Annons

Årets Affärskrog – Årets Stockholmskrog?

zoom För fjärde året i rad tar en Stockholmskrog hem titeln Årets Affärskrog. Foto: Bank Hotel
För fjärde året i rad tar en Stockholmskrog hem titeln Årets Affärskrog. Foto: Bank Hotel
NYHETER. I veckan korades Årets Affärskrog, som än en gång var en Stockholmsrestaurang. Den fjärde på fyra år, den sjunde på tio. ”Betydligt fler krogar av den här kategorin finns i Stockholm”, säger DI Weekends Göran Johnsson.
Annons

Bank Hotels restaurang Bonnies utnämndes på tisdagen till Årets Affärskrog av Di Weekend, ett pris som instiftades 1983. Förra året gick utmärkelsen till Stockholmsrestaurangen Tak, året dessförinnan till Portal i Stockholm, och 2015 till Bobergs Matsal i, just det, Stockholm.

Göran Jonsson, krogredaktör på DI weekend, som håller i juryarbetet inför Årets Affärskrog, är det inte lite mycket Stockholm på er tävling? 

– Vi har fått kritik för det tidigare så jag har faktiskt gått igenom vinnarna sedan vi började, och kan konstatera att 11 av 35 har legat utanför Stockholm, det tycker inte jag är så dåligt.

Men om du tittar på de senaste åren så ligger 7 av 10, varav de senaste fyra i huvudstaden, vad beror det på?

– Jag tror att det het enkelt är så att det är en rådande trend, där det har öppnat fler affärskrogar i Stockholm de senaste åren.

Göran Jonsson tillägger:

– Vi har tagit till oss av kritiken, inte minst för att hälften av våra läsare finns utanför Stockholm, och gjort en större satsning i år för att testa restauranger utanför storstäderna. I krogtabellen i tidningen står de utmärkta som ”resmålet”.

Och trots det var det Bonnies i Stockholm som kammade hem titeln?

– Ja, men vi anstränger oss, vi åkte en extra tur till Malmö för att besöka två restauranger som vi trodde skulle hålla måttet, men det gjorde de inte. Ingen skulle bli gladare än vi om någon utanför Stockholm vann.

En annan ansträngning för att lyfta fram ställen värda ett besök utanför storstäderna är den sedan förra året nya kategorin Årets Resmål. I fjol var det PM & Vänner i Växjö som tog hem titeln, för att i år landa hos Talldungen Hotel på Österlen i Skåne.

Bonnies i Bank Hotel är en helt ny restaurang, finns det någon risk med det?

– Vi gjorde samma sak med Portal och Tak, som också var nya när de blev Årets Affärskrog. Men visst är det en risk, men också ett bra nyhetsvärde.

Vad tycker du personligen är viktigast med en bra affärskrog?

– Miljön och atmosfären! Går man ut för en affärsmiddag så måste det inte vara årets bästa krog matmässigt, men den ska passa ändamålet, som att det är långt mellan borden, och har bra tillgänglighet och öppet både lunch och middag.