Annons

Är det slutvalsat med danstillståndet?

zoom Ett omtvistat danstillstånd kan vara på väg att avskaffas.
Ett omtvistat danstillstånd kan vara på väg att avskaffas.
NYHETER. Danstillståndet kan vara ett minne blott. Justitieutskottet föreslår nu att riksdagen uppmanar regeringen till handling. "Företagen är redan omgärdade av många regelverk, så att det är utmärkt om onödiga regler tas bort" säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin om saken. 
Annons

Det omtvistade danstillståndet är en kvarleva från tiden då man bedrev nöjesverksamhet i Folkets Park-form. Ändå har det lyckats överleva in i modern tid.

Nu skriver Justitieutskottet fem tillkännagivanden som de vill att riksdagen riktar till regeringen. Ett av dem rör danstillståndet som man anser bidrar till extra administrationsinsats för polisen. Något som väger tyngre än regeringens argument att kravet borde vara kvar eftersom polisen annars skulle få svårare att inhämta information och upprätthålla ordning och säkerhet.

Polisen har spanat på dansare

Hos Visita välkomnas Justitieutskottets agerande av chefsjurist Stefan Lundin.

– Det är oerhört positivt att ett enigt Justitieutskottet föreslår att kravet på danstillstånd ska avskaffas. Det har inneburit bland annat krav på att man ska ansöka om tillstånd i samband med att ordna dans, vilket tar tid och är förenat med ansökningsavgifter. Vi har dessutom sett fall när polisen dokumenterar människor som dansar och trivs i en restaurangmiljö. Det vill säg att man har spanat på faktumet att folk dansar som om det handlade om allvarlig brottslighet. Det är ett otidsenligt tillståndskrav som vi under flera år arbetat för att det ska avskaffas.

Danstillståndets domedag kan komma att bli torsdag den 14 april. 

Hur tror du en eventuell positiv utgång kommer att mottas av krögare?

– Vi har genom åren hört många synpunkter om det krångel som danstillståndet medför. Företagen, inte minst i restaurangbranschen är redan omgärdade av många regelverk, så att det är utmärkt om onödiga regler tas bort, säger Stefan Lundin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...