Våra bloggar - senaste inläggen

 • Ny restaurang på slottet...

  Stefan Ekengren Nu under våren (datum ej exakt bestämt) kommer vi att lansera vår nya restaurang här på Görväln. Vi är i slutskedet med planering av porslin, menyer, layout, bestick, färg på väggar, musik, stolar, en stor fet skänk, soffor, mat, kläder och allt annat som hör till. Å så namnet, herregud NAMNET! Att säga att det stötts och blötts om namnet är en saftig underdrift, men det är på plats nu och kommer avslöjas inom den närmaste framtiden. En väldig massa funderande och en väldig massa inspiration. Nu skruvar vi upp allt, precis allt ett par rejäla snäpp till, framtiden ser spännande ut, alla här är tokladdade.

  Men skruvar vi upp, skruvar vi då upp och blir stiffa, tråkiga och präktiga som resultat av satsningen? Det är ju en sjukt ledande fråga, självklart inte. Klichén om en restaurang som ligger i ett slott kommer vi naturligtvis att jobba otroligt hårt för å krossa. Avslappnat, oortodoxt med koll från hjärtat, rakt in i hjärtat är mallen, längtar.

  Nu går jag på påskledighet och således tar Kökstugget också ledigt. Ber att få önska alla en skön helg.

  Kollar in porslin och bestick, nu tar jag ledigt.

 • Hej Då alla läsare, imorgon natt släcks min blogg, så läs fort

  David Kallós 1 april kommer besoksliv.se att förnyas. Vi som bloggat här har gjort det för att vi tycker det är "roligt", det är rätt kul att  fritt få skriva nästan vad man vill. Vår enda belönning har varit uppskattning och intresse från de alla som läst våra ord. 

  Inför förnyelsen har det rensats kraftigt i bloggrabatten för att några enstaka plantor skall få all plats och näring, och jag är inte en av dem. Det blir inga fler ankleverdebatter med Gustav eller annat här.

  Så då skall jag skriva ett sista inlägg och det får bli på teman jag innan tagit upp och så lite storvulet.

  Bönder är dumma!!! Den senaste tiden har vi kunnat höra från olika företrädare för svenskt lantbruk att man i Sverige också borde få fixera suggor (idag godkändes ett försök  där suggan i samband med födsel inte skall kunna lägga sig ner eller vända sig om på tredagar), korna skall stanna inne, och istället för att fodra korna med rybs och raps som kan växa här skall de få lov att äta importerad  genmodifierad soja. För att kunna konkurrera måste vår produkt vara lika dålig som alla andras. Men vi skall köpa svensk mat för den är bättre producerad. 

  Konsumenterna är inte dumma, med "bonde" logik skulle vi bara köpa systembolagets billigaste rödtjut, köra den billigaste bilen, handla alla våra kläder i lågprisoutlets och äta lunch där dagens kostade minst.

  Men kanske var jag för spydig här, det som egentligen är trenden att allting görs så enkelt, det handlar om få saker, oftast är det mer komplext. Är det fler än bönder som är korkade?

  Efter valet i höstas var från borgerliga politiker och även företrädare för Visita skräckscenariona oändliga om Miljöpartiet skulle få gehör för att lägga ner Bromma flygplats, Stockholm som turiststad var dödsdömd, om  inte Stockholmskockarna förtjusning i tryffelmajonnäs redan skrämt bort allla turister. På Bromma landar under värsta morgonruschen tio plan i timmen, mitt på dagen inte ens ett plan per timme. De 4000-5000 personer som kommer till/från Bromma per dag hade fått plats i  några få tåg eller om det måste flygas kunnat landa på Arlanda. Ett enormt markområde hade frigjorts för handel, bostäder och rekration. Det kanske är bäst att behålla Bromma flygplats, men man måste våga tänka tanken att en nedläggning öppnar för nya möjligheter. Malmö gick inte under av Kockums varvs nedläggning, istället är det Gamla varvsområdet en av motorerna i Malmös omvandling till en allt bättre stad.

  Och vi i Besöksnäringen är också korkade,

  Inför valet var branschens enda räddning att "Alliansen" skulle regera vidare. Istället för att argumentera och övertyga alla partier och opionsbildare om hur dumt det vore att återinföra differentierad matmoms var det enkla budskapet att rösta borgerligt. När vi vill få in ungdomar på arbetsmarknaden genom lägre arbetsgivaravgifter så har jag lite svårt att betrakta 26- åringar som ungdomar, vi kanske borde våga säga att reglerna kan justeras så att de bara gäller till  man är 22.  Jag menar att man kan prata och övertyga alla. Om man är en trovärdig branschorganisation bör man stå över partipolitiken och argumentera för sin sak.Spelreglerna får inte ändras vart fjärde år. Vi är ju den nya basnäringen.  Att frågan inte är enkel  beror också på att valet handlade om fler frågor än moms och arbetsgivaravgifter.

  I Alliansen ingår Kristdemokraterna som inte förknippas med den alkoholpolitik  som jag tror är bra för branschen. 

  Så med dessa salvor avlossade. Det blev nästan 5 års skrivande, flera hundra blogginlägg, Tack alla ni som läst.

  RMB

  David (vill ni nå mig davidkallos@gmail.com)

  Handen som bloggar

 • Stjärnklassificering otidsenlig för hotellteknologi

  Anders Johansson I kursen "Hotellteknologi" på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan ingår en detaljerad genomgång av vad som ska finnas i ett hotellrum. Utgångspunkten är kraven i stjärnklassificeringen samt vilken teknologi som finns tillgänglig på hotell runt om i världen. Efter genomgången fick ca 30 studenter rösta fram de sex viktigaste teknologierna som måste finnas på ett hotell som öppnar under 2015. Självklart borde även befintliga hotell anpassa sig till dessa sex krav. De är rangordnade efter viktighetsgrad.

