Annons

Azita Shariati: ”En dröm som har gått i uppfyllelse”

zoom Den 9 augusti är Azita Shariati, vd för Sodexo i Sverige, sommarvärd. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Den 9 augusti är Azita Shariati, vd för Sodexo i Sverige, sommarvärd. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
NYHETER. 2015 utsågs hon till näringslivets mäktigaste kvinna, i år är Azita Shariati sommarvärd och pratar om vikten av att bry sig om och stötta varandra.
Annons

Azita Shariati, vd för Sodexo i Sverige, är en av näringslivets mäktigaste. Hon brinner för att inspirera-, och påverka andra att utvecklas. Det och mycket mer ska hon prata om som sommarvärd den 9 augusti.

Grattis Azita Shariati, hur känns det?

– Det känns underbart, det är en dröm som har gått i uppfyllelse. När jag utsågs till näringslivets mäktigaste kvinna 2015 sa en kollega till mig att ”du kommer att bli sommarpratare”, men det vågade jag inte ens tänka på, men nu blev det så, fantastiskt.

Varför har det varit en dröm för dig?

– Det är inte att få vara sommarvärd i sig, men att kunna påverka andra och påverka folk att utvecklas är det jag brinner för. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter, är det bara fem personer som lyssnar så har jag kanske kunnat påverka någon.

Vad vill du dela med dig av?

– Att jag kom till Sverige med tomma händer och stora drömmar för 30 år sedan, och att det är möjligt att lyckas ändå. Jag vill ge hopp inför framtiden och säga att om jag har lyckats så kan många andra. Och så vill jag prata om hur viktigt det är ha andra som stöttar en på vägen.

I karriären eller över huvud taget?

– När du kommer till ett nytt land känner du ingen och du kan ingenting om kulturen och samhället. Då kan en person som säger hej påverka dig jättemycket. I karriären absolut, men även en granne eller en person du träffar på en fest som kan inkludera dig. Jag har lyckats tack vare att jag har mött människor som har sett mig och stöttat mig.

– Men jag ska även prata om att jag har varit beredd att hitta nya vägar och sett olika möjligheter.

Vad ska du bjuda på för musik?

– Det blir en salig blandning av persisk musik annat, som pop och Avicii.

Vem har varit din största förebild?

– Min mamma, hon har lärt mig från barnsben att jag behöver ta ansvar för andra och dela med mig och bry om andra, det har påverkat mig mest även i min karriär.

Har du någon förebild inom besöksnäringen?

– Inget namn, men min första chef på Sodexo var den person som såg mig, och gav mig möjligheten att utvecklas, så hon har påverkat hela min karriärutveckling. Hade hon inte trott på mig hade jag inte varit här idag.

 Vad ska du göra i sommar?

– Vara med min familj i Spanien.

Även stjärnkocken och krögaren Björn Frantzén är sommarvärd den 30 juli. Restaurang Frantzén blev 2018 den första i Sverige att tilldelas tre stjärnor i Guide Michelin.