Våra bloggar - senaste inläggen

 • Stefan Löfven, är du värdig statsministerposten?

  Idag skriver ni i DN om era ”Skarpa reformer” för att stärka skola, jobb och välfärd. Som företagare sen 20 år så blir jag oerhört störd över att ni har glömt hela den del som är grunden för detta, nämligen företagen i Sverige. Socialdemokraternas skarpa reformer ska alltså genomföras utan att företagen är delaktiga på något sätt? 

  Ni vill knäcka ungdomsarbetslösheten. Ja, det är vi många som vill. Som förälder och som arbetsgivare i en växande bransch, restaurangbranschen, så möter jag många ungdomar. Dom vill jobba, tjäna pengar, få ett yrke och ett värde. En del väljer skolan, en del väljer att jobba några år, en del kör en kombo. Trots en global lågkonjunktur så har vår bransch lyckats växa och skapa jobb, mycket beroende på reformerna om sänkt moms på restaurangmat och de låga ungdomsarbetsgivaravgifterna. Men du tror ändå att vi krögare har hamnat i ett guldregn där vi numera kokar soppa på våra guldpengar eftersom vi inte vet var vi ska göra av alla enorma vinster? Vi har enligt er blivit stenrika på att anställa underbetalda ungdomar och på de krogsubventioner vi erhållit. Så mycket fördomar och förutfattade meningar är mer än vad man som småföretagare orkar höra. Att som småföretagare ens drömma om 8-timmarsdagar och 5-veckors semester, löner att leva på och att ligga hemma i sängen vid sjukdom är en utopi som bara de som inte provat tror är en sanning. Att så många som 51% av företagarna har avstått sin lön för att betala sina anställda (källa: Företagarna) är en skrämmande siffra som visar att det är detta vi behöver stärka upp, småföretagarna i Sverige som kämpar in i kaklet för att få en lönsamhet och ett par dagar ledigt. Småföretagen behöver inte mer skattetryck och kostnader, utan det är dags att släppa upp de ovanför vattenytan en gång för alla.

  Jobben i vår bransch är enormt mycket värda för ungdomar som får sitt första jobb, ofta är det arbeten som inte kräver utbildning mer än att man kan utbildas på arbetsplatsen. Det blir lite som ett lärlingsjobb, men med full avtalsenlig lön och försäkring. Många jobbar i branschen för att dryga ut kassan vid studietiden men många går till sitt restaurangjobb varje dag. Men för dig är de jobben inget värt! Är du som inte ser detta värdig en statsministerpost? Jag tvivlar starkt.

  Utbildning är oerhört viktigt, det håller nog de flesta med om, men varför ska utbildning vara något ”istället för”, varför ska inte utbildning vara ett ”också”? Ni skriver att kunskapsresultaten faller och så kan det vara i olika delar av vårt land och så är det definitivt i de (S) styrda kommunerna som Malmö och Göteborg som i Lärarförbundets ranking kommer på plats 245 resp 234 av totalt 290 kommuner. Det är kommunen som är ansvarig för skolan så socialdemokratisk skolpolitik kanske inte är så framgångsrik? Vi behöver naturligtvis fortsätta stärka skola och skapa samarbete med näringslivet, men för att finansiera detta så måste fler komma i jobb. Eftersom du utmanar jobben i restaurangbranschen mot utbildning så har du tappat hela greppet om vad som finansierar vår välfärd. Jobben. 4 av 5 jobb skapas i småföretagen. De två bitarna hör liksom ihop. Glömde du det i ditt manifest? Då tycker jag inte du är värdig en statsministerpost.

