Debatt

  • "Fisketurismen bromsas av orättvis moms"

    När sportfisketidningen skriver om bästa draget eller flugan, är det ingen moms alls eller sex procent som gäller. När traktens sportfiskeguide tipsar besökaren om bästa plats och utrustning är momsen däremot den högsta på 25 procent. En kontraproduktiv politik som hämmar både konkurrenskraft och...

  • "Bibehållen matmoms på restaurang gynnar utlandsfödda"

    Hur väl integrationen i Sverige lyckas beror på hur duktiga vi är på att skapa förutsättningar för sysselsättning åt utlandsfödda. Den sänkta momsen på restaurangmat har sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden för människor från andra länder. Kraven på dem som vill få in en fot på svensk...

  • ”Dubbelstöten ger varken jobb eller tillväxt”

    Höjd moms och arbetsgivaravgift ger inte tryggare anställningar, skriver Besökslivs bloggare i en slutreplik i debatten med HRF. Som företagare planerar jag långsiktigt vad gäller investeringar, förändringar och förbättringar. De senaste sju åren har det varit en rolig planering, framför allt de...

  • ”Kompetensbrist större fråga än restaurangmoms”

    Jeanette Bohman är upprörd för att Hotell- och restaurangfacket, HRF, vill byta regering och för att vi spridit LO:s valfilm på Twitter. I sin blogg här på besoksliv.se uppmanar hon HRF att istället sprida Visitas film som hon menar speglar ”det verkliga hotet mot era medlemmar”. Visita, och många...

  • Katastrofbesked för besöksnäringen

    Utbildningar på yrkeshögskolor behövs också för att utveckla de som jobbar i besöksnäringen och få dem att stanna kvar i branschen. Yrkeshögskolan bör vara den viktigaste aktören för medarbetare som jobbar och vill vidare i branschen. I förra veckan fattade Myndigheten för yrkeshögskolan beslut om...

  • ”Ska vi lära oss att inte lita på myndigheter?”

    Gott så, domstolarna utverkar praxis och myndigheterna ska tillämpa den. Lite längre ner i samma artikel uppges att Folkhälsoinstitutets dåvarande generaldirektör Sarah Wamala har skrivit ett brev till Visita. I brevet står att den text som kommunerna grundat sina krav om minst 15 rätter inte...

  • Behåll inte låg moms – inför enhetlig moms

    Socialdemokraternas prioritering är glasklar: Välfärden måste sättas före nya stora skattesänkningar. Skatter behövs för att kunna finansiera det vi gör tillsammans – till exempel skola, sjukvård, vägar, sjukförsäkring, polis och mycket annat. Alla ska få del av välfärden, oavsett plånbokens...

  • Vad provocerar med samma momssats på mat?

    I december vallfärdar svenska folket ut på restaurang och äter julbord. Under några få veckor äter vi julmat för närmare 2,5 miljarder kronor. Det här gör december till en av årets viktigaste månader för oss som jobbar på och driver restauranger. För många restauranger är utfallet från julbordet...

  • ”Ge kockar mer utbildning i ekonomi”

      Restaurangnäringen är viktig för Sverige, inte minst för att minska den höga ungdomsarbetslösheten. Den anses så viktig att riksdagen valde att sänka restaurangmomsen för att ytterligare stärka branschen och skapa fler arbetstillfällen. Men det räcker inte. Vi inom restaurangbranschen måste...

  • ”Företagare – börja samarbeta med skolan”

      Det nya hotell- och turismprogrammet, HT, och restaurang- och livsmedelsprogrammet, RL, lanserades när den nya gymnasiereformen startade hösten 2011. Det har snart gått två år och tyvärr ser vi ett minskat intresse från ungdomarna för dessa program, samtidigt som branschens rekryteringsbehov...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Carl Jan Granqvist 476

"Mycket roligare att äta historia"

Lördagsintervjun. Carl Jan Granqvist ger en känga till dagens ungdom, berättar om destinationen kring Saxå Bruk och avslöjar nya projektet Aptitum.

Stefan Karlsson krögaren pressbild

”Satsar man rätt blir det överskott”

Lördagsintervjun. Stefan Karlsson drev år efter år Sveriges lönsammaste hotell, trots att pengar aldrig var drivkraften. När han insåg att jobbet drev hans familj ifrån honom tog han hjälp av en terapeut. Nu släpper han fram andra– Personalen måste få vara delaktig, säger Stefan Karlsson.

Malin Söderström 476

Malin Söderström: ”Jag har skrivkramp”

Lördagsintervjun. Malin Söderström berättar om den nya röken, ekonomin, uppbrottet med de tidigare delägarna – och varför hon inte kan skriva recept längre.

Fransson Östling

Karin Fransson – örternas drottning

Lördagsintervjun. Det sa bara klick när den unga tyskan träffade sin svenske drömprins. Nu har de varit tillsammans i över 35 år, men hon skapar fortfarande rubriker – tack vare sin kärlek till maten och till Borgholm. Kocken Karin Fransson är årets mottagare av Visitas Hall of Fame.

Per Gunne pressbild

Gunne – från tidningshus mot hotell

Lördagsintervjun. Per Gunne lämnade Metro och klev in i krogbranschen. Han berättar han om hur miljardkoncernen ska ta sig in på hotellmarknaden och det positiva med att de unga inte stannar i branschen.

Annons