Annons

”Personalliggaren siktar fel och missar målet”

zoom
"Svårt att acceptera att jag måste registrera mig själv och min egen tid i mitt eget företag", skriver Jeanette Bohman. Foto: Colourbox
DEBATT: Två månader har gått sen den utökade lagen om personalliggare, där företagaren och dess familj ska registreras, infördes och jag ska här berätta om mina tankar kring denna tandlösa lag.
Annons

I maj skrev jag en artikel om denna utökning av lagen som publicerades i Svenska Dagbladet. Sedan dess har det strömmat in hundratals mail, meddelanden, telefonsamtal och möten med andra företagare som drabbas, och genom detta har det uppdagats hur fel denna lag har tillämpats av Skattemyndigheten ända sedan 2007 när den infördes.

Böter har skrivits för att anställd inte stämplat ut, eller stämplat in, praoelever som inte stämplat ut korrekt eller skrivit korrekt personnr, fel penna har använts, fel färg på pennan har använts. Historierna är många och varierande, men oerhört kränkande då böter inte är relaterade till obetalda skatter, arbetsgivaravgifter eller svart arbetskraft alls, det som var tänkt när lagen infördes. Jag har haft personligt möte med Skatteverkets Conny Svensson som är nationell samordnare i frågan och jag har deltagit i riksdagens Skatteutskott där man hade en utfrågning om detta.

Företag och boende i samma fastighet

Jag bor på mitt företag, eller man kan säga att jag har företaget hemma, närmare bestämt så bor vi i samma fastighet som vårt hotell och vår restaurang befinner sig i. Jag har en dörr mellan vårt hem och vårt företag, så ser många verksamheter ut bland framförallt mindre landsbygdshotell.

Den 1 juli när den nya utökade lagen om personalliggare infördes gjordes jag och många andra företagare till potentiella brottslingar. Varför då? Jag går mellan företag och hem många gånger varje dag, jag lever liksom i mitt företag dygnet runt. Jag glömmer att skriva mitt namn i personalliggaren.

Oklart vad myndigheten vill åstadkomma

Det är då frågan uppstår från andra som inte driver företag: Hur svårt kan det vara att skriva sitt namn?

Mitt svar: Det är inte svårt, men det är svårt att acceptera att jag måste registrera mig själv och min egen tid i mitt eget företag för att en myndighet ska göra någonting oklart med de uppgifterna. Det är också svårt att acceptera att det är bara när jag befinner mig i verksamhetslokalen som jag ska skriv mitt namn i liggaren, inte när jag sitter på mitt hemmakontor och bokför, vilket gör det än mer oklart vad myndigheten vill åstadkomma med min tidsregistrering.

Det är inte minst väldigt svårt att acceptera att jag befinner mig under olagliga förhållande i mitt eget företag om jag glömmer att skriva mitt namn i liggaren, och kan bli bötfälld för detta. Och detta trots att vi i våra företag har deklarerat och betalat våra skatter och arbetsgivaravgifter punktligt och prickfritt i 25 år. Lagen skapar onödig administration och magont, inget av detta behöver vi mer av.

I DN den 3 juli kan vi läsa att finansminister Magdalena Andersson hyllar den utökade lagen om personalliggare.

”Tandlös lag”

Det som tydliggörs är att finansministern fullständigt har struntat i alla företagare som har påpekat personalliggarens felaktiga tillämpning från Skatteverket, struntat i de remissvar från företagar- och arbetsgivarorganisationer som skrivits, debattartiklar, filmer och bloggar från företagare och organisationer. Trots den massiva kritiken så väljer man ändå att sjösätta en utökning av en tandlös lag som enbart tillämpas som en närvarokontroll med dryga böter för detaljfel.

Vi kan i Besöksliv den 4 sep läsa att Skatteverket under dessa 10 år gjort 350 000 kontroller varav 3000 lett till revisioner, inte ens 1 %, och där ett antal har gått vidare till brottsanmälan. Hur många det antalet är framgår inte så min undran är om denna, kanske, promille av brottsmisstänkta ska vara underlag för att misstänkliggöra resten av branschen och under en tioårsperiod ta ut drygt en kvarts miljard i böter för detaljfel som inte är skatterelaterade? Det rimmar inte.

”Fel väg att misstänkliggöra laglydiga företagare”

Vi ska naturligtvis göra allt vi kan för att motverka den svarta marknaden, men det görs inte genom att misstänkliggöra varje enskild företagare i branschen, det finns många andra sätt vilket påpekats till Skatteverket som tydligt vägrar att ta till sig denna information.

Personalliggarens som den är utformad idag är ett verktyg som siktar fel och lagen missar målet totalt.

Avskaffa kravet på att företagare, familj, barn, praktikanter och feriearbetare från kommun ska ingå  personalliggaren. På sikt – avskaffa personalliggaren och skapa effektiva och träffsäkra verktyg mot oseriösa företagare. Detta duger inte.

https://www.svd.se/jeanette-bohman-valkommen-skatteverket

https://www.svd.se/replikskifte-mellan-skatteverket-och-foretagare-om-personalliggare/i/senaste/om/ledare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...