Annons

Åtta finalister klara – de går vidare i Årets Kock 2019

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Efter två dagars kvaltävlingar står det klart. Sju män och en kvinna ska göra upp om titeln Årets Kock i höst. 
Annons

Av 24 kockars bidrag blev 16 kvar under kvaltävlingarnas första del på onsdagen. Under kvalets andra dag har åtta bidrag gått vidare för att i höst göra upp om titeln Årets Kock 2019.

Kockarna som går vidare är:

  1. Jonas Lagerström, Etoile, Stockholm
  2. Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
  3. Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
  4. Christian Siberg, Swedish Taste Stockholm, Stockholm
  5. Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad
  6. Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
  7. Louise Johansson, Taste by Louise, Kungälv
  8. Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö

Under tävlingsdagen har kockarna lagat från en hemlig råvarukorg. Vidare har de gjort ett test på kännedom på 40 råvaror inom åtta kategorier och då fick de titta, känna, lukta, smaka på 20 minuter. I år har man även blivit bedömd på metod och handlag, ett nytt moment i kvaltävlingen. Kockarna Viktor Westerlind och Malin Söderström utgjorde ansvarig jury för detta.

— Mitt samlade intryck är att alla finalister håller väldigt hög nivå, säger juryns ordförande Stefan Karlsson.

Är det någon råvara eller teknik som stått ut lite extra?

— Basen i maten har överlag varit ganska lätt. Sedan är det många som har valt att använda jalapeno, en råvara som jag själv inte är så bevandrad med.

Ni har tidigare fått kritik för att juryn har haft en ojämställd struktur. Har du märkt någon skillnad i detta?

— Den kritiken har inte nått mig. Både Ulrika Brydling och Malin Söderström var med förra året. Det viktiga för mig är inte jurymedlemmarnas kön utan om de kan bedöma tävlingsmatlagning.

Ansökningsjuryn, alltså den som tar emot bidragen bestod av bara män förra året. Jag rapporterade kring detta.

— Det kommer jag inte ihåg.

Tävlingen Årets Kock genomgår ett förändringsarbete. Man har senarelagt tävlingen på året och ändrat dess struktur. Det här blir vd Andreas Stenberg andra tävling.

De senaste åren har Årets Kock fått kritik för att man inte lyckas attrahera kvinnliga tävlanden. I år kom det in 61 bidrag, varav fem av dem var från kvinnor och tre av dem gick vidare. Tre av totalt 24 tävlande var kvinnor, och i finalen är en kvar – Louise Johansson. Årets jury består av fyra män och tre kvinnor.

— Om det nu är så att det skulle gagna fler kvinnor att skicka in bidrag för att det finns kvinnor i juryn så är det ju bra, säger Stefan Karlsson.

Nästa steg för de åtta finalisterna blir finalen den 12-13 september på Annexet i Stockholm.

Kvaltävlingen ägde rum på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Juryn för Årets Kock 2019:

  • Adam Dahlberg, Adam & Albin
  • Florencia Abella, Ekstedt
  • Henrik Norström, Lux restauranger
  • Sofia B Olsson, vRå
  • Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren
  • Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Svenska Brasserier
  • Ulrika Brydling, Brydlings

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...