Annons

Besöksrekord i fjällen – ”Vi har sett det här komma bubblande”

zoom SFTs Jenny Engström tror att ökningen är en effekt av<br />
 friluftstrenden och det ökade hållbarhetstänket. Foto: Gösta Fries
SFTs Jenny Engström tror att ökningen är en effekt av
friluftstrenden och det ökade hållbarhetstänket.
Foto: Gösta Fries
NYHETER. Rekordmånga väljer att semestra i Sverige och upptäcker våra svenska fjäll, enligt nya sommarsiffror från Svenska Turistföreningen, STF.
Annons

Den totala ökningen är åtta procent fler besök i STFs boenden än förra året. Jenny Engström kommunikationsansvarig på STF är inte förvånad över statistiken.

– Vi har sett det här komma bubblande, intresset för svenska fjällen började öka för flera år sedan, säger hon.

Utbrett hållbarhetstänk

Jenny Engström tror att ökningen är en direkt effekt av friluftstrenden och att hållbarhetstänket blir allt mer utbrett.

– Under många år har det varit väldigt billigt att flyga inom Europa, men nu tror jag att fler börjar tänka ”Vad kan jag som privatperson göra för klimatet?” och därför upptäcker våra svenska semesterdestinationer.

”Svenska fjällen är oändliga”

För den ovane fjällvandraren kan det vara svårt att veta var man ska välja att genomföra sin semester. Detta har resulterat i att vissa platser, som Kebnekaise, blir mer långt mer besökta än andra.

– Därför har vi tagit fram vår besökskalender där vi visar när olika områden har som flest besökare och när det är lugnare. Vi vill visa att de svenska fjällen är oändliga, vi behöver inte åka till samma ställen allihop, säger Jenny Engström.

Fler upptäcker okända pärlor

Satsningen har lett till att mindre populära områden fått rekordmånga besök den här sommaren.

– Det är härligt att se den statistiken. Detta är positivt både för naturen och oss människor, säger Jenny Engström.

Hur jobbar ni för att hålla i den här positiva trenden, både med fler hemmasemestrare och välbesökta stationer runt om i fjällen?

– Vi försöker att vara relevanta för besökarna och inspirera till att semestra i Sverige. Vi slåss för att lederna ska underhållas, vi satsar på klimatsmarta paketlösningar och försöker göra det enklare för ovana vandrare att upptäcka fjällen.

Men att förlänga säsongen för att maxa antalet besökare är inte aktuellt för STF. Det handlar om respekt för naturen och djurlivet.

– Just på fjället gör vi ett aktivt val att inte öppna tidigare eller stänga senare. Vi delar på fjället med rennäringen och det är otroligt viktigt att renarna får ro och en paus från oss människor, säger Jenny Engström.

 

Anläggningarna som ökat mest sommaren 2019:

Dalarna

STF Fjällstugor Rogen +21% (juni, juli och augusti)

STF Grövelsjön +19% (juni, juli och augusti)

 

Jämtland/Härjedalen

STF Edsåsdalen +136% (juni och juli)

STF Åre/Södergården +108% (juni och juli)

STF Vålådalen 26% (juni och juli)

 

Lappland

STF Saxnäsgården +21% (juni och juli)

STF Fjällstugor Vindelfjällen + 19% (juni, juli och augusti)

STF Abisko + 12% (juni, juli och augusti)

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...