Debatt

  • Jürgen Grossman stänger och säljer

    Det var 2005 som Jürgen och Margit Grossman öppnade restaurang GQ på Östermalm i Stockholm, som sedan bytte namn till restaurang Grossmans. Men snart är det slut. – Vi säljer restaurangen den 1 januari, men kör hela hösten, säger Jürgen Grossman. Hans hustru Margit Grossman gick bort förra året och...

  • Krögare anmäler kommunen till Konkurrensverket

    Göran Frank driver lunchrestaurangen Vi Två på Råå tillsammans med sin hustru. Han berättar för Sverige Radio P4 Malmöhus att de kämpar för att få restaurangen att gå runt ekonomiskt. Det hela förbättras inte av att Helsingborgs kommun i närheten har en restaurang på kompetenscentrum, där hela...

  • ”Många kvinnor slutar innan de ens har börjat”

    Nästan hälften av sportbarkedjan Stars and Stripes besökare är kvinnor. Inredningsfirman Jidström och Gil som utvecklat det nya inredningskonceptet är kvinnor. I september invigdes Stars and Stripes i Göteborg och de nya franchisetagarna är krögarparet Sofia och Jonas Folkesson. Där är fler kvinnor...

  • Mikael Lagman.

    Kvinnor lyfter Stars and Stripes

    Det var bland sopor och ölbackar i Karlskrona som samarbetet mellan Mikael Lagman och bröderna Johan och Niklas Holgersson inleddes. Deras respektive krogar Nivå och O’Learys (driven via franchise) delade bakgård och där föddes idén om en ny form av sportbar. En central del i konceptet skulle vara...

  • Boulebar expanderar till Göteborg

    Lokalen är 1 200 kvadratmeter och rymmer 14 boulebanor i två våningar samt en franskinspirerad restaurang i samarbete med Paul Svenssons kök. – Göteborg är fyllt av härliga bouleintresserade människor och vi har velat öppna en Boulebar i Göteborg sedan starten 2004. Vi är inbitna ”boulebums” som...

  • ”Vi vill bort från fossil fjärrvärme”

    Besöksliv skrev i våras om projektet Nearly Zero Energy Hotels. Det är initierat av EU och ska omvandla 14 hotell i sju länder till det som kallas ”nära-noll-energi-hotell”. Det innebär att hotellets drift kräver väldigt lite energi samt att den energi som krävs till största delen kommer från...

  • Hotell Dragonen väljer First

    När Dragonen blivit First Hotell Dragonen har kedjan 34 hotell i 21 svenska städer. Hotellet, som ligger centralt i Umeå, har renoverat rum och badrum under året. Under 2015 ska lobbyn byggas om och hotellet utökas med en restaurang. Hotellet drivs sedan i maj av Erica och Linus Lagerqvist. Det var...

  • Ölbaren värvar Jonas Dahlbom

    Jonas Dahlbom driver sedan tidigare Dahlbom På Torget, något han kommer fortsätta med. I senaste White Guide fick Ölbaren bland annat pris för bästa marina gastronomi. – Det kommer ännu tydligare att märkas att Åre endast ligger 15 mil från Nordatlanten. Havets läckerheter passar mig med min...

  • Choice blir operatör i Gallerian

    Enligt Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice, blir det två nya varumärken i fastigheten. – Vi kommer att utveckla två koncept som är helt nya. Det blir ett lite bredare businesshotell och ett boutiquehotell. Den översta våningen i byggnaden kommer att rivas och därefter byggs tre nya...

  • Nilsson och Almqvist vräks från Kåken

    Det började storma kring kockarna Kalle Nilsson och Joakim Almqvist igår. Sedan några veckor har de ett samarbete med Niklas Ekstedt och Stureplansgruppen i restaurangen Kåken, där de driver en del av restaurangen under namnet ”Kalle & Jocke ♥ Kåken”. Men igår uppmärksammade bland annat Dagens...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Abbe Ibrahim

Abbes engagemang ger vatten till Afrika

Lördagsintervjun. I åtta år har Abbe Ibrahim drivit Operakällaren Trophy, välgörenhetsprojektet för ökad vattentillgång i Afrika. I lördagsintervjun berättar han hur ett besök i en by i Kenya fick honom att engagera sig.

Mia Spendrup 476

Så ska Mia Spendrup vända Grythyttan

Lördagsintervjun. Grythyttans Gästgivaregård ska återfå sin forna historiska glans – med fräscha tankar och idéer. Nya ägaren Mia Spendrup berättar om sina planer.

Anne Robertsson pressbild

Jönköping växer med hennes Vox

I november öppnar Vox Hotel i Jönköping. Bakom står Anne Robertsson, som 25 år gammal blev hotellägare utan utbildning och hotellerfarenhet.

Ella Niia

Niia: ”Det ska vara samma momssats på mat”

Lördagsintervjun. Efter snart tio år lämnar Ella Niia posten som ordförande för HRF. Hon är för dagens nivå av moms på restaurangmat, men branschens största fråga tycker hon är något helt annat.– Hur kul är det att gå till ett jobb där arbetsgivarna pratar om att vi måste sänka minimilönerna? Den branschen kommer inte att kunna tävla om framtidens arbetskraft.

Martin Ådahl

”Orimligt med olika moms på mat”

Centerns chefsekonom Martin Ådahl anser att de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar har varit väldigt effektiva för sysselsättningen.

Annons