Våra bloggar - senaste inläggen

 • Upplevelser värt en extra resa

  Anders Johansson I helgen besökte jag Vals 1252 m över havet i sydöstra Schweiz. Orten är känd för sitt spa och sitt vatten, Valser. Vals har ca 1000 bofasta invånare. Huvudanledningen för vår resa var att titta på och besöka Therme Vals som är en spaanläggning byggd ovanpå Vals varma källa. Arkitekten är Peter Zumthor som 2009 belönades med Pritzkerpriset, som anses vara arkitekturens Nobelpris.

  Hotellet är från 1960-talet och har kvar sin karaktäristiska stil. Hela hotellkomplexet innehåller 1000 bäddar och ägs idag av orten Vals. 1993-1996 byggdes spaanläggningen mitt i hotellkomplexet mer eller mindre begravt i sluttningen. Tanken är att det skulle se betydligt äldre ut än hotellet och likna en antik badinrättning. Hela anläggningen är byggd av 60 000 stenar av kvartsit på en meter vardera.

  Therme Vals

  Detta är ett bra exempel på att det går att lyckas en bra bit bortom allfartsvägarna. Det tog en stund att ta sig till Vals på branta slingrande vägar, men spaanläggningen är definitivt värt en extra resa. Alla som funderar på att bygga ett spa måste besöka Vals.

  Hotellet heter 7132 och har några olika rumstyper. Vi valde ett rum inrett av japanen Kengo Kuma, prisbelönt professor vid Tokyouniversitetets arkitekturskola. Hotellrummet är ett riktigt mästerverk i design, materialval och kvalitet. 

  Det fanns en röd restaurang och en silverrestaurang samt en blå bar med terrass i söder med utsikt över berge. En sjurätters meny i silverrestaurangen var fantastisk. Frukost nästa morgon i den röda restaurangen höll högsta kvalitet på buffé och serverade rätter.

  Frukost i röda restaurangen

  Anläggningen är värt en extra resa särskilt för oss i hotellbranschen och för alla som redan driver ett spa eller planerar ett.

 • Äggsås med torsk...

  Stefan Ekengren Vi kör kokt torsk med äggsås till en av rätterna nu på lunchen.

  För det första så är det ju här en rätt i sin helhet som är komplett och i det närmaste perfekt: kokt torsk (bästa fisken) kokt vanlig potatis (bästa grönsaken?) och så då äggsåsen (bästa såsen?) (i dag i alla fall) och lite annat krafs som på vår meny då sikrom, räkor, pepparrot och dill. Allt förrutom äggsåsen är sekundärt i sammanhanget, äggsåsen är herren på täppan. Rättens namn: Äggsås med torsk va? 

  Men om vi då koncentrerar oss på äggsåsen, alltså, den här såsen, så banal och löjlig. Men dock, en klassiker som nog ingen från åldern 1 till 100 år inte gillar. Bara en schysst bechamellsås, kokta tärnade ägg och persilja/dill, inget mer, man blir nästan förbannad.

  En regel är självklar när vi pratar äggsås till en torsk så här: man ska få MYCKET sås, den här såsen ska serveras i skottkärra-mängd, torsken kräver sitt, potatisen kräver sitt, har man inte sås så att det räcker är det bara att koka blixtsnabbt, man kan inte servera äggsås i små mängder, d går inte.

  Jag trycker äggsås i dag, dra åt helvete vad jag trycker, tänker mig en variant av den här rätten till en kvällsmeny men nä, den får vara orörd, jag vill inte.

  Oscar kör lunchservice, full fart i luckan, äggsås med torsk rullar ut

 • Boxholms Krydd...

  Stefan Ekengren Vi har pratat ostar i helgen, kör en kryddostkräm i boten av vår mortel till svampsmörgåsen som vilar på kanten av morteln.

  Jag säger bara: Boxholms kryddost är en världsklassost, i mina ögon slår den Västerbotten, kanske för att Västerbotten är lite uttjatad för egen del, den är ju grym. Men nä, Boxholm är grymmare ändå., så otroligt bra i lagringen, och så då kryddorna i perfekt balans. I smörgåsrätten med kantarellerna, löjrommen, dlllen och rågbrödet är den på knock-out nivå, helt otrolig i den varma krämen som vilar under smörgåsen som krossas vid bordet av gästen själv.

  Testa Boxholms-krydd i din matlagning om du inte gjort det innan, en ny värld öppnar sig, var så säkra.

  Det är mycket ost på Kökstugget, älskar ost, Feta och Boxholms krydd äör mina favvosar just nu, här Boxholm på brädan innan den går i krämen

  Smörgåsen på väg ut i matsalen, ostkrämen gömmer sig där under med katareller, syrad lök och dill. Kantarellerna, rågbrödet, dillen, kryddosten och löjrommen, mina damer och herrar, detta är inga revolutioner men heregud, det är smaker på toppen av berget

 • Bygger om änglamaten... Igen...

  Stefan Ekengren Bygger om änglamaten, jag kommer som sagt aldrig att kunna ta bort själva rätten och begreppet från menyn: http://www.besoksliv.se/blogg/stefan-ekengren/tararna-rinner . Men man kan jobba med att utveckla rätter som nästan blir som små barn för dig, principen med kakorna (viktiga!), extremt söta tillbehör (kakor, glass och maränger), lena tillbehör (naturell vispad grädde) som bryter med extremt syrligt avslutande tillbehör (”råa” lingon), det är det som är grejen och där har jag och Martin byggt vidare med änglamaten.

  Nu då på den nya meny, extremt smarriga, i det närmaste hälsovådliga kolakakor (det går inte att låta bli att gå och äta hela tiden). Bryter ut dom i botten på tallriken, duttar ut vispad grädde, maränger och glass av brynt smör. Ripplar salt kolacréme över allt, avslutar med råa lingon och brynt smörpulver, änglamat uppdaterad till kick-ass-produkt, ”brytning” är tema-ordet för denna dessert. Sött, lent, kallt och extremt syrligt, ingen är oberörd efter en tallrik änglamat om man nu trodde det innan.

  Sitter med lingon, grädde, glass och kolakakor i mungiporna medans jag skriver detta, fy fan, jag älskar livet