Våra bloggar - senaste inläggen

 • NU FÅR DET VARA NOG MED STIGANDE LÖNER - INFÖR ONÄPE!

  Pontus Frithiof Dagens inlägg handlar om det snart oändligt uttjatade men likväl viktiga ämnet ”KOCKBRIST”. Sverige och framförallt Stockholm lider en stor kockbrist. Häromdagen höll jag ett föredrag för Park Winn hotells restaurangchefer- och kökschefer om hur vi skall behålla personal i branschen, och vi hade sköna samtal som var ömsesidigt givande. Alla hade samma problem, runt om i Sverige.

  Just nu lider vi själva av problemet och framförallt så är det kännbart och smärtsamt ute på Arlanda, där vi inte bara har svårt med personal, vi har dessutom en enormt försvårande, fördyrande och tidskrävande process med badge till vår personal. Det gör att vi varken kan låna från Gruppen eller hyra personal. Just nu och ett par veckor framåt står jag själv i köket med teamet, vilket är superroligt! Får mycket positiv energi av det, samtidigt blir jag mer och mer stressad då ingen hinner göra det jag i vanliga fall skulle göra. Men nåväl, det kommer lösa sig det också. Och all den positiva energi jag får väger lätt över dom andra känslorna.

  Vi har en ny kock i teamet som heter Mattias, han kallas för Mattiiiias för han har norrländskt ursprung. En superfin och mycket begåvad kock som vi har äran att ha i vårt kök. Tillsammans med alla andra som självklart också är fantastiska. Mattias förra arbetsgivare, Elinor Wiklund, som utan att jag träffat henne, verkar vara en fantastisk person. Dessutom jobbar hennes son hos oss och är särdeles begåvad och smaksäker som nästan ingen annan jag träffat på denna sida om Mannerström.

  Men det som Mattias berättade efter vårt personalmöte idag är att hos Elinor så nyttjade dom begreppet ONÄPE i köket. Jag tyckte det var helt suveränt. ONÄPE står för följande:

  O- OMTÄNKSAM

  N - NYFIKEN

  Ä - ÄKTA

  P - PROFFESSIONELLT

  E - ENGAGERADE

  Om all vår personal, både i kök och front of house, tillämpar detta och tänker på det så har vi kommit en väldigt bra bit på väg.

  Som kock älskar jag köken, matlagning och den härliga stämning vi har i köket. Men jag blir arg, ledsen och väldigt besviken när det kommer in personal som med begränsade erfarenheter söker en tjänst som Souschef och kräver över 38.000kr per månad. Tyvärr lär personen som sökte jobbet, och naturligtvis inte fick det, få ett liknande jobb till samma horribla ersättning någon annanstans. Det är inte hållbart, det finns inte dom utrymmena till löner i vår bransch. Jag vädjar till alla arbetsgivare runt om i Sverige att håll tillbaka på denna skenande utveckling för den driver oss alla i fördärvet! Vi har ett kollektivt ansvar här känner jag. Att all personal skall behandlas respektfullt och få god lön för sina arbeten är en självklarhet. Men det är också en självklarhet att vi kan ställa krav på vår personal att dom skall utföra ett bra jobb, komma i tid, engagera sig och göra sitt bästa för verksamheten varje dag. Det är en hygienfaktor för mig. Idag är man rädd för att ställa krav på folk för att dom ”kanske slutar”. Vi måste sluta upp och fega och likväl som vi har skyldigheter så består branschens resultaträkningar till 40% (ibland mer) av personalkostnader, det vore väl mycket konstigt om man inte kunde ställa krav på vår personal precis som man gör på en leverantör. Personalen skall ju också vara en leverantör.

  Nyckeln till framgång handlar om kultur. Personalen måste trivas. Lönen skall inte vara viktigaste incitamentet att jobba hos varken oss eller någon annan i Branschen. Vi skall lägga tid på att vara bra arbetsgivare och ta ansvar och se till att personalen trivs. Det finns exempel på både goda sådana och mindre bra arbetsgivare. Det är roligare att namnge dom som är duktiga och man kan ha som inspirationskällor och förebilder, där tycker jag vi skall lyfta fram Fredrik Eriksson som är en fantastisk arbetsgivare. Och det finns självklart många fler, men Fredrik är grym och det är roligt att följa honom och hans fina arbeten.

  Bygger du rätt kultur i köket så har du kommit en bra bit på väg, då kan vi bromsa skenande löner och få folk att trivas och stanna. Dessutom kan vi få in ny och ung personal och förstå hur roligt vi har. Och praktisera för all del ONÄPE.

  Tack Elinor för ditt kloka tänk!

 • Swedavia ger Nordic Choice Hotels en dominerande ställning

  Anders Johansson Det är bara att gratulera Nordic Choice Hotels till kontraktet med Swedavia om ett nytt Comforthotell med 463 rum som ska öppna sommaren 2019. Kampen om kontraktet har säkert varit både hård, rättvis och omgiven av en mängd krav, policies och lagar samt gått rätt till enligt alla gällande regler.

  Oavsett bud från Nordic Choice Hotels som redan driver Clarion Arlanda i direkt anslutning till Sky City är det lite märkligt att Swedavia ger Nordic Choice Hotels ytterligare ett hotell mitt i flygplatsen med gångavstånd till terminalerna. I Sky City kommer det att finnas 1179 hotellrum där Nordic Choice Hotels kontrollerar 74 % av hotellrummen.

  • Nordic Choice Hotels kommer att ha två hotell med sammanlagt 877 rum (74 %)
  • Radisson Blu har ett hotell med 260 rum (22 %)
  • Rest and Fly har ett hotell med 42 rum (4 %)

  Läget i Sky City är överlägset andra lägen längre bort från terminalerna. Det finns självklart fler hotell inom bilavstånd från terminalerna, men absolut inte inom gångavstånd som torde vara en konkurrensfördel.

