Våra bloggar - senaste inläggen

  • Protektionism bromsar turismen

    Anders Johansson Idag har jag träffat Basak Denizci Guillet som är associate professor of hospitality business analytics på hotellskolan på The Hong Kong Polytechnic University. Vi har utbytt erfarenheter om våra kurser i revenue management. Hon har undervisat i revenue management i Hong Kong i tio år. Jag är inne på mitt 15:e år i Grythyttan. Det visade sig att vi hade väldigt mycket gemensamt och att vi båda brinner för att utveckla bpde studenter och hotellen inom revenue management. Basak gör även konsultuppdrag för hotellkedjor och fristående hotell. Vi hoppas att kunna samarbeta framöver för att få ännu fler att arbeta med revenue management.

    I samtalet fick jag även veta att det har gått lite sämre för hotellen i Hong Kong för att fastlandskineserna har visat vissa tendenser att välja andra resmål på grund av att de inte känt sig välkomna. De som bor i Hong Kong har tröttnat lite på all turism precis som de som bor i Barcelona har tröttnat på alla tillfälliga besökare. Är detta ett första tecken på en inbromsning av turismen på grund av allt starkare krafter av protektionism? Protesterna mot en alltför stor invandring får nu en uppföljare i protester mot ett alltför stort flöde av turister. Varken Hong Kong eller Barcelona skulle dock klara sig särskilt bra utan turismen eftersom den är en dominerande del av den lokala ekonomin. De som protesterar förstår inte eller struntar i turismekonomin. De vill bara ha tillbaka sin stad. Vi får se om protester uppstår i fler städer.

    Just nu bor jag på Hotel ICON som drivs av hotellskolans studenter. Hotel ICON är nummer 3 av 708 hotell i Hong Kong på Tripadvisor. De är mycket duktiga på detaljer, bl.a. är deras Shuttle Bus eldriven och den har dessutom gratis wifi. Frukosten har det största utbudet jag har sett någonsin - den är både västerländsk och asiatisk. Hotellrummet har inget övrigt att önska och varje gäst får till och med låna en mobiltelefon med fria samtal och internet att ta med utanför hotellet.

  • Kåldolmar kräfva handlag...

    Ledig nu och jag har börjat laga mig igenom kokboken, husman för hela slanten dom här veckorna nu, småttingarna är överlyckliga (för det mesta), gaffelmosning står högt i kurs här (ingen vågar nått annat). Kåldolmar i kväll inför morgondagen då, är omöjlig att inte tycka om, det funkar bara inte att inte gilla. Kål är den mest grundläggande grönsaken av alla, det finns något djupt rotat i enkelheten och den läkande känslan med att äta kål. Magen mår gott och får nyttig fart (i rätt mängd av välgörande kål), det är därför det djupt rotade i generna tilltalas av kål.
     
    Kåldolmar då, dom har kommit att bli kålens rättmätige kung, paradrätten bland kålrätter. Men ers höghet är lite på dekis, lite sällsynt i vimlet om man säger så, tyvärr.
     
    Varje gång man sätter upp kåldolmar på restaurang så får samtliga på arbetsplatsen någonting längtansfullt i blicken och det gäller även på hemmaplan. Man har (även om man kanske inte tänkt på det) gått och längtat efter kåldolmar eftersom att de knappt serveras längre på restaurang men i alla fall ibland här hemma. Många tycker dom är för omständliga och tidskrävande att göra, jag köper inte det.
     
    Kåldolmar är kanske svåra, det kräver lite handlag, men mer tidskrävande eller mer omständliga än andra rätter är dom inte. Man "tror" nog det, men det är bara för att man inte kör kåldolmar så ofta och så är ekorrhjulet är i snurrning. Det blir moment 22 på högsta gastronomiska nivå, man "tror" och därför låter man bli istället för att köra oftare och skaffa sig rutin och vana. Så här är det med mat, kåldolmar får symbolisera det dubbla med vissa rätter. Kålpuddingen, som är sjukt god också har tagit rampljuset ifrån kåldolmarna eftersom att många tror att kåldolmar är krångligt och kålpudding är enklare. Men inget är krångligt, tidskrävande eller svårt om man kan det och får rutin på det. Gör kåldolmar! Även om det är mycket på luncherna eller svårt om tid hemma, dunka på! Gör stora lass kåldolmar, rulla, forma, baka i ugn, den här rätten är värd det.
     
    Sen en snabb sak: vitkål eller savoykål? Svaret: savoykål är snyggare och sjukt god, vitkål är inte riktigt lika snygg men ännu godare än sjukt god, valet är svårt, kör savoy här hemma nu i min prepp här nu hemma inför morgondagen.
     
    Klassisk kåldolmebild,redo för sirap, lite sky och sedan ugnen

  • Kåldolmar kräfva handlag...

    Ledig nu och jag har börjat laga mig igenom kokboken, husman för hela slanten dom här veckorna nu, småttingarna är överlyckliga (för det mesta), gaffelmosning står högt i kurs här (ingen vågar nått annat). Kåldolmar i kväll inför morgondagen då, är omöjlig att inte tycka om, det funkar bara inte att inte gilla. Kål är den mest grundläggande grönsaken av alla, det finns något djupt rotat i enkelheten och den läkande känslan med att äta kål. Magen mår gott och får nyttig fart (i rätt mängd av välgörande kål), det är därför det djupt rotade i generna tilltalas av kål.
     
