Annons

Årets Kombo i Fast Food-Awards intar NKs nya saluhall

zoom Johan Lalin vill förenkla för folk att äta hälsosamt i en stressig vardag. Foto: Doktor Mat
Johan Lalin vill förenkla för folk att äta hälsosamt i en stressig vardag. Foto: Doktor Mat
NYHETER. En av årets pristagare i Fast Food Awards, hälsokonceptet Doktor Mat, öppnar i NKs nya saluhall. ”Utvecklingen går allt mer mot att äta sig frisk”, säger ägaren Johan Lalin.
Annons

Doctor Food i centrala Stockholm kammade hem utmärkelsen Årets Kombu under Fast Food Mässan och Fast Food Awards som pågår just nu. Priskategorin premierar mat och dryck som främjar hälsan och nomineringen löd:

 ”Vinnaren av Årets Kombo är Doktor Mat, som med sina noga sammansatta rätter ”gör såväl kropp som själ gladare”.

 – Det är jätteroligt att få uppmärksamhet och att få ett erkännande för det man jobbar för varje dag. Jag tror att vi fick det för vårt sätt att kombinera hälsosam mat och dryck, säger grundaren och delägaren Johan Lalin.

Varje gäst som kommer in bjuds på en shot bestående bland annat av gurkmeja, kanel, äppelcidervinäger och kallpressad olivolja. Doctor Food har också ett ramverk för alla rätter som serveras på take away-stället.

– Jag satte ramarna när jag skapade konceptet för att man som kock ska kunna förhålla sig till det, sedan har vi inga gränser för vilken sorts matlagning det ska vara.

Bland annat får inga rätter eller drycker innehålla raffinerat socker, gluten eller laktos, med undantag som lite ost som ibland får användas som smaksättare. All processad mat är utesluten. Därutöver tillagas ingen mat i över hundra grader.

– Vid tillagning över hundra grader, när du steker eller grillar och det blir en skorpa så börjar cancerogena ämnen att bildas. Men det var också för att tajta till vårt koncept, vara mer unika och  förtydliga vad vi gör som vi bestämde det, säger Johan Lalin.

Utöver det ramverk som finns gällande hur maten ska tillagas, så serveras mycket så kallad fermenterad mat, som också sägs vara nyttigt. Det fermenterade tänket ska utvecklas även till dryckessortimentet, där Doctor Food ska börja servera en egen fermenterad dryck, Kvass gjord på grönsaksrester och bär.

– Kvass har en massa probiotiska egenskaper, och goda mjölksyrebakterier, säger Johan Lalin.

Vad är din tanke bakom Doktor Mats koncept?  

– Jag vill förenkla för folk att äta hälsosamt i en stressad vardag. Därför vi är ett take away-koncept. Sedan tror jag inte att hälsa är en trend, utan att det mer och mer kommer att handla om att äta sig frisk, och vara sin egen doktor.

I mars inviger varuhuset NK sin nya saluhall, som är en storsatsning med flera restauranger, caféer och glassbar. Där öppnar Doktor Mat i mars sin andra och betydligt större enhet.

Vad har du för förväntningar på det nya stället?

– Det är så många bitar som ska falla på plats inför öppning så vi tar en dag i taget, men det kommer att bli enormt fint med en saluhall inne i varuhuset.