Våra bloggar - senaste inläggen

 • Det är det här allt handlar om...

  Stefan Ekengren Eleverna från Sfi-Kista har vart med oss under några veckor och lagat husmanskost, i går skrev jag om projektet, det är en ren förmån att ha fått vara med och göra det här. Varje gång vi har setts och lagat husman så har vi pratat nästan mer om maten från länderna som eleverna kommer ifrån, jag har så mycket frågor, infallsvinklar, smaker, recept, temperaturer, surdegar och grönsaker jag vill fråga om och veta allt om. Framförallt vill jag äta allt. Trycka massor med mat, därför har jag sett fram emot dagen.

  För i  dag var det dags vi åkte till Sfi i Kista. Rätter från bland annat Syrien, Somalia, Kurdistan och Eritrea dukades fram: Frukost-injera med njursaute (sjukt bra till frukost!), Medloka (färskost och pistaschkaka), Namura (kokoskaka) Tabbouleh med granatäpple och Syrianska "piroger" med spenat och nötter bland mycket annat. Stoltheten, det ivriga och energin, den flödade under kurserna vi haft om Husman, nu var lågan tänd igen. Väldigt mycket mat och väldigt många samtalsämnen. Viktiga samtalsämnen, jag känner att jag har en bit av varje individ, dess bakgrund och dess kultur inom mig nu. Det är en bra start, nu vill jag bara mer, ännu mer. Jag formar saker i mitt huvud nu, det här ska jag aldrig släppa, aldrig i livet.

  Jag bara satt i bilen efteråt och stirrade ut i intet innan jag startade bilen och åkte. Helt tom. Men sen kom energin, med full kraft. För det är det här allt, precis allt handhar om: passionen, matglädje, stolthet och  möten i en totalt omysig lektionssal mitt på blanka dagen  med så mycket kärlek och vänskap. 

  En del av buffén

 • I Sverige behöver inte hotellen hjälp

  Anders Johansson I Singapore förstår regeringen betydelsen av turism. På initiativ av handels- och industriministern lanserades i november en plan för att hjälpa Singapores ca 400 hotell att bli bättre. De hotell jag har bott på och tittat på i Singapore är klart bättre i kvalitet och service än vad vi i Sverige klarar av. Det är lätt som svensk att bli förvånad över att satsningen.

  I Singapore är inställningen att allt kan bli bättre och att allt måste bli bättre eftersom världen förändras i allt snabbare takt. Den nya planen går ut på att få hotellen att öka sin produktivitet, bli mer innovativa, bli mer internationaliserade för att fånga in de allt fler resenärerna från närliggande asiatiska marknader. Under de senaste tio åren har den totala logiintäkten i Singapore ökat från 7.8 miljarder kronor till 21 miljarder kronor. RevPAR har nästan fördubblats under samma tidsperiod. Det har gått väldigt bra för hotellen.

  Ministern menar att hotellen måste utvecklas för att tillväxten ska kunna fortsätta i samma takt framöver. I Singapore har hotellbranschen ungefär samma problem som i Sverige. Gästerna har allt högre förväntningar och det har blivit allt svårare att få tag i rätt medarbetare. I planen ingår att hotell kan få bidrag till att införa teknologi som kan förbättra produktiviteten i hotellet, t.ex. att använda "IoT" (Internet of Things) i bäddlinne, uniformer och saker på hotellrummet för att lättare ha överblick var saker finns och i vilket antal. Förbättrad intern hantering och förbättrad service till gästen.

  Vidare ingår att den officiella turistorganisationen ska hjälpa hotellen att nå ut till nya marknader. Här gäller det att fånga in den växande medelklassen i bl.a. Kina och några av de andra asiatiska tillväxtmarknaderna.

  Det går bra för Singapore även i år. Första halvåret ökade antal besökare med 13 % till 8,2 miljoner som spenderade 75 miljarder kronor (+ 12 % ).

  Finns det ens något initiativ från Sveriges regering att hjälpa hotell i Sverige att bli bättre?

