Annons

Anrika Strand Hotel rustas för 150 miljoner

zoom Hotellets nya mer avskalade lobby.
Hotellets nya mer avskalade lobby.
NYHETER. Strand Hotel i Stockholm var Greta Garbos och Ingrid Bergmans favorithotell. Nu storsatsar man 150 miljoner och bygger 19 nya rum och en stor restaurang med ännu hemligt koncept.
Annons

Strand Hotel invigdes i samband med sommarolympiaden i Stockholm 1912 och under åren har flera kända gäster bott och minglat på hotellet.

Nu satsas 150 miljoner kronor i en totalförvandling av samtliga rum, lobby och sociala ytor för att återskapa den forna glansen och bli ett av de ledande livsstilhotellen i Stockholm.

– Vi använder oss av historien när vi skapar nya Strand. Hotellets bakficka var hetaste stället i Stockholm, som exempel kan nämnas att Greta Garbo var stamgäst här. Och Ingrid Bergman bodde på hotellet eftersom hon kunde se ut över barndomshemmet på Strandvägen. Jag har pratat med gäster som har minnen från förr, men unga har ingen aning om att det varit ett nöjesmecka. Det vill vi ändra på, säger Eva Kalling-Hansson, vd på Radisson Blu Strand Hotel. 

 

Skalat bort bling bling

Arkitektbyrån Wingårdhs ligger bakom omvandlingen och i hotellrummen har det handlat om att gå tillbaka till ursprunget.

– De har skalat bort hundra år av tapeter och bling bling och nu tydliggörs gigantiska spröjsade fönster, en vacker sänggavel och fantastiska mässingsgarderober. Vi har också lagt till nitton nya rum med designmöbler från bland annat Fritz Hansen.

Tanken med hotellets nya lobby och konferensdel är att skapa en mötesplats, berättar Eva Kalling-Hansson.

– I lobbyn kan man umgås i mörkröda soffor vid fönstren och ha utsikt över Strandvägen och vattnet. Här finns också ett långbord att samlas kring. I de nya mötesrummen går det lika bra att ha affärsmöten som mingelpartyn och inredningen går i ett slags Mad Men-stil med fina träpaneler.

I höst öppnar hotellets nya restaurang och kring konceptet råder ett visst hemlighetsmakeri.

– Det jag kan säga nu är att hela undervåningen i hotellets gamla del ska förvandlas till ett svenskt brasserie med plats för två hundra gäster. Restaurangen ska ha en separat entré mot Nybroplan så att det blir lätt att slinka in.

 

Vill locka vana resenärer

Eva Kalling-Hansson berättar att man siktar man på en målgrupp som är vana resenärer och som vill uppleva Stockholm utan att känna sig som turister.

– Vi vill hjälpa gästerna att få den bästa upplevelsen av Stockholm och då gäller det att möta dem innan de reser hit. Ambitionen är att kontakta dem och ta reda på vad de är intresserade av. Här är vårt starka kort vårt team som är tränade för att möta gästernas behov.

När samtliga delar i hotellet är klara våren 2018 väntas kostnaden landa på cirka 150 miljoner kronor. Det är en gemensam investering från Rezidor och fastighetsägaren Frimurarna.

– Strand Hotel är ett ikoniskt landmärke och då ska man spendera ordentligt, vi vill skapa det nöjesmecka som en gång fanns.

Stockholms hotellscen går för högtryck med bland annat ett nytt Nordic Choice-hotell på Brunkebergs torg och Scandic gör en total makeover av sitt hotell i samma kvarter. Känner ni av konkurrensen?

– Varje gång det dyker upp nya hotellrum så tänker man att marknaden skulle mättas, men vi ser att fler rum i staden genererar ett ökat antal gäster. Så för oss är konkurrens något positivt.