Annons

Akut brist på krogpersonal i sommar

zoom
NYHETER. Krogar kämpar för att hitta personal inför sommaren. Framförallt kockar. Det ”var på håret” att restaurang Göteborg i Stockholm fick ihop det. ”Kockar är fruktansvärt svåra att få tag i och det blir allt värre”, säger krögaren Niklas Ahlbom.
Annons

De senaste åren har bristen på personal inom hotell- och restaurangbranschen varit alarmerande. Så även i sommar då många besöksnäringsföretag behöver rekrytera in extrapersonal.

Situationen blir tydlig i en ny rapport från ManpowerGroup Sverige. Sysselsättningstrenden är plus 20 procent, en ökning med 13 procentenheter vid en kvartalsjämförelse.

Behöver dubbla personalstyrkan

Att det är svårt att hitta restaurangpersonal inför sommaren är tydligt. Det berättar flera krögare som Besöksliv pratat med.

– Nu ser det bra ut, men det var på håret. Vi behöver utöka med tre personer i köket och fem i servisen under sommarsäsongen, det innebär i stort sett en fördubbling av personalstyrkan, säger Niklas Ahlbom, som äger Restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad.

Niklas Ahlbom berättar att sommarrekryteringen startade i januari, med annonsering och efterfrågningar i det egna nätverket, som består av restaurangerna Himlen och FnB Market.

– Internrekrytering inom koncernen är jätteviktigt, två i köket kom den vägen. En annan bra rekryteringskanal är de elever som praktiserat här, flera av dem har fått anställning. Vi kan också växla upp tack vare extrajobbare som studerar under övrig tid på året. En nyckel till framgång har för oss blivit stabila personalgrupper, med kompetenta medarbetare och duktiga chefer som håller i arbetet.

Vad är svårast att hitta?

– Kockar är fruktansvärt svåra att få tag i och det blir allt värre. Vi jobbar hårt för att lösa bristen och har någorlunda kontroll på situationen.

Hur påverkar personalbristen under sommaren?

– Vissa somrar har vi tvingats hyra in kockar och det påverkar oss såklart negativt. Dels kostar det mer och dels kan vi inte bygga upp vårt team på det sätt vi vill och få kontinuitet. Dessutom blir det en extra stress att jaga folk, när man istället kunde lägga tid på att utveckla verksamheten, säger Niklas Ahlbom.