Våra bloggar - senaste inläggen

 • Föraktet för er som utnyttjar arbetskraft ger bitter smak i munnen!

  Jeanette Bohman Det är med sorg jag läser om anställda som arbetar gratis, om invandrade arbetare som utnyttjas av elaka människor för sin egen vinnings skull. Habib och Tareq som jobbar för kaffepengar, som betalat en stor summa för att luras på lyckan, som behandlas som boskap. Det är sorg när människor behandlas på det här sättet.

  Ungdomar som jobbar gratis för att få en referens, som provjobbar i veckor utan lön. Det är också en sorg när jag läser detta. Det är en sorg att läsa att idioter i vår bransch ser sin chans att utnyttja andra människors svagheter. Det är bra att det uppmärksammas, det ska inte finnas, det ska inte få hända. 

  I Habib och Tareqs fall så bör det ju vara solklart att att det är den sk arbetsgivaren som ska straffas och inte de som lurats att söka lyckan. Ge de två en chans att söka annat jobb i branschen, de kanske besitter en ovärderlig kunskap och viljan att göra ett bra jobb - men till en rättvis peng. Ge krögaren näringsförbud för all framtid och straff för människohandel, det är det minsta man kan begära. Fy, vad förbannad jag blir av sånt här!

  Ungdomar som provjobbar då. I veckor utan lön. Det måste vara ett lukrativ sätt att få gratis arbetskraft av unga människor som inte vågar ifrågasätta en arbetsgivare, en ung människa som hoppas få första jobbet och tjäna egna pengar. Lukrativt, men föga etiskt och moraliskt. Jag blir förbannad på er som arbetar på det här sättet, det är inte bara er egen verksamhet ni smutskastar utan en hel bransch. Vilket media älskar, de gottar sig i eländet och vips så har hela restaurangbranschen utnyttjat ung personal och arbetskraftsinvandrarde personer.

  Men då undrar jag:

  1. Personalliggaren. Ni vet det där verktyget som kom till för att motverka svart arbetskraft. Intentionen var toppenbra, den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Jag i min enfald trodde att denna liggare skulle synkas med våra löneutbetalningar för att kontrollera ev svart arbetskraft. Icke. Det man gör är att bötfälla om personer på plats glömt skriva in sig, eller personer som inte är på plats glömt skriva ut sig. Boten är en kontrollavgift och går ej att överklaga, en slags smygskatt då syftet är helt förlorat. Skatteverket - här har ni en stor uppgift att fylla, gör det ni ska för att personlalliggaren ska fylla sitt syfte och sluta lek småpåvar som utdömer straff hos de som jobbar seriöst. Ta de skitstövlarna som verkligen missköter sig.

  2. Facket. Kanske att ni skulle lägga tid på se hur era medlemmar har det på de här sk arbetsplatserna istället för att lägga krutet på att valkampanja för socialdemokraternas bidragslinje som skapar färre jobb i vår bransch. Det är ju era medlemmar som idag har jobb på seriösa arbetsplatser som drabbas av er nuvaranda kampanjande med (S) och (V) politik. Om ni tror att dubbelstötens intåg i branschen minskar svartarbete och svarthandel så är ni på helt fel spår, vi kommer återigen få se en ökad oseriös konkurrens som är svår att matcha om man driver en "vit" verksamhet. Att normen ska vara höga skatter på arbete och restaurangmat känns som att ni verkligen binder ris runt egen rygg och sparkar på era medlemmar. Olönsamma företag skapar inga jobb, det säger ju sig självt.

  3. Media. Ja, det är väl för mycket begärt för att ni någon gång skulle lyfta den stora mängd seriösa arbetsgivare och företagare som faktiskt är verksamma i den här branschen.

  4. Ni som sysslar med gratis arbetskraft och utnyttjande av människor - sover ni verkligen gott om natten? Jag tror inte jag är ensam företagare och restaurangägare som ser detta ni gör med en bitter smak i munnen och föraktar att ni utnyttjar människor för eget vinnande och slänger skit över en hel bransch som skapar tillväxt, jobb och en besöks/matkultur för alla våra gäster!

 • Osalt mat kommer inte rädda "fine dining"...

  Stefan Ekengren "Fine dining" är död har många hävdat, jag har skrivit det själv här på tugget både en och annan gång. Allt pekar mot detta: fina eleganta krogar som snoffsar, är skitnödigt stela, exkluderande och ohärilga har fått det allt svårare att hävda sig på den stora skinade scenen. Jag köper det, jag vill inte gå på dessa krogar, men jag köper det bara delvis. För jag tycker och tror att "fine dining" borde komma tillbaka som begrepp, men då i en våldsamt uppdaterad version. Det har gått så långt nu att jag vill satsa på "fine dining", fan det börjar kännas hett va!?

  För man gillar ju att få känna sig utvald, lite speciell, att det är exklusivt och "på riktigt", men man ska ju bara få till detta utan det andra jag skrev om. Den förste som löser koden till att kombinera en sjukt härlig stämning på yppersta stjärnnivå med allt vad " fine dining" innebär i form av exlusivt matsalsarbete, galna viner, topp service med mat som är hyperavancerad och sedan få till det utan att allt känns skitnödigt, ja den vinner.

  Tänk dresscode T-shirt, tänk på vad det innebär och kan innebära för dig, där har du en av delarna till koden som måste knäckas. Alla vill som sagt ändå ibland ha det fina och avancerade, de kommer alltid att komma tillbaka.

