Annons

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

zoom Siffror för junis gästnätter ser bra ut. Malmö är fortsatt het som hotellmarknad.
Siffror för junis gästnätter ser bra ut. Malmö är fortsatt het som hotellmarknad.
NYHETER. Sommaren började bra för besöksnäringen ­– trots dåligt väder. Gästnätterna på hotellen ökade med 7,5 procent i juni, enligt färska siffror. Undantaget är campingen. Men där är läget bättre än den preliminära statistiken visar, enligt SCR Svensk Campings vd Lars Isacson.
Annons

Tillväxtverket och Statistiska Centralbyrån (SCB) har nu publicerat inkvarteringsstatistiken för juni. Siffrorna är preliminära men tyder på en god start för på säsongen inom stora delar av besöksnäringen.

På hotellen ökade med gästnätterna med 7,5 procent jämfört med samma månad 2016. 

 

Högt hotelltryck i Malmö

Den största ökningen stod hotellen utanför storstadsregionerna för (+10,2 procent). Bland storstadsregionerna gick Stor-Malmö starkast (+6,7 procent) medan Stor-Göteborg stod för den blygsammaste ökningen (+3,5 procent). På hotellen i Stor-Stockholm ökade gästnätterna med 5,4 procent.

– Tittar man på utvecklingen för olika kundgrupper på hotellen ser vi att privatturisterna är det kundsegment som utvecklats positivt i förhållande till juni förra året. Antalet belagda hotellrum av privatgäster ökade mellan juni 2016 och juni 2017 med hela 11,7 procent, säger Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi på Visita

På campingsidan ser det inte lika bra ut. Statistiken ger sken av ett tapp på 16 procent i juni 2017 jämfört med juni 2016. Men det är missvisande, enligt Lars Isacson på SCR Svensk Camping.

– Vi har 20 procent som är säsongscamping och de är inte med i de preliminära siffrorna, säger han.

 

Bra campingsommar

Än så länge saknas alltså tillförlitlig statistik på campingsidan. Han är övertygad om att det kommer att se bättre ut när de slutgiltiga siffrorna är klara. Men han räknar inte med någon rekordmånad i juni.

– Tittar man på juni förra året kändes den bättre än årets.

Han är ändå optimist inför fortsättningen på säsongen.

­– Det känns som det är en bra sommar. Om det blir rekord får vi väl se. De campingvärdar vi talat med känner sig nöjda och glada, säger han.