Ledare

  • Frågan som är för viktig att ge upp utan kamp

    Besöksnäringen är en av det moderna Sveriges viktigaste basnäringar. Det är här de nya jobben finns, det är här nya hållbara företag skapas. Och det är här många nya svenskar får chansen att integreras i det svenska samhället.Sverige förändras med sin tid. Ny teknik och en ständigt föränderlig...

  • Tommy och Emma är svenska framtidshopp

    Nytt år – nya utmaningar! Men vi börjar med att backa bandet: 2014 var ett avgörande år för den svenska besöksnäringen. Året handlade till stor del om att kämpa för att få behålla rimliga villkor för näringens företagare. Genom Visitas kampanj ”Dubbelstöten” fördes frågorna om moms på restaurangmat...

  • Ge jobbmaskinen rätt förutsättningar

    Exakt 63 mil norr om Stockholm i Kallbygden i Jämtland, ligger en lada som kallas Fäviken Magasinet. Det speciella med just den ladan är att den rankas som en av världens bästa restauranger. Besökarna strömmar in från hela världen. Vad är hemligheten? Besökslivs reporter Markus Wilhelmson åkte till...

  • En avgörande fråga för besöksnäringen

    Vilken är Besöksnäringens viktigaste fråga? Är det en rättvis moms på restaurangmat? Eller är det att få behålla rimliga nivåer på arbetsgivaravgifter för ungdomar? Svaret är givetvis att det är svårt att peka ut en enda enskild fråga som avgörande för en växande basnäring. Dubbelstötens två...

  • Fortsätt intressera dig för Besöksnäringen, Stefan Löfven

    Jobben, jobben, jobben. Det är det politik ofta handlar om. Därför var det oerhört positivt att statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna inte gjorde allvar av sitt hot om att dubblera momsen på restaurangmat.  Det tydliggör också att Visita och besöksnäringen tillsammans lyckades...

  • Förnuftet segrade

    Momsen på restaurangmat fördubblas inte, utan behålls på dagens 12 procent. Det är resultatet av förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. För att förslaget ska bli verklighet måste Socialdemokraterna och Miljöpartiet få igenom sin budget i riksdagen. Den blivande statsministern...

  • Avgörandets stund är här

    Avgörandets stund är inne. Den 14 september är det dags för riksdagsval. Det är vi medborgare som genom våra röster bestämmer vilka som får makten och vilken väg Sverige ska ta i framtiden. Beslutet om vad och vem man väljer att rösta på är komplext. Man väger frågor och funderar på vad man...

  • Verkligheten bakom siffrorna

    Besöksliv har det gångna året bevakat vad som händer med momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgiften för unga (den så kallade ”Dubbelstöten”). Frågan är oerhört viktig för Besöksnäringens företag. Därför har reportern Sofia Stridsman tillsammans med fotograferna Anna Hållams och Markus Marcetic...

  • Branschen har hamnat i ett politiskt skyttegravskrig

    Det fick räcka. Kommunpolitikern Darek Nilsson visade med fötterna vad hjärtat kände. Hans familj har drivit sin restaurang i 19 år, han vet vilka konsekvenser en dubblerad moms och höjd arbetsgivaravgift skulle få för det egna företaget. Han skulle bli tvungen att avskeda personal. Det skulle bli...

  • Spring den extra milen - lär av Myllymäki

    Kommer Tommy Myllymäki vinna att Bocuse d’Or? Det är den vanligaste frågan jag har fått det senaste året. Mitt svar har alltid varit detsamma: ”Ingen aning”. För hur ska man veta hur bra andra länders kockar är? Och hur bra dessa står sig mot Sverige och Tommy Myllymäki? I en bedömningssport. Även...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Krister Dahl 476

”Jag gick hemma i flera månader”

Lördagsintervjun. Krister Dahl, executive chef på Gothia Towers och Upper House, berättar i en lång intervju med Besöksliv om succéåret 2014.Men han berättar också om den tunga perioden i hans liv – och varför han kan dyka upp på jobbet med en blåtira.

Thomas Sjögren restaurangakademien

Från golvsmulor till Årets Kock

Lördagsintervjun. Yngst någonsin att vinna Årets Kock. Eller? 2015 års segrare Thomas Sjögren reder ut förvirringen som uppstod efter tävlingen. Han berättar också om hur det gick till när han började skriva recept som fyraåring och om sjukdomen som drabbade hans bror.  

Emma Bengtsson 476

”Jag är inte en kvinnlig kock”

Lördagsintervjun. Emma Bengtsson tog New York-restaurangen Aquavit till två stjärnor i Michelin på ett halvår.Under ett Sverigebesök berättar hon om dansen, att vara en förebild för kvinnliga kockar – och om väntan på ett telefonsamtal som aldrig kom.

Björn Edlund 476

Junibackens nya chef: "Är ingen lek"

Lördagsintervjun. Från ett drömjobb till ett annat.Björn Edlund lämnar Tom Tits Experiment för Junibacken där han efterträder vd Ulf Larsson.– Ett riktigt hedersuppdrag. Jag blev lycklig när jag fick frågan, säger Björn Edlund.

Therese Guovelin 476

”Vi är glada att momsen sänktes”

Lördagsintervjun. Therese Guovelin är Hotell- och Restaurangfackets nya ordförande.I ett samtal med Visitas vd Eva Östling diskuterar hon framtida samarbeten, politisk påverkan och fackets tuffa kampanj mot arbetsgivarna.

Annons