer har helt enkelt förbättrat sig i snabbare takt. Monocle ger alla städer tre råd om vad som borde förbättras. Stockholm måste bygga fler bostäder, låta arkitekter få lite mer svängrum samt förbättra livskvaliteten i förorterna. Dessa problem är väl kända och många arbetar på lösningarna. Det stora problemet som Monocle inte ser är ett regelverk som inte tillåter att lösningarna genomförs tillräckligt snabbt.

  Köpenhamn går upp till plats 4 från förra årets tionde plats. Köpenhamn är enligt Monocle Nordens bästa stad att leva i. Köpenhamn får råden att ta bort eller sänk momsen på restaurang, bygg fler bostäder samt bygg klart Metron.

  Listan toppas för andra året i rad av Tokyo som är världens största urbana region med ca 35 miljoner invånare. Ett av skälen till att Tokyo toppar listan är att staden är öppen och tillgänglig alla dygnets 24 timmar. Flygplatsen är öppen dygnet runt, många butiker och restauranger stänger aldrig och alla andra har väldigt långa öppettider. Tokyo kommer att vara ännu mer på topp 2020 när OS går av stapeln. Ett besök i Tokyo är ett måste för alla som inte varit där och en stad man gärna återvänder till.

  Det har faktiskt stor betydelse att finnas med på den här listan. För det första är det en bekräftelse för alla som bor i dessa 25 städer att de är priviligierade som får bo i en av världens bästa städer och att politiker över en lång tid har fattat väldigt bra beslut som har gjort staden till en av de 25 bästa i världen. Den andra aspekten att titta på är om staden blir bättre eller sämre än de andra på listan. Stockholm har gått från plats 4 till 6 till 10 de senaste tre åren. Det är helt klart fel riktning vilket i praktiken innebär att utvecklingen i Stockholm är långsammare än i de andra städerna. Återigen handlar det om att öka takten i genomförandet av alla goda idéer som finns i Stockholm.

  Listan har också stor betydelse för möjligheterna att locka företag att etablera sig samt för att attrahera besökare till staden. Det är väldigt attraktivt att starta och bygga sitt företag i dessa städer. De som bor i dessa städer är intressanta konsumenter för väldigt många nya produkter och tjänster. Det är också intressant att besöka dessa städer som turist. Utbudet av kultur och nöjen samt mat och dryck är stort och spännande. Dessutom är det relativt lätt att ta sig till dessa städer eftersom de ofta har väldigt många direkta flyglinjer. Singapore toppar med 320 internationella destinationer. Stockholm och Köpenhamn har vardera 156 internationella flyglinjer.

  Stockholms politiker får mer än godkänt över en lång tidsperiod, men står nu inför utmaningen att få saker genomförda lite snabbare annars lär Stockholm fortsätta tappa platser i listan.

   

 • Livskris efter CPH...

  Stefan Ekengren Var i Köpenhamn i helgen, barnen var med så (tack och lov!!) blev det lite enklare ställen som besöktes.
  Köpenhamn har en väldigt avslappnad inställning till formandet av sin restaurangscen. Det kan ju låta lite generaliserande men rakt över hela linjen från sunkhak hela vägen till den finaste krogen finns en väldigt avslappnad attityd, det är o-inställsamt och otroligt ofta (fan på varenda ställe) ett eget tänk med en egen linje så fruktansvärt skönt befriat från koncern eller olika stora restaurangföretags konstiga opersonliga koncept. Många har mycket att lära, måste säga att efter två dagar i köttbyn genomgår jag en form av livskris (har ju vart här hur många gånger som helst tidigare men just nu bet det extra), jag går på semester snart, måste smälta det här.

  Midsommarafton tillbringades på en trottoarkant, Hija d e Sanchez fulla repertoar avhandlades, halva grejen: trottoarkanten, fan jag älskar det! Men självklart maten, jävligt schysst:

  Andra kvällen: Warpigs, bbq med det bästa grillade köttet på länge. Båda kvällarna gick vi runt i köttbyn efteråt, jag vill äta på typ 20 ställen, grillar stod uppställda lite överallt, människor i olika stil, familjer, slipskillarna, unga par, äldre par tammefan allt, var någonstans hittar jag detta hemma? Ingenstans, tyvärr. Man får inspireras och forma det till sitt eget, just nu är jag bara omtumlad, inspireras när jag landat.   

  Hija de sanchez på trottoarkanten, taco på högvarv

  Warpigs, bbq med långrilad brisket och fläskbog (bland annat) Brickmiddag på absoluta toppnivå

 • Eländiga digestivekex...

  Stefan Ekengren Digestivekex, min största fiende och nya skämsmat stavs just så: ”digestivekex”. Jag kan äta hur många som helst med smör. Och så kall mjölk till, på något ont och helvetiskt sätt har den kombinationen följt mig ända sedan staren av skrivandet med kokboken. Man har bilden framför sig: sena nätter efter jobb eller lediga dagar, en hög med bredda kex, ett stort glas mjölk och den store ”författaren” med sin ångest och ”svåra” levererne (digestivekex och kall mjölk, riktigt skitigt och rock´ n roll på riktigt!) skrivandes för livet. Vi stoppar där och håller oss till kexen, nätterna stämmer men det har vart ett lustfylld och sjukt inspirerande arbete att göra boken. NU är den klar, jag gör inget mer nu, i dag kom dagen då vi sa stopp, det blir inga fler ändringar, jag känner en lättnad och en tomhet, i kväll äter jag digestivekex och firar, saknaden kommer bli stor efter både nattjobb och kexen med sitt smör och sin mjölk.

  Men som salt i såren och för att försvåra det hela så har då Oskar i köket till vår nya dessert med jordgubbar fått den briljanta idén att han ska ha egengjorda brutna digestivekex. Vi är fortfarande osäkra på glassen, om det blir en glass eller om det blir en sorbet av de rostade jordgubbarna som jag skrev om hör om dan. Till detta sen då, jordgubbar vaccade med en kardemummalag, citronfärskost och digestivekexen, dom eländiga digestivekexen (som är ju inte är ett dugg eländiga utan underbara!), hur ska jag nu kunna sluta med dom!? 

  2 dl havregryn
  1 dl grahamsmjöl
  1 dl vetemjöl
  1 msk råsocker
  1/2 tsk salt
  citronsaft
  75 g smör
  1 msk mjölk

  Mixa havregrynen fint, bland i de övriga torra produkterna, fortsätt med smör och citron till massa. kavla ut och baka i 175 grader 

 • HITEC kommer till Amsterdam 2017

  Anders Johansson HITEC kommer till Europa 2017 och kommer att hållas i Amsterdam 28-30 mars 2017 tillsammans med HSMAI ROC. Samarbetet mellan HFTP (Hotel Financial and Technology Professionals) och HSMAI annonserades på årets HITEC/HSMAI ROC i New Orleans förra veckan. Alla som arbetar med hotellteknologi i någon form (gästteknologi, infrastruktur och system för att sköta verksamheten) samt alla som arbetar med försäljning, marknadsföring och revenue management ska redan nu boka in 28-30 mars 2017 i sina kalendrar. HITEC kommer att ha ca 60 utställare och dessa platser är redan uppbokade. HSMAI ROC kommer sannolikt att ha ytterligare några företag/uställare som sponsorer.

  Både HITEC och HSMAI ROC innehåller keynote speakers och en mängd seminarier om aktuella ämnen om hur hotellen kan stärka sin position på marknaden samt öka sin lönsamhet.

  Mer information om HITEC finns här

  Mer information om HSMAI Europe finns här