  1. Snabbt och gratis wifi i hotellrummet och över hela hotellet
  2. Låneladdare till mobiltelefoner
  3. Automatisk incheckning
  4. Lediga el-uttag
  5. Rumsnyckel i den smarta mobiltelefonen
  6. En mobil app för att beställa saker från hotellet, bl.a. room service

  Studenterna jämförde sina viktigaste krav mot kraven i stjärnklassificeringen och noterade att endast lediga el-uttag finns med i kraven.

  Stjärnklassificeringen var redan gammal när den infördes och verkar inte hänga med i utvecklingen. Gästen ställer krav på teknologi, tjänster och service innan de införs i klassificeringen. Jag gissar att majoriteten av de som arbetar med stjärnklassificeringen är över 50 år gamla och har väldigt dåliga kunskaper om ny teknologi, men det är bara en gissning...

  Studenter i Grythyttan använder den smarta mobilen

  Den smarta mobiltelefonen är alltid med och är även huvudhjälpmedlet i lärandet hos dagens studenter. Det filmas, fotas och spelas in samt antecknas, räknas och görs research på Internet med den smarta mobilen. Användningen är betydligt mer avancerad än för äldre åldersgruppen. Det är därför inte så konstigt att kraven på hotellen är annorlunda än de krav som ställs att generationen som är 50 +

 • Datum, datum på lappen där...

  Stefan Ekengren Pratat friskt i helgen om livsmedels hållbarhet och om hur galet det har kommit att bli med datummärkning. Vi diskuterade hur det sensoriska och inbyggda i oss alla håller på att gå förlorat i stirrandet på datumlappar. Vi kan inte känna, vi tror inte på oss själva och vi har förlorat förmågan att lita på våra instinkter. Inga nyheter detta men det tåls att luftas för det blir bara värre och värre. Varför? Självklart finns det många vinklar. Oro, oförmåga, standardisering, myndigheters enorma krav, medias "bevakning" och så vidare.

  Media och myndigheter är som galna och det är närmast att likna vid en domedagsstämning när det kommer till livsmedel och datum. Farorna och riskerna får proportioner som närmast kan liknas vid direkt förgiftning om man inte har en korrekt tillsyn, rutin, och framförallt DATUMMÄRKNING, så är d ju inte. Visst ska allt med detta följas och kollas men det har kommit till en punkt när det bara är löjligt och skitnödigt både i vår bransch och i dagligvaruhandeln. Varför kan ingen säga ifrån när det går för långt? Nån vettig politiker eller journalist inom det här området måste det väl ändå finnas? Ska man behöva bli politiker eller journalist nu också!?

  Att jag till slut åbäkar mig med att skriva inlägget jag just sitter och plitar på förutom helgens diskussioner är mina barn som jag observerat under en ganska lång tid i smyg. När dom inte ser eller förstår att jag observerar ser jag hur dom reagerar på livsmedel, dofter, smaker, konsistenser och utseende. Vi har aldrig kommunicerat att något livsmedel skulle vara gammalt eller utgånget så det vet dom liksom ingenting om, för barnen är maten det vi ger dom och det vi står och lagar.

  När jag ser dom så är dom reptilsnabba i sin bedömning, avgörande beslut tas i rasande fart, beslut som sitter långt inne i märgen och i den medärvda basen innanför pannloben. Ett lite för mjukt päron ifrågasätts direkt, vrids och doftas på, men funkar. En köttbit har en missfärgning och direkt en undran och fråga. Det anas en doft om en fiskbit från frysen, pappa? Det är någonting som känns konstigt i min näsa? Nu låter det ju som att jag ständigt har gammal mat hemma men så är det ju självklart inte, kommer bara småkommentarer och inflikningar lite då och då som är direkt från märgen och det är så underbart att höra.

  Några gånger har jag testat lite försiktigt på direkta gränsfall, utgången mjölk som är något på gränsen, barnen har ingen aning att jag testar: direkt några extra dofttest, smakar försiktigt och tar ett korrekt beslut att dricka, inget händer, ingen tar skada, men direkt en reaktion. Däremot, samma mjölk några dar senare utan någon förändring i smak eller doft, totalnobben, dom dricker det bara inte. Men så här är det med allt, så fort en råvara inte har en bra färg, konsistens eller doft så reagerar barnen utan att vi någonsin pratat till dom att någonting skulle vara gammalt överhuvud taget. Dom reagerar och äter oftast trots reaktionen och det är nog det mest tänkvärda, vad är det de reagerar på, och vad får dom att ändå äta? Självkänsla, tror jag.

  Intressant men inga nyheter detta heller, dock härligt att se och observera. Många många vuxna har inte denna självkänsla och förmåga till beslut att äta ett livsmedel utan litar blint på märkningen av ett livsmedel, efter detta datum är livsmedlet förbrukat även om doft konsistens eller smak är korrekt, så oerhört trist, dyrt, onödigt och skrämmande.

  Vi som arbetar med mat har förmågan, tack och lov. Daglig dags doftar, känner och smakar vi på råvaror, i de allra flesta fall handlar det om att avgöra kvalitén och fräschören i en klockren och väldigt exklusiv råvara men ibland även sådant som kan vara på väg att bli förgånget.

  Jag är väldigt glad för min förmåga, ska jobba som en galning för att mina småttingar ska få behålla sina sinnen men det blir nog svårt, snart är dom inne i ekorrhjulet av märkning, rädsla, oförmåga, märkning, rädsla, oförmåga, märkning.