Debatt

  • "Vi måste lösa kockbristen tillsammans!"

    Sveriges besöksnäring befinner sig i en spännande expanderingsfas med många nyöppnade hotell, konferensanläggningar och restauranger. Utvecklingen präglas av höga ambitioner, vilka återspeglats i det ökade antalet svenska Michelinstjärnor.   Samtidigt ser den svenska besöksnäringen rekordmånga...

  • Skärpning kockar och krögare! Sluta kritisera skolan – och bidra till bättring

    Vi tar del av debatten kring utbildningen och vill nu ge vår syn utifrån skolans perspektiv eftersom vi jobbar med Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) på gymnasiet.  Ofta ser vi tyvärr att kända kockar och krögare riktar kritik mot gymnasieutbildningen i media. Dessa kockar och krögare...

  • Varför motarbetas företagare inom besöksnäringen?

    Vi driver ett företag inom besöksnäringen, andra generationen nu, på en mindre ort i närheten av Göteborg. Varje dag kommer 24 medarbetare till jobbet. Vi skickade in 70 kontrolluppgifter till Skatteverket för 2015. Vårt bidrag till att skapa välfärd i Sverige. Jag satt nyss och läste inlägg på en...

  • Erik Videgård: "Johan Jureskogs gästspel är inget att skämmas över!"

    Jag har funderat rätt mycket på Sebastien Boudets utspel angående Johan Jureskogs ”gästspel” på McDonald's. Det pratas rätt mycket om kredibilitet i olika branscher: skådespelare, musiker, matlagare ­– ja, överhuvudtaget alla som jobbar med kreativa och kulturella arbeten förväntas av någon...

  • Lallerstedt: Dags att göra upp med branschens dåliga rykte!

    Inom restaurangbranschen står vi inför en utmaning. Den utmaningen är att öka statusen för våra anställda och för branschen. Då allt färre unga söker sig till våra verksamheter behöver vi finna vägar för att göra oss mer attraktiva för framtida medarbetare, ungdomar, föräldrar men också befintliga...

  • Nidal Kersh om personalliggaren: "Tänk om igen, Skatteverket!"

    Tänk scenariot. Det råder full lunchrusning på en sedan två veckor nyöppnad restaurang på Södermalm i Stockholm när två kontrollanter från Skatteverket kliver in tillsammans med fyra poliser. De stänger ner restaurangen, de tvingar bara anställda med utländsk bakgrund att visa legitimation och...

  • Skatteverket: "Svar på debattinlägg om personalliggarna"

    Krögaren Nidal Kersh kritiserar i ett debattinlägg Skatteverkets kontroller av personalliggare inom restaurangbranschen. Kritiken kan sammanfattas i två huvudspår. Det ena är att, den av riksdagen beslutade, lagstiftningen om personaliggare är svår att förstå samt att Skatteverket, den myndighet...

  • Nidal Kersh: ”Skrota personalliggaren – den fyller inte sin funktion!”

    Företag som omfattas av kravet om personalliggare lever i ständig skräck. Ett litet fel leder till böter om minst 10 000 kronor. Anledningen till att personalliggaren finns är enligt Skatteverket för att motarbeta den svarta arbetskraften och förhindra osund konkurrens. Men så fungerar det inte i...

  • Ola Carlson: "Bättre villkor för branschen ger en bättre barkultur"

    Nu i helgen delas utmärkelserna ut vid Tales of The Cocktail, här prisas sedan 2007 världens bästa barer och bartenders. Men trots att vi har bartenders av världsklass så lyser Sverige med sin frånvaro bland de cirka 50 nominerade i 10 kategorier. Varför?  Vårt geografiska läge påverkar,...

  • Pontus Frithiof: Därför lämnar folk med toppjobb restaurangbranschen

    Sverige är ett fantastiskt matland, nivån på krogar är hög sett till hur litet landet är. Närmaste åren är det dock ca 50 000 personer som behövs i branschen enligt branschorganisationen Visita. Det är rätt många! Inte minst om man jämför med hur många som går ut restaurangskolan varje år. Analysen...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.

Spadagarna 2017

De vimlade som rockstjärnor

MINGEL. Kolla in! Gästernas galnaste outfits gjorde Spadagarnas stora fest.

Annons