Ledare

  • En avgörande fråga för besöksnäringen

    Vilken är Besöksnäringens viktigaste fråga? Är det en rättvis moms på restaurangmat? Eller är det att få behålla rimliga nivåer på arbetsgivaravgifter för ungdomar? Svaret är givetvis att det är svårt att peka ut en enda enskild fråga som avgörande för en växande basnäring. Dubbelstötens två...

  • Fortsätt intressera dig för Besöksnäringen, Stefan Löfven

    Jobben, jobben, jobben. Det är det politik ofta handlar om. Därför var det oerhört positivt att statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna inte gjorde allvar av sitt hot om att dubblera momsen på restaurangmat.  Det tydliggör också att Visita och besöksnäringen tillsammans lyckades...

  • Förnuftet segrade

    Momsen på restaurangmat fördubblas inte, utan behålls på dagens 12 procent. Det är resultatet av förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. För att förslaget ska bli verklighet måste Socialdemokraterna och Miljöpartiet få igenom sin budget i riksdagen. Den blivande statsministern...

  • Avgörandets stund är här

    Avgörandets stund är inne. Den 14 september är det dags för riksdagsval. Det är vi medborgare som genom våra röster bestämmer vilka som får makten och vilken väg Sverige ska ta i framtiden. Beslutet om vad och vem man väljer att rösta på är komplext. Man väger frågor och funderar på vad man...

  • Verkligheten bakom siffrorna

    Besöksliv har det gångna året bevakat vad som händer med momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgiften för unga (den så kallade ”Dubbelstöten”). Frågan är oerhört viktig för Besöksnäringens företag. Därför har reportern Sofia Stridsman tillsammans med fotograferna Anna Hållams och Markus Marcetic...

  • Branschen har hamnat i ett politiskt skyttegravskrig

    Det fick räcka. Kommunpolitikern Darek Nilsson visade med fötterna vad hjärtat kände. Hans familj har drivit sin restaurang i 19 år, han vet vilka konsekvenser en dubblerad moms och höjd arbetsgivaravgift skulle få för det egna företaget. Han skulle bli tvungen att avskeda personal. Det skulle bli...

  • Spring den extra milen - lär av Myllymäki

    Kommer Tommy Myllymäki vinna att Bocuse d’Or? Det är den vanligaste frågan jag har fått det senaste året. Mitt svar har alltid varit detsamma: ”Ingen aning”. För hur ska man veta hur bra andra länders kockar är? Och hur bra dessa står sig mot Sverige och Tommy Myllymäki? I en bedömningssport. Även...

  • Maud Olofsson kämpar för sänkt moms – igen

    Besöksnäringen ska bli Sveriges nya basnäring. Det var den vision som Visitas avgående ordförande Claes Bjerkne formulerade när han tillträdde för fyra år sedan. Nu tar Maud Olofsson över som ordförande. Hennes bakgrund och kontakter i politiken och näringslivet gör henne sällsynt lämpad för att se...

  • Grattis till alla sociala genier!

    För andra året i rad rankar Besöksliv de företag som arbetat bäst med att marknadsföra sig själva på Facebook. Precis som förra gången har vi samarbetat med it-entreprenören Ted Valentin, som ligger bakom sajter som Restaurangkartan och Best of SVT. Ted Valentin har genom åren utvecklat en smart...

  • Så klarar du hot och utpressning

    Att vara krögare är sannolikt bland de roligaste yrken som finns. Du får möta glada uppklädda människor och ger dem fina upplevelser och minnen för livet. Men det finns en mörk baksida. Restaurangbranschen är överrepresenterad när det gäller risken för att utsättas för hot och utpressning från den...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Philip Huntzinger 476

Texas Longhorns grundare öppnar nytt

Lördagsintervjun. Philip Huntzinger är mannen bakom Texas Longhorn. I Besökslivs lördagsintervju berättar han om hur allt började, vad han svarat när stora bolag försökt köpa verksamheten – och om den helt nya restaurangsatsningen.

Mats Eriksson Eva Östling

Så blev Mats en orädd eldsjäl

När hans eget cateringföretag gick i konkurs väcktes Mats Erikssons stora engagemang för den lilla företagarens villkor.Visitas vd Eva Östling möter Mats Eriksson.

Danyel Couet 476

"Det är klart att det blir vemodigt"

Det är hektiska tider för Danyel Couet. I Besökslivs lördagsintervju berättar han om avskedet till stjärnkrogen, de nya satsningarna, skidolyckan som förändrade hans liv.

Paul Svensson

Grönt i sökaren för Paul Svensson på Fotografiska

Lördagsintervjun. När Paul Svensson öppnar ny restaurang på Fotografiska är själva menyn är gjord av valnötsfibrer. Begreppen grönsaker och kött räcker inte till – han pratar istället om ”växter och animalier”.

Stefan Karlsson Toso

Stefan Karlsson vill avdramatisera kroglivet

Göteborgskrögaren Stefan Karlsson har öppnat två nya restauranger på några månader. Nu är det dags för investeringarna att börja betala sig.

Annons