Debatt

  • Lärarnas kampanj gav fler sökanden till hotell- och restaurangutbildning

    På 1980-alet var turistlinjen stor på Malgomajskolan i Vilhelmina. Varje år utbildades här cirka nittio elever. Sedan dess har söktrycket minskat avsevärt, precis som i resten av landet. För tre år sedan nådde skolan botten. Inte en enda elev sökte utbildningen hotell- och restauranglinjen. Då drog...

  • Ronneby Brunn storinvesterar 10 nya miljoner

    En 25 meter lång glasveranda, ny ventilation och totalrenovering interiört. Ronneby Brunn storsatsar – och vill nu utöka utbudet krogshower, ta in större och bättre sådana samt öka antalet besökare. Med investeringen kommer också nyrekryteringar. – I samband med renoveringen satsar vi och har...

  • Thomas Casell, Optimal.

    Restauranger är större dragplåster än handel

    Där köpcentrum slog upp portarna utanför våra svenska städer minskade cityhandeln och oron över tomma stadskärnor bredde ut sig. Men i flera städer pågår en trend där restauranger och kaféer flyttar in i handelns övergivna butikslokaler. I Lidköping har exempelvis butiken Ermans Herrmode ersatts av...

  • Visitas supermingel i Almedalen

    Under minglet höll Maud Olofsson och Eva Östling ett inspirerande tal till gästerna. I entrén bjöds det på popcorn och utsmyckningarna av lokalen andades besöksnringens olika medlemsgrupper. Till exempel fanns stavar och skidor, campingstolar, café, flaggspel, restaurang.

  • Så vill ungdomsförbunden lösa näringens personalbrist

    Personalbristen inom näringen är ett kommande hot. Besöksnäringen behöver rekrytera fler än 360 000 personer åtta åren. Rekryteringen sker bland unga och personer som står långt från arbetsmarknadens förfogande. Parallellt minskar årskullarna och intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet.  –...

  • Jonas Siljhammar.

    Het debatt om kompetensförsörjning i Almedalen

    Så inledde Pontus Frithiof onsdagens debatt om ungdomars arbete inom besöksnäringen ”En fot in på arbetsmarknaden – javisst. Men hur då?”  De andra debattörerna var Jonas Siljhammar på Compass Group, senare anslöt LO:s vice ordförande Tobias Baudin, liksom Therese Guovelin, förbundsordförande...

  • Eva Östling: "Politikerna skapar oro bland näringens företagare"

    Jag konstaterar att det mullrar bland företagen i Sverige. Oron är stor för vilka konsekvenserna blir för företagen om förslagen som bollas i samhällsdebatten blir verklighet. En oro som ska tas på största allvar då det är genom företag och företagande vi skapar grunden för all vår gemensamma...

  • Hotellkedja med låga priser expanderar – återigen

    Det var 2014 som HTL på Kungsgatan öppnade. Sedan dess har man öppnat två hotell i Oslo – och siktet är inställt på total 20 stycken hotell inom fem år. I september i år öppnar HTL på Upplandsgatan. – Efter att ha upplevt en expansiv fas sedan öppningen av HTL Kungsgatan 2014, med ytterligare...

  • Corazza Bildt i kockduell: "Företagsanpassa skatter och regler"

    Regler och skatter måste anpassas efter företagarnas verklighet, menar Anna Maria Corazza Bildt. Och den administrativa bördan för företag måste minskas.Det sa EU-parlamentarikern idag vid Visitas Kockduell. Hon och kocken Fredrik Eriksson mötte Thomas Sjögren, Årets Kock 2015. Eskil Erlandsson var...

  • Veronica Boxberg Karlsson

    "Att sälja är service"

    I den nyutkomna boken Det säljande värdskapet av Veronica Boxberg Karlsson och Jan Gunnarsson går de igenom hur besöksnäringen kan öka sin merförsäljning. I en klädaffär handlar det kanske om att sälja manschettknappar till skjortan men när det gäller upplevelser är produkterna inte lika uppenbara...

Annons
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Pontus Frithiof blogg

Hej Besökslivs nya bloggare Pontus Frithiof!

NY BLOGGARE. Krögaren bjuder inom bakom restaurangkulisserna.

Filip Fastén till Furillen 2015 1

Filip Fastén skapar naturnära utekök på Furillen

RESTAURANG. Kocken vill göra enkelt och vällagat: "Ingen fine dining".

Charlotta Berggren

Hon vann stort bartenderpris

BAR. Första kvinnan någonsin att vinna: "Tråkigt".

Alexandra Fält

Lyxhotellets nya säljtopp: ”Alla ska vara vip”

Karriär. Möt Alexandra Fält som jobbar på kändisarnas favorithotell i New York.

Annons