Debatt

  • Nidal Kersh om personalliggaren: "Tänk om igen, Skatteverket!"

    Tänk scenariot. Det råder full lunchrusning på en sedan två veckor nyöppnad restaurang på Södermalm i Stockholm när två kontrollanter från Skatteverket kliver in tillsammans med fyra poliser. De stänger ner restaurangen, de tvingar bara anställda med utländsk bakgrund att visa legitimation och...

  • Skatteverket: "Svar på debattinlägg om personalliggarna"

    Krögaren Nidal Kersh kritiserar i ett debattinlägg Skatteverkets kontroller av personalliggare inom restaurangbranschen. Kritiken kan sammanfattas i två huvudspår. Det ena är att, den av riksdagen beslutade, lagstiftningen om personaliggare är svår att förstå samt att Skatteverket, den myndighet...

  • Nidal Kersh: ”Skrota personalliggaren – den fyller inte sin funktion!”

    Företag som omfattas av kravet om personalliggare lever i ständig skräck. Ett litet fel leder till böter om minst 10 000 kronor. Anledningen till att personalliggaren finns är enligt Skatteverket för att motarbeta den svarta arbetskraften och förhindra osund konkurrens. Men så fungerar det inte i...

  • Ola Carlson: "Bättre villkor för branschen ger en bättre barkultur"

    Nu i helgen delas utmärkelserna ut vid Tales of The Cocktail, här prisas sedan 2007 världens bästa barer och bartenders. Men trots att vi har bartenders av världsklass så lyser Sverige med sin frånvaro bland de cirka 50 nominerade i 10 kategorier. Varför?  Vårt geografiska läge påverkar,...

  • Pontus Frithiof: Därför lämnar folk med toppjobb restaurangbranschen

    Sverige är ett fantastiskt matland, nivån på krogar är hög sett till hur litet landet är. Närmaste åren är det dock ca 50 000 personer som behövs i branschen enligt branschorganisationen Visita. Det är rätt många! Inte minst om man jämför med hur många som går ut restaurangskolan varje år. Analysen...

  • Malin Söderström: "Vi chefer måste bli bättre på att ta ansvar"

    Min bana som kock började på Restaurangskolan Sandviken. Jag gillade min skoltid där, jag tycker det var en bra skola som gav mig en intressant och matnyttig utbildning. Jag var väldigt matintresserad och vi lagade mycket mat i skolan vilket gjorde att jag trivdes bra och kände mig motiverad. Den...

  • Fredrik Eriksson: "Vi måste kämpa för att behålla krogpersonal"

    Det är en stor utmaning idag att få behålla personal och skapa ett härligt team, det kräver både klacksparkar och ordning och reda. Utvecklingssamtalen hos oss på Långbro Värdshus äger rum under en vecka i februari där alla blir kallade för ett samtal om sin arbetsplats, det är allt från att man är...

  • "Sluta straffa restaurangbranschen!"

    Från träskkock till Årets Kock. Min bana som kock började i lumpen, i ett träsk utanför Skövde där jag som 20-åring lagade mat i en kokvagn. Restaurangbranschen är ett vanligt ställe att påbörja sin yrkeskarriär på. En del är som jag, unga och precis färdiga med skolan, andra har kanske...

  • ”Socialdemokrater – få partitoppen att se besöksnäringen”

    Under 2013 omsatte besöksnäringen 282 miljarder kronor och besöksnäringen sysselsatte nästan 168 000 personer. Många av dessa är unga som arbetar inom restaurang och hotell. Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Magdalena Andersson, var tydlig i SVT:s ekonomidebatt den17 augusti med...

  • "Maten förtjänar att bli en valfråga"

    Måltiden och de branscher som omger den, med allt från livsmedelsproduktion till restaurangjobb, är mycket viktiga för Sverige. Det borde innebära att också den svenska livsmedelsproduktionen går en gyllene framtid till mötes. Så är det dock inte utan svenska bönder vittnar om att det blir allt...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Årets Kock 2016 vimmel

Wow! Vilket vimmel – Årets kock korad

VIMMEL. De intog på röda mattan efter att Jimmi Eriksson vunnit fina titeln.

Ewa Wigenheim Abba the Museum 1

Hjärnan bakom Abba-museet: "Komplicerat projekt"

PORTRÄTT. Om konceptets framgång och egna utvägen till munkar i Laos.

Annons