  Krogmoms. Krogsubventioner. Krograbatter. Vad är det för något? På krogen har vi fortfarande 25% moms för all alkohol, det är enbart maten på restaurang som fått en rättvis moms i jämförelse med all annan mat vi stoppar i oss. Ni vill att det ska vara skatteskillnad  beroende på om man äter lunchen stressad och gående på väg tillbaka till skrivbordet på jobbet eller om man erbjuds att sitta ner vid dukat bord och äta i lugn och ro. Ni vill att det ska vara olika beskattning på lunchsalladen beroende på om den tillagats i COOP-köket och serveras i plastlåda eller i mitt restaurangkök och serveras på en tallrik. Ologiskt. Det är ingen subvention, det är en rättvis moms. Era bidragsjobb är däremot subventioner.

  Stefan Löfven, hur många småföretagare i restaurangbranschen har du mött och pratat med det senaste halvåret, lyssnat till deras oro? Hur många av de ungdomar som jobbar i branschen har du suttit ner och pratat med det samt berättat om att det de gör inte betyder något för dig, senaste halvåret? Restaurangbranschens företagare är en del av alla företagare i Sverige, en del av alla de småföretag som skapar 80% av jobben. Men du och din politik fortsätter att nonchalera detta och hotar med att mängder av ungdomar slängs ut i arbetslöshet för att sedan ”tas om hand” av staten och dina bidagsreformer. Är det värdigt?

   
 • Jag blir galen...

  Stefan Ekengren Nya elever strömmar ut till köken nu här i veckorna från skolorna, jag gillar det, vi har ett jätteansvar att ta hand om, utveckla, forma och styra eleverna när de är ute i våra fina kök och praktiserar.

  Idiotmentalitet, värdelösa uppgifter och outvecklande veckor på praktiken är nått jag ofta får höra från elever när jag frågar vart de vart tidigare.
  En del kan ju givetvis ligga hos eleven själv men som nu, vi har en elev som är sjukt mogen, intresserad, framåt, pigg, lojal och helt rätt för det här. Han har vart på en annan restaurang innan som jag inte kommer nämna men som vi kan säga är en bra restaurang. I åtta veckor skalade denne elev med de kvalifikationerna jag nämnde ovan lök och rotfrukter, bara, utvecklande? Kul? Nått man sätter någon som man vill ska bli en grym kraft i branschen på i åtta veckor?

  Man kan tycka att då säger man till, byter eller bara drar men är man lojal, vill man komma in i det här och ta sig nån vart, ja då kör man på. Jag blir galen när jag hör sånt här, de e sånna enfaldiga dumheter. Stod själv och skalade massor när jag var elev, jag drog inte heller utan trampade på i hopp om vändning och ville vara med i gänget, det vände, jag har haft tur med vägledningen

  En elev ska givetvis skala kök och rotfrukter i massor, det gör alla men han/hon ska också göra allt annat som ingår i köksarbetet annars blir det inget.
  Du som nu läser detta och tänker: men dom kan ju inget från skolan, dom är så tafatta, det händer inget: jag är ledsen det är bara att bita i det sura äpplet och börja engagera dig lite själv också som arbetande i köket med elever att ta hand om. Och det är din förbannade plikt att göra det bra också, jobbigt va?
  Har skrivit det förr och jag skriver det igen, jag vet väldigt många kockar som inte tar emot elever eller som inte klarar av elever. Samma kockar är alltid pigga på att klaga på att det är ont om personal i branschen eller ringer väldigt ofta å frågar om man vet nån som är i behov av jobb. Det här gör mig också galen, hur går den logiken ihop? Det finns liksom ingen statlig institution som har ansvaret för att göra jobbet åt oss med det här, skolan är en sak men jag är ledsen att behöva meddela att det bara är att spotta i händerna och börja hugga i med att utbilda och utveckla!

  Här är jag en väldigt ung kock, otroligt långt ifrån färdig, den kocken ni ser på bilden är förvisso jag men jag var en osäker, tyst, tillbakadragen kock som behövde vägledning och erfarenhet, tänk om ingen hade gett mig det.


  Stefan Ekengren

 • Näslunds brygga...

  Stefan Ekengren Är ute på Sandhamn, vi sitter och surrar framtid med ledningsgruppen för slottet.

