Debatt

  • ”Socialdemokrater – få partitoppen att se besöksnäringen”

    Under 2013 omsatte besöksnäringen 282 miljarder kronor och besöksnäringen sysselsatte nästan 168 000 personer. Många av dessa är unga som arbetar inom restaurang och hotell. Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, var tydlig i SVT:s ekonomidebatt den17 augusti med...

  • "Maten förtjänar att bli en valfråga"

    Måltiden och de branscher som omger den, med allt från livsmedelsproduktion till restaurangjobb, är mycket viktiga för Sverige. Det borde innebära att också den svenska livsmedelsproduktionen går en gyllene framtid till mötes. Så är det dock inte utan svenska bönder vittnar om att det blir allt...

  • "Fisketurismen bromsas av orättvis moms"

    När sportfisketidningen skriver om bästa draget eller flugan, är det ingen moms alls eller sex procent som gäller. När traktens sportfiskeguide tipsar besökaren om bästa plats och utrustning är momsen däremot den högsta på 25 procent. En kontraproduktiv politik som hämmar både konkurrenskraft och...

  • "Bibehållen matmoms på restaurang gynnar utlandsfödda"

    Hur väl integrationen i Sverige lyckas beror på hur duktiga vi är på att skapa förutsättningar för sysselsättning åt utlandsfödda. Den sänkta momsen på restaurangmat har sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden för människor från andra länder. Kraven på dem som vill få in en fot på svensk...

  • ”Dubbelstöten ger varken jobb eller tillväxt”

    Höjd moms och arbetsgivaravgift ger inte tryggare anställningar, skriver Besökslivs bloggare i en slutreplik i debatten med HRF. Som företagare planerar jag långsiktigt vad gäller investeringar, förändringar och förbättringar. De senaste sju åren har det varit en rolig planering, framför allt de...

  • ”Kompetensbrist större fråga än restaurangmoms”

    Jeanette Bohman är upprörd för att Hotell- och restaurangfacket, HRF, vill byta regering och för att vi spridit LO:s valfilm på Twitter. I sin blogg här på besoksliv.se uppmanar hon HRF att istället sprida Visitas film som hon menar speglar ”det verkliga hotet mot era medlemmar”. Visita, och många...

  • Katastrofbesked för besöksnäringen

    Utbildningar på yrkeshögskolor behövs också för att utveckla de som jobbar i besöksnäringen och få dem att stanna kvar i branschen. Yrkeshögskolan bör vara den viktigaste aktören för medarbetare som jobbar och vill vidare i branschen. I förra veckan fattade Myndigheten för yrkeshögskolan beslut om...

  • ”Ska vi lära oss att inte lita på myndigheter?”

    Gott så, domstolarna utverkar praxis och myndigheterna ska tillämpa den. Lite längre ner i samma artikel uppges att Folkhälsoinstitutets dåvarande generaldirektör Sarah Wamala har skrivit ett brev till Visita. I brevet står att den text som kommunerna grundat sina krav om minst 15 rätter inte...

  • Behåll inte låg moms – inför enhetlig moms

    Socialdemokraternas prioritering är glasklar: Välfärden måste sättas före nya stora skattesänkningar. Skatter behövs för att kunna finansiera det vi gör tillsammans – till exempel skola, sjukvård, vägar, sjukförsäkring, polis och mycket annat. Alla ska få del av välfärden, oavsett plånbokens...

  • Vad provocerar med samma momssats på mat?

    I december vallfärdar svenska folket ut på restaurang och äter julbord. Under några få veckor äter vi julmat för närmare 2,5 miljarder kronor. Det här gör december till en av årets viktigaste månader för oss som jobbar på och driver restauranger. För många restauranger är utfallet från julbordet...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Philip Huntzinger 476

Texas Longhorns grundare öppnar nytt

Lördagsintervjun. Philip Huntzinger är mannen bakom Texas Longhorn. I Besökslivs lördagsintervju berättar han om hur allt började, vad han svarat när stora bolag försökt köpa verksamheten – och om den helt nya restaurangsatsningen.

Mats Eriksson Eva Östling

Så blev Mats en orädd eldsjäl

När hans eget cateringföretag gick i konkurs väcktes Mats Erikssons stora engagemang för den lilla företagarens villkor.Visitas vd Eva Östling möter Mats Eriksson.

Danyel Couet 476

"Det är klart att det blir vemodigt"

Det är hektiska tider för Danyel Couet. I Besökslivs lördagsintervju berättar han om avskedet till stjärnkrogen, de nya satsningarna, skidolyckan som förändrade hans liv.

Paul Svensson

Grönt i sökaren för Paul Svensson på Fotografiska

Lördagsintervjun. När Paul Svensson öppnar ny restaurang på Fotografiska är själva menyn är gjord av valnötsfibrer. Begreppen grönsaker och kött räcker inte till – han pratar istället om ”växter och animalier”.

Stefan Karlsson Toso

Stefan Karlsson vill avdramatisera kroglivet

Göteborgskrögaren Stefan Karlsson har öppnat två nya restauranger på några månader. Nu är det dags för investeringarna att börja betala sig.

Annons