Annons

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

zoom Publiksuccén Mamma Mia The Party växer – nu specialbyggs lokal i London.
Publiksuccén Mamma Mia The Party växer – nu specialbyggs lokal i London.
NYHETER. Ett nytt öde i Waterloo. Björn Ulvaeus och gänget bakom Abba-showen Mamma Mia! The Party har ansökt om bygglov för en grekisk taverna i Londons Waterloo. Det är den framgångsrika föreställningen från Tyrol som ska exporteras.
Annons

Det började med musikal och fortsatte med film. Den 20 januari 2016 var det premiär för Mamma Mia – The Party på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm. En föreställning som sedan dess har spelats för utsålda hus.

”Perfekta platsen”

Nu har Björn Ulvaeus, som är showens exekutiva producent, och producenten Ingrid Sutej ansökt om temporärt bygglov för att ta framgången vidare till London. Den tänkta platsen ligger på Stamford Street vid Waterloo, i Abba-sammanhang känt från schlagersegern år 1974. Bygget planeras i samarbete med det samhällsnyttiga företaget Coin Street Community Builders, som omvandlat det tidigare övergivna området vid South Bank till en levande stadsdel med kooperativa bostäder, butiker, restauranger och rekreationsområden.

– South Bank är den perfekta platsen för Mamma Mia! The Party. Byggnaden kan användas till andra aktiviteter också, även utanför föreställningarna, så vi hoppas att den kan bli en tillgång för hela området, säger Björn Ulvaeus.

I Mamma Mia! The Party rör sig ensemblen mellan borden i lokalen, som är inredd som en grekisk taverna med blomstrande innergård, olivträd och fontän. Handlingen är av meta-karaktär. I centrum står svenska Kicki, blev kvar på ön Skopelos efter inspelningen av filmen Mamma Mia!. Tillsammans med sin grekiske man Nikos driver hon nu en taverna, som sätter upp en ”Mamma Mia!-show för att få fart på affärerna.

Feststämning bakom idén

Idén till konceptet fick Björn Ulvaeus när han såg musikalen ”Mamma Mia!”, och noterade den feststämning som tenderade bryta ut i bänkraderna mot slutet. Folk reste sig, sjöng och dansade. En tanke slog rot:

– Om festen fortsatte, fast på annat håll skulle folk gå dit, tänkte Ulvaeus.

Tillsammans med regissören Roine Söderlundh och manusförfattaren Calle Norlén skapade han nya roller och en ny story där de använde ett urval av låtarna från musikalen som grund, men främst andra Abba-låtar.

Till föreställningen serveras en trerätters Medelhavsmeny.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...