  Från ett konsumentperspektiv borde Swedavia ha hyrt ut hotellet till någon av de andra hotellkedjorna eller till en privat aktör för att öka valmöjligheterna för gästerna samt för att öka priskonkurrensen på den lokala marknaden. Konsumenten missgynnas alltid om någon (även en hotellkedja) får en dominerande ställning. Swedavia själva är ju ett monopol så de tänker bara på sig själva och väljer den som betalar högst hyra  istället för att tänka på konsumentens bästa.

 • Elvira är ny köksmästare...

  Stefan Ekengren Fredag morgon och jag sitter och förbereder det sista inför måndag då ny köksmästare kommer till Hufvudsta gård där jag är inblandad en del sedan några månader tillbaka. Bland annat har jag fått den delikata uppgiften att anställa en ny köksmästare. Hufvudsta har en lång radda vassa köksmästare bakom sig, det här har och ska givetvis i fortsättningen vara ett riktigt spjutspets-ställe för maten så ytterligare en vass köksmästare ska läggas till.

  Så jag tittade i min lilla bank av tänkta, möjliga chefer: vad krävs av dem?

  För det första: kunskap. För mig är det svårt att se en chef, en köksmästare i det här fallet som inte sitter inne på en god, väldigt god kunskap i matlagning (inte alltid en självklarhet, tro mig). Handlaget, känslan, erfarenheten och vetskapen (kunskapen) ingår där också. Det är grunden.

  Sen har vi en matidé, en linje som den här människan ska kunna presentera (nu ska ju jag vara med och forma det här också så det behöver vara någon som har lite samma syn). Ledaregenskaper, ett jävligt trist, slitet och lite larvigt ord, ledaregenskaper? Antigen är man en naturlig ledare och då respekterar man sin grupp (behandlar dom som människor), bryr sig om sin grupp (på riktigt), styr sin grupp (väldigt viktigt), utvecklar sin grupp (allra allra viktigast) och utvecklar sig själv som naturlig ledare (ja, det ingår i en naturlig ledares naturliga förmåga).

  Eller så är man en onaturlig ledare som spelar ett spel och "respekterar" sin grupp (men beter sig som om de som jobbar under sig inte har ett värde utan bara ska jobba och hålla käften) bryr sig inte ett skit om sin grupp (otroligt vanligt, tyvärr) styr sin grupp (ja, det tror sig den onaturligt ledaren sig göra men hen gör inte det, oftast, hen kan inte utan styr med rädsla och påklistrad kontroll), utveckling blir oftast totalt lidande här, det går inte.

  SÅ, bara dravvel att leka gissningsleken vad jag valde av ovanstående ledartyper, jag hade några som faktiskt passade in och emotsåg "kraven", men en stod ut och var mitt förstaval. Vem va nu det då?

  Elvira Lindqvist var det, på samtliga punkter i ovanstående lista tog jag min trubbiga blyertspenna och satte en fet bock i kanten, Elvira tackade som tur är ja och det är jag sjukt glad för, på måndag börjar en liten resa, vi ska bygga något med Elvira vid rodret det ska bli väldigt kul!

  Och ja visst ja, Elvira är från måndag tjej och köksmästare men det har varken jag eller Elvira lust att lägga någon större vikt vid (även om det är sjukt, sjukt viktigt att väldigt många fler tjejer får chansen och kliver fram). Vi är inne på den fina stigen där det inte ens ska behöva vara något som är något speciellt, eller något som någon höjer sina ögonbryn inför, vi börjar med det nu, på måndag, tack Elvira.

 • Blodigt allvar med en gaffel och en potatis...

  Stefan Ekengren Essensen, själva idén och det som gör att husman går från att vara "as-schysst käk" på toppnivå till käk på "trestjärnig världsklassnivå": gaffelmosningen. Har du vid vuxen ålder övergivit detta som du som barn med liv och lust hängav dig åt: släpp sargen, gaffla, bete dig och njut av det som är på riktigt! Allt som rör husmanskost har det här som tema på olika sätt. Innehåller en rätt ej potatis som går att mosa så fortgår temat: bete dig och var som på riktigt. Under hela arbetet med min kokbok var et här något som gav mig energi och tänk till skrivandet, gaffelmosning, fy fan, jag får tårar i ögonen.

  Allt det här skulle väldigt lätt kunna viftas bort som antingen nostalgi eller en otroligt lättviktig synpunkt men gaffelmosning och att njuta i fulla drag av mat som när du var liten är allvar och på absoluta blodiga allvar. Livet, det liv som vi alla stretar emot är vingligt som det är, grunden, man tappar den lätt.
  Varje gång jag pratar om min bok ute på olika tillställningar och med människor jag möter och nämner det här med gaffelmosning så känns det som att det blir en pisksnärt till uppvaknande: många säger att de helt plötsligt känner att något har saknats, det är inte förrän du nästan håller på att förlora något som du kan se det hela på det sättet. Är inte det blodigt allvar så är ingenting i hela världen blodigt allvar. Den dagen du tar tillbaka ditt ätande till det som var viktigt med den, blir du lite mer fullständig igen. Och det handlar inte om att äta mycket mat eller att svulla kött, fett, dyrt eller ohälsosamt, nej! Att inte vara så tillrättalagd är det som är viktigt, som att gaffelmosa, varför gör man inte det när man växer upp och blir ”vuxen”? Bara att försöka växa upp igen på lite ”äldre dar” och återgå till det som man tycker om, på riktigt, svårare eller lättare än så är det inte, slut på meddelandet. 

  Ur boken: kålpudding, gräddsky, lingon, potatis gaffel