Våra bloggar - senaste inläggen

 • Total revenue management dödförklarades

  Anders Johansson I går träffades 125 deltagare på HSMAI ROC (revenue management) i London för att utbyta kunskaper och erfarenheter kring revenue management. I fokus stod frågor om big data, distribution och prissättning. Kvällen avslutades med utdelning av priser inom olika kategorier samt till de 20 personer som just nu är i topp inom försäljning, marknadsföring, revenue management och teknologi i Europa.

  Här är några reflektioner från gårdagen.

  Total revenue management finns inte och det är lika bra att vi i branschen en gång för alla slutar att diskutera detta som ingen ändå tillämpar i praktiken utan som bara är tomt prat. Många, men inte alla höll med Kelly McGuire som tog upp detta i sitt anförande.

  OTA-er är inte enbart av ondo utan kan fylla en viktig funktion i hotellens marknadsföring och försäljning. Det handlar om hur hotellen hanterar sin distribution och det är faktiskt inget hotell som är tvingat att använda en OTA för att sälja sina rum. Mer koll på distributionskostnaderna kanske rent av visar att kostnaden för distribution via OTA inte är dyrare än andra alternativ. Ett problem är dock att kostnaden är konstant i procent och inte ger några skalfördelar som hotellen kan få via andra kanaler, t.ex. den egna webbplatsen.

  Talarna som berättade om big data kom från hotell, flyg, parkering, bokning och resor. De var alla frälsta av big data och menade att man kan få fram allt genom att analysera bid data. Publiken var inte lika övertygad utan tyckte till och med att många som talar om big data kommer fram till saker som vi som arbetat i branschen länge redan vet. Jo, det kanske stämde, men då är det i alla fall bevisat.

  En avslutande reflektion är att revenue management är väldigt operativa - ändra priser i systemen och lägga ut priser i olika kanaler. Ibland finns det tid över för en taktisk kampanj för att kortsiktigt locka fler gäster att boka. Väldigt sällan finns det tid eller kunskap att tänka ut och genomföra en smart strategi som säkerställer framgång på lång sikt.

  Här hittar du mer information om HSMAI Europe. Jag är medlem sedan många år tillbaka och jag kan varmt rekommendera detta.

 • Årets kockfinal-glöm inte att salta...

  Stefan Ekengren Tävlingen Årets Kock är i dag framme vid final, 8 pers utkämpar en strid som är över i dag klockan 15.30 då vinnaren koras.

  Att ta sig så här långt ar bara det i sig en bedrift, man passerar genom ett nålsöga i kampen om en finalplats, när platsen är säkrad börjar det pressade arbetet att plocka fram finalrätterna, det har kréerats, tänkts, kastats idéer, spånats vidare, testats och slipats och nu är det så dags. Där och då är det ändå en helt annan sak, allt förändras när du står i finalbåset och ska köra. Det vill till att du har tränat på schemat, att du har dina smaker i ryggmärgen, att lägget sitter och att din commis är helt på det klara med vad hon eller han ska göra.

  Det är en enorm energiboost för finalisterna att vara med en sån här dag, att ta sig igenom och prestera bra är en erfarenhet för livet, det är bara att ta vara på tillfället.

  Men av alla saker man ska tänka på så finns det en sak som är s sjukt viktig och som aldrig aldrig får glömmas: saltet. man får inte glömma att salta, låter sjukt simpelt och självklart men där har man en nyckel, det är sjukt enkelt att glömma.

  Önskar alla all lycka i dag, kör så d ryker, och, ja glöm inte 

 • Choklad i sitt rätta element...

  Stefan Ekengren Ny dessert från  torsdags innehåller en viktigt chokladglass. Jag gillar choklad, givetvis, herregud, choklad är en självklar ”söt-drog” som jag inte klarar mig utan. Praliner, tryfflar, Schweizernöt, kladdkaka, kexchoklad, polly, ja alla fattar, choklad är vännen och kärleken. Men en sak kan vara svårt med framförallt mörk och lite för bitter choklad: det blir tungt. Även lite ljusare eller vit choklad kan bli tungt och mäktigt, söker man efter en fräsch och lite lättare sötsak eller dessert, ja då skippar man något med choklad.

  Men glass eller sorbet av choklad, där har du den optimala chokladversionen, kallt, lätt och väldigt ”chokladigt”, här är den, fryst och iskall, i sitt rätta element enligt mig. En choklad av superkvalitet och ett sjukt bra recept, det är det som krävs, Oskar gör en chokladglass nu som litegrann påminner om barndomens chokladpudding, japp! Älskar den.

  Sorbet har jag ett recept som funkar, för den som inte testat en chokladsorbet eller glass innan eller på länge råder jag att köra, choklad när den är som alla bäst.
   

  Desserten i övrigt: i botten på tallrik bakar vi en creme brulé som vi sedan bränner av på fram, sedan bygger vi på den med blodapelsin som vaccats med campari och blodapelsinjuice, rostat bovete och chokladglassen. Har i vanliga fall lite svårt för den självklara kombon choklad apelsin men här funkar den.  

