Annons

Besöksliv möter Marstrandsprofil

zoom Grand Hotell Marstrands vd Martina Johansson.
Grand Hotell Marstrands vd Martina Johansson.
SOMMARINTERVJU. Martina Johansson är född och uppvuxen i en av Marstrands mesta krögarfamiljer. Som vd på Grand Hotel Marstrand och dessutom djupt involverad i familjens krogar på ön är hon nu inne i en intensiv arbetsperiod. Och hon älskar det.
Annons

Hennes familj har drivit restauranger på Marstrand på Västkusten sedan slutet av 1960-talet. För Martina Johansson har det alltid känts självklart att gå in i familjeföretaget, och sedan 2011 är hon vd för Grand Hotel Marstrand.

 Jag har känt mig hemma i verksamheterna från första stund så valet föll sig väldigt naturligt, säger hon till Besöksliv.

Varför är krogbranschen intressant för dig?

– Det är nog inte svårare än att jag älskar att vistas i den miljön. Det händer alltid något nytt eller oväntat och jag får förmånen att träffa och arbeta med en massa härliga människor.

Vad är bäst med ditt jobb?

– Variationen, tempot och att man måste vara lösningsorienterad.

Vilka möjligheter finns det för folk, inte minst unga, att göra karriär i den här branschen?

– Hela näringen skriker efter kompetent personal och vår är en av de branscher där tröskeln in på arbetsmarknaden är mycket låg. Många unga får sitt första jobb i restaurangbranschen och det finns goda möjligheter att göra karriär genom att arbeta sig upp och utbildas på sin arbetsplats.

Du är personalansvarig för sommarkrogar. Hur hittar du bra personal?

– Kompetensförsörjningen är vår absolut största utmaning. Konkurrensen om kompetent personal är stenhård, vilket gör att vi måste arbeta aktivt för att skapa attraktiva arbetsplatser och anpassa oss efter vad unga söker hos en arbetsgivare idag.

Hur ser du på utmaningen att driva företag där högsäsongen är så kort?

– Det är på något sätt lika spännande varje år. Allt måste klaffa på kort tid och man hinner knappt blinka innan det är över.

Som säsongskrog med personal som kommer och går, hur ser du på kravet på personalliggare som sedan den 1 juli har nya regler?

– Syftet och tanken bakom personalliggaren tycker jag är god, men så som den används idag ställer jag mig mycket tveksam till om den egentligen minskar den svarta arbetskraften. Den nyttjas snarare som ett medel att driva in höga kontrollavgifter. Den nya regeln att jag i mina egna verksamheter ska stämpla in och ut så fort jag utför en syssla känns helt befängd. I vår bransch jobbar man som de flesta andra egenföretagarna lite hela tiden vid olika tillfällen på dygnet och gränsen mellan när man är verksam eller inte är diffus. Rör man sig dessutom mellan flera olika verksamheter under en arbetsdag så är det upplagt får att man ska glömma att skriva in eller ut sig och få dryga böter.

Vilka förändringar skulle du vilja se för att underlätta för näringen?

– Ett regelverk som är anpassat efter verkligheten (inte teorin) och kortare handläggningstider.

Havshotellet byggs ut, det ska byggas nytt varmbadhus och mängder av nya bostadsrätter på Marstrand. Hur ser dina förväntningar ut?  

– Jag förväntar mig fler besökare som kommer att gynna hela ön och bidra till en starkare destination och ett mer levande samhälle. Dessutom kan vi med fler boendemöjligheter möta och attrahera fler stora evenemang till Marstrand.

Hur jobbar du själv för att utveckla Marstrand som destination?

– Främst genom mitt engagemang och styrelsearbete i Marstrands företagarförening. Marstrand har en stark och aktiv förening med närmare 100 medlemsföretag. Vi vet att vi blir starkare genom samverkan och arbetar aktivt med besöksnäringsfrågor, kommunikation och evenemangsutveckling.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...