Annons

Bra affärer för hoteljätten Accor

zoom Ibishotellen i Sverige påverkas av överkapaciteten i Stockholm, enligt Jan Birkelund. Foto: Accor Hotels
Ibishotellen i Sverige påverkas av överkapaciteten i Stockholm, enligt Jan Birkelund. Foto: Accor Hotels
NYHETER. Hotelljätten Accor Hotels går fortsatt bra på de flesta marknader.
Annons

De europeiska hotellen redovisar förbättrad beläggning och stigande rumspriser, under första kvartalet.

Ibishotellen i Sverige påverkas av den överkapacitet, som enligt Jan Birkelundansvarig för försäljning och distribution på Accor Hotels i Norden, finns i Stockholm.

Goda tider för Accor Hotels är bra nyheter för hotellbranschen. Hotelloperatören, baserad i Frankrike, är störst i Europa och näst störst i världen. Accor förfogar över mer än 600 000 rum i ett hundratal länder.

Intäkten per tillgängligt rum (RevPAR) ökade med 5,3 procent jämfört med första kvartalet i fjol. I Europa steg RevPAR med 4,6 procent. Bakom den förbättrade lönsamheten ligger både en ökad beläggningsgrad och stigande rumspriser.

­– Europa går fortsatt väldigt starkt. Framförallt Frankrike och Paris har återhämtat sig väldigt bra, säger Jan Birkelund.

Hotellen i den franska huvudstaden hart tidigare drabbats av en nedgången efter terrordåden. Nu redovisar Accors franska hotell en uppgång i RevPAR med 8,1 procent efter flera kvartal med stigande efterfrågan på rum.

Också hotellen på den iberiska halvön sticker ut med en kraftigt förbättrad lönsamhet (RevPAR  upp 7,2 procent)

Även i Asien och Afrika liksom i Nord- och Sydamerika ökar Accor Hotels intäkter. Den tidigare problemtyngda marknaden i Brasilien visar nu en kraftig återhämtning. Däremot ser det sämre ut i Mellanöstern där krig och politisk oro bidrar till nedgången för hotellen.

I Sverige driver Accor ett Ibishotell och två Ibis Styles, samtliga belägna i Stockholmsområdet. Någon särredovisning för de svenska hotellen görs inte enligt Jan Birkelund.

­– Det är blandat i Sverige med en effekt av en viss överkapacitet i Stockholm, säger han om den svenska verksamheten.

Accor Hotels redovisar en kvartalsvinst på ungefär samma nivå som i fjol. Men jämförelsen haltar, bland annat eftersom förvärv gjorts och fastighetsbeståndet är under försäljning. För jämförbara enheter steg vinsten med 9,5 procent, enligt Accors rapport.