Våra bloggar - senaste inläggen

 • Jag ska tillverka min egen ansjovis...

  Stefan Ekengren Påsken är officiellt här, lediga dagar väntar men så värst med ledighet blir det inte. Tjocka släkten ska bjuda på mat på spridda platser hela helgen så jag behöver inte laga mat ett enda dugg. 

  Kan inte hålla mig ändå, alla högtider vill jag ha mat att gå och småäta ifrån i kylskåpet. Således, Jansson-tillverkning och senapssill i dag, ett måste för att tillfredsställa suget här under helgen vid absolut behov. Jansson är helgmatens helgmat, alldeles galen i Jansson, sill med för den delen. 

  Är svårt sugen på att lära mig att göra egen ansjovis, läser på och är uppe i förberedelser för egen tillverkning. Har en del skeptiker runt mig och det sporrar, jag ska få farm en egentillverkad ansjovis så är det bara. Letar sandelträ och bra sill, sjukt taggad! Inte för att det är brist på asschysst ansjovis att köpa men en egen: så sjukt nice. Jag ska göra Ekengrens ansjovis, så är det bara, återkommer med det. 

  Passar på att önska en härlig påsk, jobb eller ej, jag återkommer med sporadiska inlägg här under min ledighet.

  Kan det bli vackrare än så här? Ansjovis, bästa fisken, lär mig nu hur jag ska göra egen, kommer bli grymt.


  Inläggning av den avrunna sillen till min senapssill inspirerar till  in ansjovis-tillverkning. Den här sillen blir inte klar förrän till i mitten av påskhelgen men jag kan vänta.

    

 • Spela ordentlig i påsk...

  Stefan Ekengren Påsken står för dörren, nu är varningsklockorna påslagna för svullande av mat, dryck och framförallt godis. Nästa vecka inleds i många människors liv etapp två av sommarträningen, den första startade efter julledigheten men avbryts nu för påsk-festligheter.

  Jag kommer också lassa i mig sill, lamm och godis, hela påsken är uppbokad med matbesök som innebär koma och svullbuk till långt in på nästa vecka.

  I den här godishetsen vill jag som den fromma evangelist jag är i mitt budskap om lite lite sundare mat återigen tipsa om en nöt och fruktbar som vi gör här på slottet till våra gäster. Den här baren är en tickande energibomb av frukt, nötter och gryn. Grundreceptet som vi kör efter följs aldrig, det är bara att ha det som en grund och sedan rocka loss med allt du känner för. Testa att göra den här baren hemma, den är sjukt enkel att göra. Gör den även på jobbet och ge gäster, nu innan påsk eller kanske som en moralkaka efter påsk?

  Baren är grym att ge bort också, framföralt i påsk, gör den och kom som en riktig ordningspolis och nyttighetsevangelist till påskmiddan, du blir garanterat populär, jag ger bort den jämt!

  Grovt recept: Fikon, russin, aprikoser, mandel och hasselnötter grovhackas och blandas med  havregryn, linfrön, rågflingor och honung. Upp i form och baka i 140 graders ugn ca en halvtimme, ställ i press och låt kallna. Måtta själv, se till att baka baren ordentligt så att den sätter sig bra, skär upp i fina bitar när den är kall.

  Galet enkel att göra, galet nyttig, galet enkel att skära i vilken storlkek du vill och galet enkelt att ha som täckmantel för ditt onyttiga svullande över helgen: tillverka, skär, spela ordentlig och ge bort

 • Första färska murklorna...

  Stefan Ekengren Murklor är starten för svampsäsongen, dom är först ut och jag gillar att ha med dom när det drar igång med vår -råvarorna här nu. I går kom en av våra svampentusiaster som bor i närområdet till slottet med ett kilo av rekordtidiga stenmurklor, känns otroligt tidigt, men ett kilo är perfekt till att provlaga med färska stenmurklor.

  Självklart är toppmurklorna smakrikast, man behöver inte förvälla och därmed smakar de bäst. Vi har haft lite problem att få tag i toppisar så ibland blir det trippelförvälda torkade stenmurklor som efter förvällning givetvis smakar lite mindre. Det finns lite olika rekommendationer vad gäller stenmurklor, jag kör min metod som funkar fint. Blötlägger murklorna i mycket vatten och kokar sedan tre gånger i nytt vatten varje gång, sköljer murklorna noggrant mellan varje kokning, samma med färska stenmurklor för att vara säker. 

  Funderar på vad jag ska göra med murklorna här nu, murklor i en omelett är gott? Kanske en barbecue-glase med massor av stekta och finhackade murklor att glasera en biff i? En puré på stenmurklor, puré av stenmurklor känns ändå svårt, kanske att man skulle prova ändå, jag får ta hand om det här första kilot murklor och bolla med dem.

  Man blir lite såsig i skallen av att förvälla murklor, nu är ju det här bara ett kilo men står du och förväller en jäkla massa får man ta lite frisk luft då och då.

   

 • Ska Scandic driva designhotell?

  Anders Johansson Ska Scandic driva designhotell eller är det någon annan som ska driva Jernhusens nya hotell Continental på Vasagatan i Stockholm? Så här ser skylten ut där hotellet håller på att byggas.

  Vem ska driva nya Continental?

  Scandic är väl så långt ifrån designhotell man kan komma med sitt supereffektiva driftskoncept och inom kort även med det ännu mer avskalade konceptet HTL. Är det så att Jernhusen (som är ett statligt ägt företag) skäms över att bygga ett alldeles vanligt hotell som ska drivas av Scandic? De kanske tycker att hotellet blir så fint att det kan kallas för designhotell.

  Missuppfattningarna om designhotell är många. För det första så är det ursprungligen ett varumärke för en hotellkedja Design Hotels. Kedjan satte en helt ny typ av koncept på marknaden innan någon ens hade hört ordet designhotell. Begreppet blev framgångsrikt och därför fick den här typen av hotell namn efter varumärket. Jämför med varumärket Jeep som också har blivit namnet på en bilkategori.

  Alla hotell är numera designade av skickliga arkitekter och inredare. Vem bygger medvetet ett fult hotell? Grundidén för ett designhotell handlar mer om en utvald målgrupp, koncept och innehåll samt individuell service än om utseendet . Designhotell är något mer än att bara få tak över huvudet på ett rationellt sätt till lägsta tänkbara pris. Ett designhotell har i princip inga beröringspunkter med ett Scandichotell förutom att båda kallas hotell.