 • Ta kontakt, laga, ät, snacka!

  Stefan Ekengren Har under helgen träffat en hel del människor och pratat om integrationsprojektet med Sfi-elever från Kista som jag har tillsammans med Natur och Kultur. Vi har fått fin uppmärksamhet för projektet vilket givetvis var meningen. Det är så oerhört viktigt att fler tänker på det här med hur vi ska få fler att engagera sig och vara med i arbetet med att integrera människor som kommer till vårt fina land.
  Här är en fin bild av engagemanget  

  Det här med att laga mat tillsammans är en riktigt fin metod att lära känna varandra som jag varmt kan rekommendera, ta kontakt, bjud in, laga, ät, snacka!. Det finns så oerhört många vägar in i en ny kultur, mat är en av de viktigaste och tydligaste. Som jag skrivit om här innan så är ju mitt engagemang i det här det att jag försöker visa och läa ut rätter som vi traditionellt lagar och äter här i Sverige. Matlagningen är en sak men surret, snacket, historierna och allt runt omkring när vi träffas är minst lika viktiga (viktigare skulle jag säga). Det finns så många historier, livsöden, människor, maträtter, kryddor, filmer, språk, brödsorter, grytor, kärlek, flykter, drycker, arbeten och rockgrupper att prata om. Energin och glädjen, det är den jag längtar efter hela tiden, maten, japp den triggar igång allt det här.

  Men det är maten som de jag träffar varje gång lagar och äter också, jag vill veta allt och jag frågar hundra gånger mer om mat och rätter jag, jag vill veta allt. Det är det som är integration på riktigt, vi ska också ta i influenser, annars går vi ju miste om en enorm rikedom av maträtter och matkultur. I morgon ska jag tillsammans med förlaget åka ut till Kista och träffa gänget, det har utlovats en massa mat från alla de länder som ”mina” elever kommer ifrån, är ivrig inför morgondagen, återkommer med fyllig rapport.

  Här är delar av gänget från senaste tillfället, kalops vid bordet, stunder runt måltiden så här är det bästa 

 • Streetfood Husman...

  Stefan Ekengren Spenderat dagen innan  kvällens service i Galleriet på streetfood-lördag i Västerås hos några vänner som driver en Bbg i staden (Gilla Grilla). Alltid älskat allt som har med streetfood att göra: snabbmat, fingermat, ”skräpmat”, mat som man står och äter, fan, på nått sätt det grundläggande.
  Bo Masser som är en av ägarna till Bbq företaget har pratat länge om att han vill att jag ska komma när det är streetfoodevent, jag har vart sugen länge och dag small det. Husman som streetfood? Funkar det? Japp, som fan, och i dag är jag ännu mer laddad än jag var innan, hur mycket husman som helst skulle passa sjukt bra, jag tror det finns en lucka att fylla!

  I dag då: som första självklara försök till en streetfood-rätt: fläsklägg och rotmos.
  Fläskläggen rökgrillades innan jag kom och plockades ner smått, ett sjukt gott tunnbröd från trakten bottnades med en skottkärra rökgrillad fläsklägg och fylldes på med en rejäl klick söt och rejäl rotmos och till sist min egen oanständigt starka senap innan allt detta rullas ihop till en rulle: tunnbrödsrullarnas tunnbrödsrulle. Dagen inleddes vd 10 under prepp med att trycka en sån här till frukost, sen åt jag annat kan jag säga. För vid min sida under dagen stod en annan av ägarna Rojne Eriksson som är svensk och nordisk mästare i baby back ribs. Ja! Jag tycker om att äta! Mätt fortfarande inför service här nu, dagen har vart fantastisk, tack alla inblandande. 

  Moff! Det finns mycket som skulle kunna bli "Streetfood Husman", allt skulle ju inte behöva vara rullar heller, fan det här är nåt spännande. Riven rökgrillad fläsklägg, rotmos och mycket senap, nyttigt också!

  Jäkligt härligt att stå så här å servera mat