Debatt

  • ”Dubbelstöten ger varken jobb eller tillväxt”

    Höjd moms och arbetsgivaravgift ger inte tryggare anställningar, skriver Besökslivs bloggare i en slutreplik i debatten med HRF. Som företagare planerar jag långsiktigt vad gäller investeringar, förändringar och förbättringar. De senaste sju åren har det varit en rolig planering, framför allt de...

  • ”Kompetensbrist större fråga än restaurangmoms”

    Jeanette Bohman är upprörd för att Hotell- och restaurangfacket, HRF, vill byta regering och för att vi spridit LO:s valfilm på Twitter. I sin blogg här på besoksliv.se uppmanar hon HRF att istället sprida Visitas film som hon menar speglar ”det verkliga hotet mot era medlemmar”. Visita, och många...

  • Katastrofbesked för besöksnäringen

    Utbildningar på yrkeshögskolor behövs också för att utveckla de som jobbar i besöksnäringen och få dem att stanna kvar i branschen. Yrkeshögskolan bör vara den viktigaste aktören för medarbetare som jobbar och vill vidare i branschen. I förra veckan fattade Myndigheten för yrkeshögskolan beslut om...

  • ”Ska vi lära oss att inte lita på myndigheter?”

    Gott så, domstolarna utverkar praxis och myndigheterna ska tillämpa den. Lite längre ner i samma artikel uppges att Folkhälsoinstitutets dåvarande generaldirektör Sarah Wamala har skrivit ett brev till Visita. I brevet står att den text som kommunerna grundat sina krav om minst 15 rätter inte...

  • Behåll inte låg moms – inför enhetlig moms

    Socialdemokraternas prioritering är glasklar: Välfärden måste sättas före nya stora skattesänkningar. Skatter behövs för att kunna finansiera det vi gör tillsammans – till exempel skola, sjukvård, vägar, sjukförsäkring, polis och mycket annat. Alla ska få del av välfärden, oavsett plånbokens...

  • Vad provocerar med samma momssats på mat?

    I december vallfärdar svenska folket ut på restaurang och äter julbord. Under några få veckor äter vi julmat för närmare 2,5 miljarder kronor. Det här gör december till en av årets viktigaste månader för oss som jobbar på och driver restauranger. För många restauranger är utfallet från julbordet...

  • ”Ge kockar mer utbildning i ekonomi”

      Restaurangnäringen är viktig för Sverige, inte minst för att minska den höga ungdomsarbetslösheten. Den anses så viktig att riksdagen valde att sänka restaurangmomsen för att ytterligare stärka branschen och skapa fler arbetstillfällen. Men det räcker inte. Vi inom restaurangbranschen måste...

  • ”Företagare – börja samarbeta med skolan”

      Det nya hotell- och turismprogrammet, HT, och restaurang- och livsmedelsprogrammet, RL, lanserades när den nya gymnasiereformen startade hösten 2011. Det har snart gått två år och tyvärr ser vi ett minskat intresse från ungdomarna för dessa program, samtidigt som branschens rekryteringsbehov...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Jan Hedh

”Brödtrenden tillbaka mot grunden fortsätter”

Lördagsintervjun. Jan Hedh har fyllt 65 men fortsätter att vara aktiv. Påsken firas i kaféet på Österlen – och favoriterna på påskbordet är glasklara.

Aja Guldhammer 476

Air BnB: Vi vill samarbeta med hotellen

Lördagsintervjun. Airbnb växer så det knakar. Men de ska inte ses som ett hot av de traditionella hotellen – utan en möjlig samarbetspartner, säger Nordenchefen Aja Guldhammer.

Sylvia Nylin

”Vi måste locka de bästa hjärnorna”

Lördagsintervjun. Sylvia Nylin, ordförande i Countryside Hotels, tycker att besöksnäringen måste locka till sig de skarpaste hjärnorna och fundera på vad man verkligen vill uppnå.

Mehmet Gürs

”Turkiet har sin egen affärslogik”

Lördagsintervjun. Han är Istanbuls mest kände kock. Mehmet Gürs berättar för Besöksliv om expansionsplaner, korruption och hur man gör affärer i Turkiet.

Joakim Nilsson

”Vi behöver växa med 1 miljard”

Lördagsintervjun. Han lämnade Scandic och posten som Sverigechef när han inte var överens med Anders Ehrling. Nu är han nytillträdd vd för Fazer Food Services i Sverige.

Annons