Annons

Färre regler ska få fler företag att kvalitetsmärka sig

zoom Dan Jonasson hoppas att fler företag ska ansöka om<br />
 hållbarhetscertifieringen Natures Best.  Foto: Naturturismföretagen
Dan Jonasson hoppas att fler företag ska ansöka om
hållbarhetscertifieringen Natures Best.
Foto: Naturturismföretagen
NYHETER. Krångliga processer gör att naturturismföretag avstår från att ansöka om kvalitetsmärkningen Natures Best. Därför gör Naturturturismföretagen en revidering av systemet. ”Målet är att få fler företag att ansöka”, säger projektledare Dan Jonasson.
Annons

Kvalitetsmärkningssystemet Natures Best är ett samarbete mellan Naturturismföretagen och Visit Sweden, som lanserades 2002. För att fortsätta att vara relevant och göra den mer tillgänglig för naturturismföretag att ansöka om, har medlemsorganisationen Naturturturismföretagen inlett en revidering av systemet.

Ansvarig för arbetet är projektledaren och före detta generalsekreterare för Naturturismföretagen (då Ekoturismföreningen), Dan Jonasson.

Hallå där Dan, vad ska du göra?

– Alla system som Svanen och Krav revideras för att de ska stämma överens med ny teknik, kännas relevanta och ha uppdaterade kriterier. Det är dags att modernisera och förenkla regelverket för Natures Best för att göra det lättare för företag att söka, utan att det tappar trovärdigheten.

Vad är det som behövs förenklas?

– Idag har vi till exempel ett system som bygger på en enorm radda kriterier som är ganska detaljerade, och som blir ett problem när reglerna inte stämmer överens med hur verkligheten ser ut.

Så vad föreslår du konkret för att förenkla?

– Färre regler som täcker in de behov som finns för att företagen ska vara ekoturistiska. Även att det finns resurser till de viktiga granskarna, som ser till att företagen följer kriterierna. Har du ett hotell som fyller i olika kriterier i sin ansökan, men sedan inte lever upp till dessa, och ingen kollar att det stämmer, så riskerar du att förlora kvaliteten.

Vad har du får mål med revideringen?

– Att vi får till hundra kriterier istället för 140, att det ska motsvara vad som är praxis i certifieringsprocesser.

Vad hoppas du att arbetet ska leda till för Naturturismföretagen?

– Att vi får ett system som kan betala sina egna kostnader, att vi får trovärdiga granskningar av företag som lever upp till kriterierna, och inte minst att vi får fler företag som ansöker utan att baxna av byråkratin.

Den sista april ska Dan Jonasson lämna över sitt arbete till Naturturismföretagens styrelse.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...