  Ytterligare en, men bara en av lösningarna ligger givetvis i maten. Ja har en känsla av att det schyssta med att vi har kommit iväg från det fina snofsiga har gjort att väldigt många men inte alla har satsat på att servera mat som är rejäl, smakar mycket och är välsaltat! Dags att föra över detta på allvar på "fine dinng" scenen. Att sitta på finkrogen, vilket hänt allt för många gånger och känna att det inte smakar något, det är osalt, lågt i smakerna, tunt och naturligt (naturligt är ashärligt men inte om det betyder att det inte smakar något) , detta har blivit den följetong som tagit död på "fine dining". Mat måste alltid smaka mycket, självklart kan man trycka på mer eller mindre men det måste alltid finnas ett tryck ,det har vi redan gått igenom här på tugget.

  Det finns en motståndsrörelse emot detta att det smakar för mycket, att det är sälta i maten, att maten trycks till för mycke. Jag begriper mig inte på det, det blir så otroligt sökt och töntigt när man vill göra en grej av att inte smaksätta maten, salta eller trycka till den, jag sticker ut näsan och säger: obegåvat men det får jag väl äta upp nån dag. Mat ska vara god, smakar det något om maten är den oftast god, smakar det inget om maten är den oftast mindre god är jag rädd.

  Hur som helst: när "fine dining" återvänder, så blir det i ny skepnad, brutalt, vackert, i t-shirt, gott, exlusivt, enkelt, på toppninvå, utvalt och jävligt spännande, håll utkik, koden borde fan knäckas.

 • Det stora kräfttestet...

  Stefan Ekengren Ledighet, semester, lata dagar och även pausen här ifrån Kökstugget rullar på, jag längtar dock en hel del tillbaka till både jobb och bloggen, snart är jag tillbaka i köket och här på Kökstugget med full kraft. 

  I veckan blev det dock lite "jobb", det var dags för kräfttest för en av våra kvällstidningar, sjukt intressant och spännande. Att vi sen hade en toppenkväll mitt i sommarn med matprat och om annat också gjorde ju detta till en väldigt skön "jobbardag".

  Älskar kräftor, allt som rör kräftor är bra. Och till det som rör kräftor räknar jag in: klockrena kräftor, Boxholms kryddost, massor av krondill, knäckebröd, aquavit, och god lager. Med detta är jag nöjd, äter kräftor bara nån gång per år men då äter jag med besked.

  Och i veckan fick jag äta med besked, tio sorter provades. Variationen av kvalitet, storlekar, smak, hårdhet i skalen, halten av krondillsmak, saftighet i köttet och klornas kötttighet slår våldsamt i ett sånt här test. Samtliga sorter som provades finns och kommer att finnas i vanliga butiker så jag avundas inte kunder som ska välja emellan fabrikaten. Bra då att ”facit” i form av vårt test kommer i tidningen inom kort, håll utkik!

  Återgår till ledigheten nu med kräftsmak i munnen, full kraft från i början av augusti, häng med då!

  As-skön sittning efter testet, det slinker ner ännu mer kräftor även om man testat hur många som helst innan

 • 6% eller 25% beroende på hur eller var du handlar din tågbiljett?

  Det bråkas i media om moms på restaurangmat, man nagelfar enskilda näringsidkare, man ser inte hur det hade kunnat se ut i en global lågkonjunktur om inte reformerna genomförts, man ser inte att branschen skapat tillväxt trots lågkonjunkturen - något som få andra branscher har gjort. Men om man vänder på det…...

  Jeanette Bohman Jag funderar mycket när jag lagar mat i köket och många tankar går ju till verksamheten, utveckling och framtid. Häromdagen så tänkte jag så här:

  Kunden kommer till tågstationen för att köpa en tågbiljett. Hon står vid luckan och pratar med expediten på andra sidan glasrutan. Tågbiljetten hon ska köpa kostar 100 kr + 6 kr i moms. Den tågbiljett hon vill ha är dock slut och expediten rekommenderar henne att gå till andra sidan gatan. Där finns en resebyrå som kanske har biljetter på lager, eller andra lösningar.

  Hon går dit. När hon kommer till resebyrån blir hon hänvisad till en skön stol som hon sätter sig på och på andra sidan bordet sitter resekonsulten. De börjar prata om hennes tågbiljett och ja, det kom precis in en ledig plats på just det tåget som hon frågade om på tågstationen. Hon beställer detta och resekonsulten trycker ut en biljett och packar in den i ett biljettomslag. Priset blir då 100 kr + 25 kr i moms .

  -Ja, momsen är högre för att du får sitta på en stol vid ett bord under tiden vi bokar detta, jag packar in biljetten i ett fodral också. Lite extra service.

  Ja, tänk om det vore så att vi har olika moms på tågresan beroende på hur och var du köper den, hur du blir servad när du köper biljetten. Det är precis samma sak med min sommarsallad, varför vill de de röda partierna (S) & (V) att min sallad ska straffbeskattas med 25% moms när ICA:s sallad tvärs över gatan ska ha en moms på 12%? För att vi erbjuder bord och stol, tallrik o bestick, diskning och service (ja ICA tvärs över gatan har service  ) ?

  Tänk på det nästa gång ni propagerar för att momsen på restaurangmat ska höjas, nästa gång ni skriker att företagaren stoppar skattepengar i egen ficka, nästa gång ni handlar en tågbiljett.

  Dela och fundera!