Annons

Bygge av ishotell för året om-öppet överklagas

zoom Skiss över ishotellet i sommarskrud. Illustration: PinPIn Studio
Skiss över ishotellet i sommarskrud. Illustration: PinPIn Studio
NYHETER. Varje vinter har Icehotel gäster från 80 länder. Men när snön ersätts av barmark är det få turister som lockas till Jukkasjärvi. En ny satsning – att med en specialritad konstruktion tillgängliggöra hotellet året runt har mötts av ett överklagande. ”Men byggprocessen har inte påverkats. Vi öppnar som planerat i november”, säger ägaren Yngve Bergqvist.
Annons

Icehotel 365 – där har ni namnet på årets stora satsning i Jukkasjärvi. Styrelsen bakom det världsberömda hotellet har tröttnat på att gå med röda siffror under barmarkssäsongen – och tror sig ha hittat en väg ut.

 

Ishotell på solceller

Planen går ut på att skapa ett hållbart året runt-projekt där man använder snö och is men kan skydda den mot nedsmältning genom isolering och kylmaskiner som drivs med solenergi.

– Sedumtaket till byggnaden är klätt med fjällväxter som ger en vacker naturkänsla invid Torneälven. Vi bygger en solcellspark som under sommarperioden ger oss 75 kW. Det innebär att vi har tillräckligt med energi för att hålla hotellet i en jämn kyla av minus fem grader, säger Icehotels grundare Yngve Bergqvist, som tillsammans med hållbarhetsarkitekter och iskonstchefen Arne Berg hårdsatsar på den nya anläggningen.

 

Anklagas för gräddfil med tillstånd

På ritbordet finns 20 rum av snö och iskonst med konstnärer som tidigare har stor erfarenhet av att jobba med Icehotel.

Men alla är inte övertygade. En av hotellets grannar, Holger Torneus, anser att Icehotel fått åka gräddfil i tillståndsprocessen. Han tycker varken att berörda grannar har fått tillräcklig information om planerna eller tid att lämna in synpunkter.

I en intervju med NSD säger Holger Torneus att ”man har genat i kurvorna just för att turismen anses så viktig”.

Ansökan om bygglov kom in till Kiruna kommun i mars i år och den 21 juni klubbades bygglov i genom i miljö- och byggnämnden. Ett bygglov som nu har överklagats.

– Men det påverkar inte byggprocessen. Jag vill påpeka att det bara är en erinran och att övriga grannar är väldigt positiva, säger Yngve Bergqvist.

Kan ni förstå att det uppfattas som att ni blir särbehandlade av kommunen just med tanke på att ni är ett världsberömt ishotell?

– Kommunen ställer stora krav och har förhoppningar om att det ska skapas nya året runt-jobb. Nu har vi 110 årsarbetskrafter varav 45 arbetar året runt. Efter investeringen blir det ca 15 personer till som går från säsong till att arbeta året runt. Turism ger även underlag för byns butik, skola och dagis.

Den överklgande grannen anser att byns karaktär kommer att påverkas negativt av den nya satsningen. Hur bemöter du det?

– Vi är mycket medvetna om vårt kulturarv. Byns karaktär har förändrats under de sista 50 åren då det fanns några fjälljordbruk till nu då många har sin utkomst av Icehotel, rymdverksamheten Esrange 20 km norr om byn och på LKAB samt Kiruna kommun. I byn bor flera av kommunens entreprenörer – och många är involverade i det här projektet, säger Yngve Bergqvist.

 

Bygger på enligt plan

Han konstaterar att bygget pågår för fullt och att invigningsdatumet står fast.

– Jag har klargjort för mina medarbetare och entreprenörer att vi kör vidare som planerat. Vi har en mycket kort anläggningstid där det krävs högt tempo. Vi ligger enligt plan och siktar på att öppna den 10 november.

I november fortsätter Icehotel också sin satsning på Icehotel Winter, som tillsammans med Icehotel 365 blir cirka 5 000 kvadratmeter stor.

– Det handlar om 60 ”kalla” rum, där 40 konstnärer är involverade i olika konstprojekt. Varje år gör vi även ett iskapell och en isbar. Vi tror att det är en av landets största konsthallar, men det är definitivt så när det gäller snö och iskonst, säger Yngve Bergqvist.