Våra bloggar - senaste inläggen

 • Fräscha desserter...

  Stefan Ekengren Fräscha desserter, jag måste säga att det är en utmaning. Glassar, något bakat, bara det söta, ja allt gör ju att det gärna blir rätt tungt,. Men det går ju givetvis, herregud, självklart. Speciellt så här under sommaren är det ju välkommet ibland med något lättare, men oftast är det ändå de lite ”tyngre” desserterna som går även under den här perioden, i alla fall här hos oss.

  Vi har vår sorbet av citronverbena, galet fräsch och uppfriskande. Serverad med gurka, lemoncurd (älskar lemonkurd), digestivekex som vi gör själva och honungsdressad ängsyra är den här desserten vår allra piggaste och fräschaste. Det är citrus på högvarv, lätt och härligt, den borde sälja bättre i värmen, jag lobbar för den varje kväll och den går bättre och bättre för varje dag i värmen.

  Lägget

 • Djupa sår i prepplistan...

  Stefan Ekengren Lördag klockan 12, vi är igång, gårdagskvällen rev upp djupa sår i prepplistan, vi ligger inte på plus just nu, så mycket kan jag meddela. Preppen är mördande, varje dag. Prepp-passen som vi har under dagtid på vardagarna är de tyngsta passen, visst, service är körigt men energin och glädkjen att få köra med alla gäster tar överhand. Stressen att få klart preppen, som varje dag, är direkt mördande gör de här passen allra tyngst, så är det bara.

  MEN, under lördagar har vi inget prepp-pass inne. De som jobbade kväll under fredagen kommer in lite tidigare och sätter igång med det som måste göras. Generellt så är det mindre under en lördag på prepplistan, vi jobbar mot att ladda upp inför helgen men som sagt, fredagarna brukar riva upp sår i listan. Så även denna helg, vi kör nu, öppning om några timmar, det här är livet, älskar. 

  Flitiga gossar inför lördagsservice

 • Jobba med ostron som krydda...

  Stefan Ekengren Ostron. En världsklasskrydda eller en råvara att äta som den är ur skalet?

  Båda givetvis. Jag älskar att äta ostron direkt bara helt naturella med ingenting till, inte ens citron vill jag ha, bara ostronen och jag liksom. Det här är en sensuell råvara som pillrar sig in i det innersta, jag vill inte ha citron, lök, vinäger eller något annat tjafs när jag sa vara sensuell med ett ostron, punkt slut.

  Men sen då: kryddan ostron. Jag använder ostron i väldigt mycket detaljer bara för att höja statusen på skaldjurs eller fiskrätter. Eller till en råbiff eller till en chorizo? Körde den grillade isbergssalladen för ett par år sedan med ostron och chorizo, sjukt bra. Ostronet har så mycket tryck, använder man inte det här så råder jag at börja. Mixa ner ett ostron i vitvinssåsen, tryck till en sojamajjo med ett ostron eller hacka ner ett ostron i marinaden till dina grillade skaldjur? Jobba med ostron.

  Just nu höjer vi bläckfiskrätten med en ostronmajjo. Vi skriver inte att det är ostron i rätten, ostronmajjon blir för övrigt överröstad av bläckfisken ändå men där bakom kompar ostronmajjon och höjer rätten, vi testade utan först och körde bara en ciitronmajjo, rätten faller helt.  
  SÅ, kör igång och använd ostron som en höjare, labba, testa, ostron är en världsklasskrydda. 

 • Änglarna behöver stöd och mys...

  Älskar vår änglamat, den säger så mycket om matlagningen jag försöker få fram. Det moffiga, brytningarna, det avdramatiserade, stöket och historierna. Blir svårt att någonsin ta bort den men nån gång måste det ske, får se när vi vågar ”rycka plåstret” och lämna den här fina desserten.
  Men vilka är då änglarna? 

  Stefan Ekengren

  Jo det är de där små i de hem som inte hade det så fett i kassan förr i tiden. När, de här små änglarna, ändå, trots den skrala kassan var i behov av mys, något sött, ,trygghet och lite fest, ja, då fick det bli en stöddessert som bestod av söta skorpor eller överblivna söta vetebullar uppvända med lite mjölk i botten på tallriken. Lingonsylt (eller annan syltigt som fanns) vändes upp med lite grädde och klickades över skorporna, sjukt gott.

  Jag var också en liten ”ängel” en gång i tiden, jag fick också änglamat när jag behövde kärlek och mys och kombinationen av det söta brödet i kombination med len grädde och sura bär, det var det som sög tag i min lilla kropp. Just dom kombinationerna jobbar vi med i vår änglamat på Hantverket, då i form av krossade kakor, vispad grädde, maränger, kolasås, vaniljglass, och sjukt sura ”råa” lingon. Brytningarna är på sjuka nivåer, kan äta det här till frukost, unch och middag.

  Änglarna, våra sköra, stökiga, glada, ledsna, trötta och vetgiriga änglar behöver änglamat ibland och det gör våra gäster också 

  Vår änglamat