Annons

Biobränslebiljetter ett led i Bras hållbarhetsjobb

zoom
"En utmaninga som vi delar med den svenska besöksnäringen är att bygga en hållbar turism", säger Bras kommunikationschef Emma Sandsjö. Foto: Bra Flyg
NYHETER. Flygbolaget Bra inför biljetter där passagerarna kan välja biobränsle för sin flygresa för ett tillägg på 300 kronor extra per resa. "Ett led i att bygga en hållbar turism", säger Bras kommunikationschef.
Annons

Från och med den åttonde april blir det möjligt för alla som flyger med flygbolaget Bra att boka en biobränslebiljett mot ett tillägg om 300 kronor per flygning.

– En av våra stora utmaningar som vi delar med den svenska besöksnäringen är att bygga en hållbar turism såväl till som inom Sverige. Biobränslebiljetterna är ett led i det arbetet, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef för Bra till Besöksliv.

Läs mer om bioflygbränsle i debattartikeln om att besöksnäringen aktivt bör stötta ett mer hållbart flyg.

Bra har sedan i juli 2017 erbjudit företag och organisationer ett så kallat Grönt avtal, som innebär att flygresorna görs med valfri mängd biobränsle. Samtidigt har företagsmedlemmarna i flygbolagets lojalitetsprogram kunnat byta intjänade bonuspoäng mot en mindre mängd biobränsle. Införandet av biobränslebiljetter för privatresenärer är ytterligare ett steg mot flygbolagets mål att vara helt fossilfritt år 2030.

Den frivilliga avgiften på 300 kronor motsvarar flygbolagets snittkostnad för biobränsle per passagerare och resa. Tankningen görs i efterhand när Bra ser hur mycket biobränsle som köps av resenärerna.

Enligt Emma Sandsjö kostar en inrikesbiljett hos Bra idag cirka 1000–1100 kronor i snitt. Biobränsletillägget innebär alltså en väsentlig prishöjning.

– Biobränsle är dyrt. Vår förhoppning är att det ska komma igång en produktion i Sverige så att kostnaden går ner.

Hur stor andel av era resenärer kommer att betala extra för biobränslebiljetter tror ni?

– Vi har inte satt upp några siffror på det, men undersökningar bland våra resenärer visar att det finns en betalningsvilja för biobränsle.

Bra flyger redan idag med biobränsle i tankarna, om än i liten utsträckning.

– Vi tankar fem procent biobränsle på linjen Bromma-Halmstad. Det är en liten andel som måste öka.

E-faktura bidrar till en mer hållbar administration

E-faktura bidrar till en mer hållbar administration

För en hållbar hotell- och restaurangnäring måste vi ta ett större ansvar för vår administration och minska förbrukningen av papper, det menar Hogias Helene Enning, som dedikerat arbetar med systemstöd till företag inom...