Våra bloggar - senaste inläggen

 • Här finns flera enkla jobb!

  Jeanette Bohman Det talas mycket om enkla jobb. En del talar om de som att det skulle vara människan som utför jobben som är mindre värd, mindre intelligent eller rent av mindre människa. Så är det ju naturligvis inte. Det är inte heller så att det är ett jobb som är mindre viktigt.

  Hos oss på gästgivaregården finns det flera enkla jobb att utföra. Under vinterhalvåret sköter jag och maken dessa själv, då vi har lågsäsong. Under sommar och höst, ja fram till annandag jul hinner vi helt enkelt inte med att sköta allt själva. Då har vi annan personal som gör det.

  När säsongen startar så har vi 15 hotellrum som ska städas i princip varje dag. Det är ett vad jag kallar enkelt jobb. Nej, jag påstår inte att det inte är fysiskt tungt, men du behöver inte ha någon akademisk utbildning för att städa, du behöver inte heller kunna perfekt svenska för att bädda sängar, du kan vara både ung och gammal, ja äldre då. I år har vi samma ungdomar i "städet" som gjort det i många år nu. De kommer självklart inte göra detta för evigt, men de kommer att få referenser från oss den dan de har utbildat sig klart och bestämt sig för vad de ska göra i framtiden. Men vi har även en nyanländ tjej som inte varit i Sverige så länge i "städet". Det är ett sätt för henne att få in en fot på arbetsmarknaden, att prova på, att tjäna en egen lön, att skapa ett nätverk som hon inte har naturligt här då hon inte är uppvuxen i landet, inte har skolkamrater och hela släkten här. 

  Vi har en stor trädgård med massor av gräsmattor som ska klippas och rabatter som ska rensas på ogräs, grusgångar som ska krattas och pellets som ska ner i pannrummet. Det är också ett enkelt jobb, nej inte det heller nödvändigtvis fysiskt lätt. Vi har den här sommaren en kille som anlänt ensam till Sverige men har på ett år lärt sig svenska jättebra. Han vill jobba och tjäna pengar och även han kan få med sig en referens från oss när säsongen är över, ett bevis på att viljan finns och med det leendet på läpparna när han jobbar så kommer vi inte släppa honom i första taget!

  Servering kräver att du kan språket, men att plocka disk från tomma bord och diska det kan man göra utan utbildning eller någon större kunskap av språk. Det är också ett enkelt jobb man kan utföra här hos oss.

  Alla dessa enkla jobb är nödvändiga att de utförs korrekt, att de blir väl gjorda och att resultatet faller våra gäster i smak. Det är alltså väldigt viktiga jobb, även om de är enkla. De anställda har inte någon mindre kvot av intelligens för att de utför dessa jobb, men det är en inkomstkälla och skapar möjligheter. 

  Då när jag ändå är igång med enkla jobb så varför ska vi då ha lägre ingångslöner?
  (OBS! Ingångslön, ingångslön, ingångslön)

  Att beredas möjlighet att gå från ett lågt bidrag utan att behöva lyfta ett finger till att utföra ett jobb med en lägre ingångslön, men högre än bidrag:

  1. Är mer värdigt en människa

  2. Skapar möjligheter

  3. Ger erfarenhet och kunskap

  4. Ger referenser

  5. Sänker trösklarna in  

  6. Är en samhällsekonomisk vinst - 1 fler skattebetalare blir 1 mindre bidrag!

  7. Gör att fler arbetsgivare har råd, ffa småföretagen 

  8. Går att förhandla om

  De som vrider på dessa ord "enkla jobb" och "ingångslön" till att ha andra betydelser såsom mindre värda, underbetalda osv ser nog inte riktigt sammanhanget med att utmaningarna vi står inför kräver att vi tänker om. I annat fall kommer vi som har ett jobb eller företag bli totalt sönderskattade, ännu mer än vad vi är idag. De som också gnäller över att vi företagare på så sätt skulle få mer pengar i fickorna kanske ska ha i åtanke att även vi utför de enkla jobben, många gånger till lön under befintliga ingångslöner. Men vi är envisare än fan i våra egna ögon men får skylla oss själva i andra.

 • Norden tappar affärs- och fritidsresande

  Anders Johansson Ny färsk statistik över antal flygpassagerare för 2015 har just släppts av ACI (Airport Council International). Världens största flygplats i antal passagerare ligger i Atlanta som förra året som första flygplats i världen passerade 100 miljoner passagerare på ett år. Av världens största flygplatser ligger 8 i Asien, 6 i USA, 5 i Europa och en i mellanöstern. Över tiden är det i Asien flygtrafiken har ökat mest. År 2001 hade USA 12 av de 20 största flygplatserna, Europa 6 och Asien 2.

