Debatt

  • Malin Söderström: "Vi chefer måste bli bättre på att ta ansvar"

    Min bana som kock började på Restaurangskolan Sandviken. Jag gillade min skoltid där, jag tycker det var en bra skola som gav mig en intressant och matnyttig utbildning. Jag var väldigt matintresserad och vi lagade mycket mat i skolan vilket gjorde att jag trivdes bra och kände mig motiverad. Den...

  • Fredrik Eriksson: "Vi måste kämpa för att behålla krogpersonal"

    Det är en stor utmaning idag att få behålla personal och skapa ett härligt team, det kräver både klacksparkar och ordning och reda. Utvecklingssamtalen hos oss på Långbro Värdshus äger rum under en vecka i februari där alla blir kallade för ett samtal om sin arbetsplats, det är allt från att man är...

  • "Sluta straffa restaurangbranschen!"

    Från träskkock till Årets Kock. Min bana som kock började i lumpen, i ett träsk utanför Skövde där jag som 20-åring lagade mat i en kokvagn. Restaurangbranschen är ett vanligt ställe att påbörja sin yrkeskarriär på. En del är som jag, unga och precis färdiga med skolan, andra har kanske...

  • ”Socialdemokrater – få partitoppen att se besöksnäringen”

    Under 2013 omsatte besöksnäringen 282 miljarder kronor och besöksnäringen sysselsatte nästan 168 000 personer. Många av dessa är unga som arbetar inom restaurang och hotell. Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, var tydlig i SVT:s ekonomidebatt den17 augusti med...

  • "Maten förtjänar att bli en valfråga"

    Måltiden och de branscher som omger den, med allt från livsmedelsproduktion till restaurangjobb, är mycket viktiga för Sverige. Det borde innebära att också den svenska livsmedelsproduktionen går en gyllene framtid till mötes. Så är det dock inte utan svenska bönder vittnar om att det blir allt...

  • "Fisketurismen bromsas av orättvis moms"

    När sportfisketidningen skriver om bästa draget eller flugan, är det ingen moms alls eller sex procent som gäller. När traktens sportfiskeguide tipsar besökaren om bästa plats och utrustning är momsen däremot den högsta på 25 procent. En kontraproduktiv politik som hämmar både konkurrenskraft och...

  • "Bibehållen matmoms på restaurang gynnar utlandsfödda"

    Hur väl integrationen i Sverige lyckas beror på hur duktiga vi är på att skapa förutsättningar för sysselsättning åt utlandsfödda. Den sänkta momsen på restaurangmat har sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden för människor från andra länder. Kraven på dem som vill få in en fot på svensk...

  • ”Dubbelstöten ger varken jobb eller tillväxt”

    Höjd moms och arbetsgivaravgift ger inte tryggare anställningar, skriver Besökslivs bloggare i en slutreplik i debatten med HRF. Som företagare planerar jag långsiktigt vad gäller investeringar, förändringar och förbättringar. De senaste sju åren har det varit en rolig planering, framför allt de...

  • ”Kompetensbrist större fråga än restaurangmoms”

    Jeanette Bohman är upprörd för att Hotell- och restaurangfacket, HRF, vill byta regering och för att vi spridit LO:s valfilm på Twitter. I sin blogg här på besoksliv.se uppmanar hon HRF att istället sprida Visitas film som hon menar speglar ”det verkliga hotet mot era medlemmar”. Visita, och många...

  • Katastrofbesked för besöksnäringen

    Utbildningar på yrkeshögskolor behövs också för att utveckla de som jobbar i besöksnäringen och få dem att stanna kvar i branschen. Yrkeshögskolan bör vara den viktigaste aktören för medarbetare som jobbar och vill vidare i branschen. I förra veckan fattade Myndigheten för yrkeshögskolan beslut om...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Eva möter Azita

Östling möter: Sodexos hyllade vd

Eva möter. Sodexos vd Azita Shariati är näringslivets mäktigaste kvinna.

Krister Dahl 476

”Jag gick hemma i flera månader”

Lördagsintervjun. Krister Dahl, executive chef på Gothia Towers och Upper House, berättar i en lång intervju med Besöksliv om succéåret 2014.Men han berättar också om den tunga perioden i hans liv – och varför han kan dyka upp på jobbet med en blåtira.

Thomas Sjögren restaurangakademien

Från golvsmulor till Årets Kock

Lördagsintervjun. Yngst någonsin att vinna Årets Kock. Eller? 2015 års segrare Thomas Sjögren reder ut förvirringen som uppstod efter tävlingen. Han berättar också om hur det gick till när han började skriva recept som fyraåring och om sjukdomen som drabbade hans bror.  

Annons