  Bedrövlig bild men brulé i botten, sedan den galna chokladglassen, blodapelsinen, bovetet och lite oxalis

 • Fel fokus på köttkonsumtionen...

  Stefan Ekengren I går gick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut och hävdade att vår ökande köttkonsumtion inte är ett problem för miljön och att det inte kommer att bli fråga om några speciella åtgärder i ämnet ifrån regeringens sida.

  Nu ska jag inte ge mig in i någon form av debatt angående just det uttalandet men rent allmänt angående det här med kött och viljan att först vårt ansvar, det har jag en åsikt om.

  Som inledning tar jag ändå med mig gårdagens uttalande och det att alla verkar överraskade att en människa eller i det här fallet då en minister resonerar på det här sättet. Hur kan man bli överraskad av det, den överhängande majoriteten av de svenska konsumenterna resonerar ju på samma sätt? Det faktum att det just nu finns en ”grön våg” inom både livsmedelsindustrin, matvaruhandeln och på restaurang har inget med just miljöpåverkan och insikten att det är ohållbart att konsumera den mängd kött vi har, absolut inte.

  Nej när det kommer till grönsaks ”trenden” just nu så är det något som blivit poppis därför att människor (inte alla, definitivt inte alla, en liten andel konsumenter skulle jag säga) kanske har tröttnat på att vräka i sig kött i en utsträckning som inte här hälsosam och även kanske inte är så otroligt gott och spännande längre. Det har kommunicerats länge att hälsoaspekten av för stor konsumtion inte är den bästa, det har påverkat folk att laga själv, äta, beställa och främja restauranger med lite mer grönsaksfokus i en något högra utsträckning. Miljöpåverkan? Klimatet? Vattenåtgången vid köttuppfödning? Herregud, jag kan gå i god för att den aspekten inte direkt är en väl inarbetad anledning, nej den egna hälsoaspekten, den och att det är lite poppis, det är hundra gånger viktigare.

  Nej, jag blir inte et dugg överraskad (eller, jo det blir jag, man hade kunnat förvänta sig mer men ur befolkningsperspektivet och den allmänna uppfattningen så blir jag inte det) av herr landsbygdsminister och hans syn på saken, det här har jag känt länge att det är den allmänna uppfattningen, vem fan bryr sig om miljön när det kommer till den personliga hälsoaspekten och den nya fina lite grönare dieten?

  Men en sak ska vi ha klart för oss och det är det att även om det finns ett större grönsakstänk och en syn att man (ur hälsoaspekt) vill äta mer grönt inom en liten del av befolkningen så blomstrar ju givetvis butikernas kötthyllor och de restauranger som trycker ut kött och har det som fokus. Trots det jag nämner ovan så är ju den stora massan inte ett dugg sugen på att äta mindre kött och då snackar vi om en massa som varken ser de personliga hälsoaspekterna eller den globala miljöpåverkan som något problem. Köttkonsumtionen är starkt förankrad, man vill ta sitt kött, man vill trycka slaktarbrädor på restaurang med galna mängder kött och man vill varje dag i veckan till middag äta helt kött till middag eftersom att det både finns tillgång (både svenskt och importerat) och man har råd (importerat och oekologiskt eller massuppfött är billigt och gör det möjligt att trycka).

  Jag har skrivit om det här förut på tugget, jag är därmed ingen hjälte eller pompös ansvarstagande fanbärare av minskat köttätande. Men jag vill dra ner på mängden kött i mina rätter här i vår restaurang. Det vill jag därför att miljöpåverkan är för stor och jag vill försöka att göra om så en mikroskopisk skillnad, men jag tycker också om grönsaker och gillar att utgå ifrån dom när jag gör rätter. Jag hymlar inte med att jag har mitt personliga egenintresse att jobba med mer grönsaker i och med att jag gillar att jobba så men jag ser ju också problemen och förstår att vi med tanke på vad det kostar av vår miljö att hålla uppe trycket för att producerar den mängd kött som går åt i världen.

  Jag har sagt det förr och jag säger det igen (och det här är inga domedagsprofetior): det är lika bra att börja vänja sig och sina barn på att äta mindre kött, vi kommer inte ha råd, möjlighet eller samvetet att fortsätta men det är en lång väg att få alla att inse det. Det kommer att göra ont på vägen fram till insikten också, allt för många (Många som läst detta nu, precis nu) är inte beredda att förstå och definitivt inte beredda att ge upp slaktarbrädan, den hängmörade kotten på 400 gram, högrevsburgare eller billig fläskkarré varje dag en hel sommar vid grillen. Nej, det kommer göra ont, många kommer vara arga och det kommer protesteras (och komma med påståenden om domedagsprofetior och bevis om motsatsen) men det spelar ingen roll, nån gång är vi där och då är det bra om man lärt sig att styra om kosten till mer grönsaker, gryn, linser, bönor, viltkött? Fisk (om det inte också blir för dyrt och har för stor miljöpåverkan) och sedan sist men inte minst lite kött i mindre utsträckning. För inte kommer vi behöva sluta helt, nej för fan, det tror då inte jag, dra ner ganska rejält bara, det ska väl inte vara så förtvivlat svårt?