    Kåldolmar då, dom har kommit att bli kålens rättmätige kung, paradrätten bland kålrätter. Men ers höghet är lite på dekis, lite sällsynt i vimlet om man säger så, tyvärr.
     
    Varje gång man sätter upp kåldolmar på restaurang så får samtliga på arbetsplatsen någonting längtansfullt i blicken och det gäller även på hemmaplan. Man har (även om man kanske inte tänkt på det) gått och längtat efter kåldolmar eftersom att de knappt serveras längre på restaurang men i alla fall ibland här hemma. Många tycker dom är för omständliga och tidskrävande att göra, jag köper inte det.
     
    Kåldolmar är kanske svåra, det kräver lite handlag, men mer tidskrävande eller mer omständliga än andra rätter är dom inte. Man "tror" nog det, men det är bara för att man inte kör kåldolmar så ofta och så är ekorrhjulet är i snurrning. Det blir moment 22 på högsta gastronomiska nivå, man "tror" och därför låter man bli istället för att köra oftare och skaffa sig rutin och vana. Så här är det med mat, kåldolmar får symbolisera det dubbla med vissa rätter. Kålpuddingen, som är sjukt god också har tagit rampljuset ifrån kåldolmarna eftersom att många tror att kåldolmar är krångligt och kålpudding är enklare. Men inget är krångligt, tidskrävande eller svårt om man kan det och får rutin på det. Gör kåldolmar! Även om det är mycket på luncherna eller svårt om tid hemma, dunka på! Gör stora lass kåldolmar, rulla, forma, baka i ugn, den här rätten är värd det.
     
    Sen en snabb sak: vitkål eller savoykål? Svaret: savoykål är snyggare och sjukt god, vitkål är inte riktigt lika snygg men ännu godare än sjukt god, valet är svårt, kör savoy här hemma nu i min prepp här nu hemma inför morgondagen.
     
    Klassisk kåldolmebild,redo för sirap, lite sky och sedan ugnen

  • Rätt produktkvalitet attraherar

    Anders Johansson Just nu befinner jag mig på Upper House som ligger på plats 1 av 706 hotell i Hongkong på Tripadvisor. Mer om hotellet lite längre ner. Först lite mer om resan hit.

    Finnair från Stockholm via Helsingfors till Hongkong ger en del intressanta reflektioner. Det är många från Stockholm som ska vidare från Helsingfors antingen till Hongkong eller Singapore som har sena avgångar. Det första intrycket är av Helsingfors flygplats som har en mängd automatiska passkontrollspärrar för att göra det smidigt för passagerare som ska vidare till länder utanför Schengen-området. Innanför passkontrollen öppnas en värld av shopping inklusive de stora lyxvarumärkena. Finnairs lounge har ett betydligt mer sofistikerat matutbud än många andra nyligen ombyggda lounger.

    Finnair har nu flera A350 (det nyaste planet från Airbus) i bruk. Jag har flugit med A350 med Qatar Airways tidigare, men är lika förvånad över hur tyst och bekvämt planet är. Finnair har fyra stolar i bredd i business class och inställningsmöjligheterna av stolen är oändliga och alla bekvämligheter finns där. Kabinbesättningen är från Hongkong och servicen utmärkt. Maten är komponerad av en av Finlands mest kända kockar. Varmrätten är den godaste varmrätt jag ätit på flyg på många år. Kvalitet på täcket är bättre än på många andra flygbolag, hörlurarna från Bose tar bort allt kvarvarande ljud från flygplanet och bildskärmen är stor med en utmärkt bildkvalitet.

    Det som slår mig är hur oerhört viktig själva infrastrukturen är. Det är det nya moderna flygplanet som är själva basen i tjänsten och som är grunden i hur alla detaljer kan förstärka upplevelsen. Det spelar ingen roll hur bra detaljerna är om inte grundstrukturen finns på plats. Detta är viktigt i alla sammanhang inom besöksnäringen. Är inte infrastrastrukturen bra kring flygplatsen, så väljer många att flyga via en annan flygplats. Är flygplanen inte moderna väljer många andra flygbolag. Är hotellet inte bra väljer gästen andra hotell. Detta verkar självklart, men ändå har många företag i besöksnäringen inte förstått.

    Infrastruktuen i ett hotell måste finnas på plats innan gästen kommer att uppskatta detaljerna och servicen, t.ex. ett väl planerat hotellrum, en bra säng, bra badrum, snabbt wifi och en inredning som är modern. Därefter kan hotellet lägga till detaljerna och servicen.

    Upper House har fantastiska rum, sängar, badrum, wifi och en atmosfär i rummet som är lugn i kontrast till det pulserande Hongkong. Servicen är fantastisk. Receptionisten följer oss till rummet och via sin Ipad checkas vi in inklusive kontroll av pass och kreditkort. Jag skriver under på hennes Ipad med mitt finger. Återigen infrastruktur som möjliggör en personlig service. Vi får rekommendation till en bra restaurang och hjälp med bokningen. Hotellets BMW tar oss till restaurangen. Tillbaka på hotellet besöker vi baren på plan 49 har fantastisk utsikt över hamnen. Återigen en del av en väl planerad infrastruktur.