  Världens flygtrafik har förändrats och drivs både av ett ökat affärs- och fritidsresande till och från Asien. De närmaste åren kommer även strömmen av turister från Kina att öka till 200 miljoner turister. Mellanöstern håller på att bli en av de viktigaste platserna för flygbyte samt för fritidsresande. Dubai är världens tredje största flygplats med 78 miljoner passagerare 2015. Doha växer snabbt, men hamnar 2015 fortfarande utanför listan med sina drygt 30 miljoner passagerare.

  I Norden är det Köpenhamn som är störst 2015 med 26,6 miljoner passagerare, Oslo med 24,7 miljoner, Stockholm Arlanda med 23,1 miljoner och Helsingfors med 16,4 miljoner. Tillväxten i antal passagerare för dessa fyra flygplatser var mellan 1,7 och 3,8 % jämfört med 2014. Flygtrafiken i världen ökade betydligt snabbare - med 6,1 % - vilket innebär att Norden tappade gentemot sina konkurrenter i andra delar av världen. Hos oss ökade inte affärs- och fritidsresandet i samma takt som i resten av världen.

  Skulle Stockholm kunna ha blivit ett nav för flygbyte mellan Europa och Asien om rätt satsningar hade gjorts för 10-15 år sedan? Kunde Stockholm ha haft dubbelt så många passagerare idag med en annan strategi? Det är sannnolikt troligt, vilket hade gett Stockholm ännu fler affärs- och fritidsresande och ett ännu mer utvecklat näringsliv och en mer utvecklad turism. 

 • Att lära barn uppskatta bra mat lönar sig!

  Jeanette Bohman Jag minns gnället vid matbordet när barnen var små. Jag försökte för det mesta laga ordentlig mat till familjen och det var väl inte alltid uppskattat. Klumparna i hemstötta potatismoset eller fiskpinnarna gjorda på riktig torsk och panerade enligt konstens alla regler var aldrig populärt för det smakade inte som på dagis eller på skolan. Att på söndagsmiddagarna vara tvungen att smaka mammas test på nya menyer var ju bara jobbigt. Alla dessa filéer och fiskar med alla möjliga och omöjliga tillbehör var bara konstigt. Jodå, visst kunde även en mamma känna att man kunde ge upp och gå till affären och köpa färdiga fiskpinnar och sås på påse. Men nä, envis som synden så gav jag inte upp. Att lära sig uppskatta bra mat tycker jag är viktigt.

  Och vet ni vad? Det lönade sig verkligen.

  Vi är nu mitt i en högsäsong igen och den känns bli bättre än den varit på länge. Jag anställde en kock för hela säsongen, tanken var att min kroppp skulle få en chans att vila från de allra längsta dagarna och kanske inte behöva vara den som kommer först och går sista varje dag under hela säsongen. Men kocken blev långtidssjuk innan vi ens kom igång. Inget att göra åt det, bara ta nya tag och söka en ny. Inte världens enklaste precis innan säsongen sätter igång och med den kockbrist som råder.

  Men, jag tror att jag denna sommar har den mest engagerade kocklärling jag någonsin haft. En person som vet att smaker ska gifta sig, som kan prata mat, som kan prata kombinationer och smaker, som vågar testa. En person som uppskattar mat lagad från grunden i vårt eget kök och som uppskattar när vi får varor från ortens producenter, småföretagare som sliter för brödfödan, precis som här. Det är en person som verkligen har fått lära sig att uppskatta bra mat. 

  Personen hade precis sagt upp sig från sitt jobb inne i stan, han ville utvecklas, han ville inte bara servera utan mer jobba med mat och lära sig. Han har fortfarande väldigt mycket att lära med tekniker och logistik, men intresset är det inget fel på.

  Personen är vår yngste son.

 • Tobbes kniv och semester...

  Stefan Ekengren Sista dagen innan ledighet och jag har fått en liten present till mig själv skickad. Har väntat på Tobbe Lundströms (knivmakaren i Åre) kniv som jag beställt för ett tag sedan och den kom nu. Tobbe hade lovat extra allt en detta kunde jag inte gissa, kniven är det absolut finaste jag äger över huvud taget. När jag i dag öppnade paketet fick jag en tår i ögat. Jag är inget knivfreak men jag  är ett freak på vackra och välgjorda hantverk.

  Det här är hantverk och konstverk i ett, knivskaftet är gjort av handsmitt bolster, valrossbete från St. Lawrence island mellan Alaska och Ryssland och sjödränkt ek från ett skepp som är byggt i Sunderland Holms varv 1836 grundstötte skeppet utanför  Gotland    hon gick med virke mellan finska viken och Englands östkust. Det är vad jag kallar hantverk och en riktigt fin historia, den här andra kniven från Tobbe är min käraste ägodel just nu. Den första kockkniven är lika fin men just nu är jag nykär.

  Semester innebär vila och väldigt lite tanke på mat, Kökstugget tar som vanligt en paus men det kommer spontana infall och inlägg under sommaren innan jag med full kraft är tillbaka i början/mitten av augusti. Passar på att önska en riktigt skön sommar, vila, lugn sömn, det är temat för sommaren. 

  Kniven, så otroligt vacker och otroligt skön att använda!