Annons

Alpina världscuptävlingar lyfter Stockholmsbacke

zoom De senaste åren har antalet skidåkare i Hammarbybacken minskat. Foto: Skristar
De senaste åren har antalet skidåkare i Hammarbybacken minskat. Foto: Skristar
NYHETER. Skidtävlingar, en snörik vinter och svenska framgångar i OS lockade betydligt fler skidåkare till Hammarbybacken i februari än samma period tidigare år. "Ett trendbrott", säger Skistars Linda Morell.
Annons

Skidåkande stockholmare har strömmat till Skistars skidanläggning i Hammarbybacken under februari. Liftkortsförsäljningen ökade med nära 50 procent jämfört med föregående år. Men vad det innebär i antal kort vill Skistar inte gå ut med.

Trendbrott

Att stockholmarnas sportlovsvecka bjudit på rejäla snöfall är en förklaring till ökningen. Men även svenska framgångar i Vinter-OS spelar in.

– Vi hade förväntat oss en ökning eftersom vi öppnade senare än i fjol och tappade tio dagar i januari, men vi kunde inte drömma om så här många människor. Det har ökat med flera tusen, säger Skistars Linda Morell.

De senaste fyra åren har antalet skidåkare i Hammarbybacken minskat, så ökningen är ett trendbrott, enligt Linda Morell. Och bakom ligger flera faktorer.

– Vi har haft alpina världscup-tävlingar i Hammarbybacken i flera år, senast 30 januari, och det är bra marknadsföring. Dessutom har Sverige haft flera framgångar i Vinter-OS, bland annat tog Frida Hansdotter hem OS-guld i slalom. Sammantaget ökar det intresset för skidåkning.

Hoppas förlänga öppettiderna

Hammarbybacken brukar stänga säsongen runt 20 mars men tack vare det gynnsamma vädret finns förhoppningar om att kunna ha öppet över påskhelgen.

– Allt hänger på kylan. Blir det kallare så kanske vi även kan erbjuda skidåkning under påsklovet.

Stockholmarna har precis avslutat sin sportlovsvecka och i de svenska fjällen var den ovanligt kall och snörik. Skistars sex skidorter hade ett snödjup på över 100 centimeter och det lockade mängder av åkare.

– Det är en av våra mest populära veckor och i år var det enormt mycket folk, men vi har inga siffror på det än. Vi har fått höra att det var god stämning, trots kylan.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...