Debatt

  • Niklas Ekstedt och Leila teamar upp

    – Det är en podd där vi lär känna varandra och berättar lite olika historier från vardagen och restaurangvärlden, säger Niklas Ekstedt till Besöksliv. I ett pressmeddelande berättar han vidare att de tänker snacka om det känsliga ämnet – kockbranschens mansdominans, matval som...

  • Krögare rasar mot betalkort: "Tvingas skriva på"

    Först vänjer sig hans kunder vid Edenreds Rikskort. Sen kommer den höga avgiften. – Det kostar totalt nära 5 procent per transaktion. Jättedyrt, säger Eskandari. Esan Eskandari på Fiskhamnens lunch i Göteborg hade tagit emot kortet ett bra tag förra hösten när han fick veta av Edenred att...

  • Kaffejätte miljonsatsar - öppnar flaggskeppsbutik

    - Vi har öppnat vårt eget kafé för att stärka vårt varumärke på Sveriges viktigaste kaffemarknad, säger Leif Sjöblom, marknadschef på Löfbergs som valt bort sitt förnamn ”Lila”. Bara ett stenkast bort i centrala Stockholm så finns de stora kafékedjorna etablerade: Espresso House och Wayne's Coffee...

  • ”Det blir en extra månadslön per år”

    Det var på fredagen som finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och konsumentminister samt biträdande finansminister Per Bolund (MP) presenterade hur den kommande höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga kommer gå till. Det första steget i höjningen, från 15,49 procent till 25...

  • ”Trodde det var ett aprilskämt”

    Vita Jobb-modellen har utvecklats av LO i samarbete med kommuner och fackförbund, och drivs nu av Landsorganisationen i Sverige tillsammans med alla LO-förbund, enligt projektets hemsida. Modellen syftar till att stoppa svartarbete, och ska se till att företag följer lagstiftningen vid...

  • Tidning i hotellbråk med Malmö

    Skånska Dagbladets planer om att bygga ett hotell i Malmö bromsades. Allt började med att tidningen tillsammans med den Nordic Choice-ägaren Petter Stordalen ville bygga ett hotell i centrala Malmö men nekades rivningstillstånd av Malmö Stad. Hotellet skulle dragit in ca 15 miljoner kronor om...

  • Elva projekt inom BFUF

    Besöksnäringens snabbväxare – HUI Research. Hoppas kunna slå fast att snabbväxande företag inom besöksnäringen har stor betydelse för tillväxten. Undersöker även om besöksnäringen är en väg in för människor som annars har svårt att ta del av arbetsmarknaden – till exempel invandrargrupper....

  • ”Kan ge näringen mer resurser”

    Mikaela Backman och kollegan Özge Öner, doktorer i national-ekonomi på Internationella handelshögskolan i Jönköping, förvånades över att det hade gjorts så få studier om innovation inom besöksnäringen. Trots att det är en så viktig sektor. Spänningen i att utforska det outforskade, och det faktum...

  • Forskning för framtiden

    Inne i en konferenslokal på Scandic Hotel Anglais kliver Inger M Jonsson och Lotte Wellton, Örebro universitet, som studerar vad måltiden har för roll i en destinations tillväxt, med kvinnors arbets- och livsvillkor i fokus. In kliver också Malin Lindberg, Luleå tekniska universitet, som undersöker...

  • Höga Kusten mot nya höjder

    Surströmming, Skulebergets unika profil, skärgården utanför Örnsköldsvik och Högakustenbron. Det är vad många förknippar med Höga Kusten. Men i framtiden ska destinationen även bli känd för stora event, fler och större upplevelser. Och mat och dryck i toppklass. – Vi ska jobba hårt med att berätta...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Krister Dahl 476

”Jag gick hemma i flera månader”

Lördagsintervjun. Krister Dahl, executive chef på Gothia Towers och Upper House, berättar i en lång intervju med Besöksliv om succéåret 2014.Men han berättar också om den tunga perioden i hans liv – och varför han kan dyka upp på jobbet med en blåtira.

Thomas Sjögren restaurangakademien

Från golvsmulor till Årets Kock

Lördagsintervjun. Yngst någonsin att vinna Årets Kock. Eller? 2015 års segrare Thomas Sjögren reder ut förvirringen som uppstod efter tävlingen. Han berättar också om hur det gick till när han började skriva recept som fyraåring och om sjukdomen som drabbade hans bror.  

Emma Bengtsson 476

”Jag är inte en kvinnlig kock”

Lördagsintervjun. Emma Bengtsson tog New York-restaurangen Aquavit till två stjärnor i Michelin på ett halvår.Under ett Sverigebesök berättar hon om dansen, att vara en förebild för kvinnliga kockar – och om väntan på ett telefonsamtal som aldrig kom.

Björn Edlund 476

Junibackens nya chef: "Är ingen lek"

Lördagsintervjun. Från ett drömjobb till ett annat.Björn Edlund lämnar Tom Tits Experiment för Junibacken där han efterträder vd Ulf Larsson.– Ett riktigt hedersuppdrag. Jag blev lycklig när jag fick frågan, säger Björn Edlund.

Therese Guovelin 476

”Vi är glada att momsen sänktes”

Lördagsintervjun. Therese Guovelin är Hotell- och Restaurangfackets nya ordförande.I ett samtal med Visitas vd Eva Östling diskuterar hon framtida samarbeten, politisk påverkan och fackets tuffa kampanj mot arbetsgivarna.

Annons