  Till lunch i dag fick vi oss en riktig resa som gav mig en massa nya idéer och uppslag.

  Näslunds brygga är en restaurang skulle jag säga, man beställer i förväg att man ska komma så det går inte att slinka in men det spelar ingen roll för mig är detta en av de skönaste restaurangupplevelserna på länge.

  Anders som driver stället fiskar sin sik själv, han röker fisken, dukar upp, lagar övrig mat, serverar är värd och stämningshöjare. Och allt är i toppklass. Som kock får jag lov att ge honom toppbetyg, siken va sjukt bra rökt, inte stenhårt rökt som man är van vid runt kusterna om sommaren. Jag diskuterade detta med honom, en tiominutersutläggning senare hade jag svaret, kort sagt: man kan säga att Näslund brinner för att fiska fisk, rensa fisk, salta fisk och röka fisk.

  Sen har vi miljöerna, boden han dukar upp siken med sina tillbehör i är i sin naturlighet och ruffighet klockren, middagen på bryggan är ju självklart svårslagen. Näslunds brygga är en av Sveriges bästa restauranger punkt

  Anders i sin bod, miljöpoäng 5

  Som Anders säger: på ren Svenska, "high tech"

  Lppen med innehållsförteckningen i såsen till siken, om man inte tål något i såsen så får man äta utan sås meddelar värden när maten presenteras, jag köper det

  Utsikten, lugnet

 • Jan Larsén får kritik för att han följer lagen

  Anders Johansson Enligt SvD (29 aug 2014) har Strömmas VD Jan Larsén har skickat ut ett brev till sina anställda där han förklarar hur Strömma påverkas om restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga fördubblas. För Strömma innebär detta att bolaget tvingas till besparingar på 15 mkr per år. Jan Larsén får genast kritik från facket, Seko Sjöfolk, som menar att detta är ett desperat försök att vända opinionen inför valet.

  Jan Larsén gör rätt som informerar sina anställda. Han borde även informera alla sina leverantörer och samarbetspartners om vad Strömma planerar att göra om höjningen av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga blir verklighet.

  I SvT:s partiledarutffrågning i går (söndag 31 aug 2014) av Stefan Löfven bekräftades att Socialdemokraterna kommer att höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Stefan Löfven menade att det kommer inte att bli någon skillnad för restaurangföretagen utan att allt kommer att bli som vanligt. De som idag är anställda i branschen behövs för att utföra jobbet de redan gör. Efterfrågan som minskar vid en höjning av restaurangmomsen kompenseras av att fler personer kommer att ha jobb vilket leder till att de får råd att äta ute. Det är uppenbart att Stefan Löfven är väldigt dåligt insatt i småföretagens vardag. Uppenbarligen har Jan Larsén och hans team av duktiga chefer räknat på effekterna av Socialdemokraternas "återställare" och kommit fram till helt andra slutsatser än Stefan Löfven.

  Jag tror att Jan Larsén gör en mer korrekt bedömning än Stefan Löfven.

  Det är absolut inte desperat att informera sina medarbetare, leverantörer och partners om hur företaget kommer att påverkas av politiska beslut. Det är att vara ett föredöme att i god tid informera om konsekvenserna av såväl politiska som andra väsentliga beslut och händelser i omvärlden som påverkar företagets framtid.

  Det är med andra ord din plikt som företagare och arbetsgivare att i god tid informera dina medarbetare om neddragningar, förändringar i organisationen eller andra större beslut som påverkar arbetet i företaget. Det är bara att läsa i "Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet". I paragraf 19 står det att "Arbetsgivare skall fortlöpande hålla arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal underrättad om hur hans verksamhet utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken." 

  För mig är det glasklart att alla företag i besöksnäringen enligt lag är skyldiga att informera sina anställda om de beräkningar de har gjort av effekterna av momshöjning och höjda arbetsgivaravgifter.