Annons

Campingen satsar på solenergi: ”Vi ska bli självförsörjande”

zoom Anläggningen drar nytta av stora delar av<br />
 campingstugornas tak, och består av 618 solpaneler. Foto: Ramsviks Stugby & Camping
Anläggningen drar nytta av stora delar av
campingstugornas tak, och består av 618 solpaneler.
Foto: Ramsviks Stugby & Camping
NYHETER. För att möta gästernas efterfrågan på hållbar och miljövänlig camping har Ramsvik Stubgy & Camping byggt en solenergianläggning. Målet är att bli helt självförsörjande.  
Annons

Den familjeägda campingen strax norr om Smögen i Bohuslän inviger nu i veckan sin nya solenergianläggning som årligen ska generera 230 000 kWh. Förutom solcellerna har man installerat tre laddstolpar för elbilar.

– Det ligger i tiden, vi ligger på en väldigt solig plats och framför allt jobbar vi med naturtur och ligger i ett reservat, så att bidra till att gå grönt känns helt självklart för oss, säger Torbjörn Backlund, ägare av Ramsviks Stugby & Camping.

Anläggningen drar nytta av stora delar av campingstugornas tak, och består av 86 sammankopplade ytor med totalt 618 solpaneler. De 230 000 kWh som ska genereras årligen motsvarar 15 villors årsförbrukning,

Ett stort steg, vad är bakgrunden?

– Jag började fundera på det för 5-6 år sedan när jag insåg att vi ligger på en väldigt solig plats vid havet – skulle det funka bra någonstans så skulle det vara här. Sedan såg vi prisutvecklingen att panelerna blev billigare och billigare, så vi gjorde en utredning 2017 och hösten 2018 tog jag kontakt med ett företag för att sätta igång.

En fjärdedel av anläggningen stod klar redan i somras, och resten ska vara klart nu på fredag.

Det främsta skälet till att man gör investeringen är att det känns bra, det andra är att gästerna efterfrågar det.

– De tittar efter hållbarhet på riktig och då är det en stor grej att komma med att vi blir självförsörjande på solenergi, vilket är målet. Det tredje är att det funkar och är roligt. Vi kan följa energin från en app och sälja överskottet som vi inte förbrukar.

Hur ser du på den ekonomiska insatsen som har krävts?

– Pay back-tiden är på nio år, då har jag fått tillbaka mina investeringar, jämför man med 25 år, som man pratade om för inte så länge sedan så är det inte mycket.

Kommer fler anläggningar att följa efter?

Många är nyfikna, en del har lite mindre anläggningar så när de bygger nytt lägger de automatiskt till solceller. Jag tror att fler kommer att ta efter, hållbarhet ligger i tiden, precis om sopsortering och matsvinn.

– Jag brukar säga att är det något som turister har i överskott så är det valmöjligheter. Ger man dem inte det de vill ha går de någon annanstans.

Ni inviger på fredag, vad har du för förväntningar och vad hoppas du på för respons?

– Den respons jag har fått hittills är att alla är jätteglada och tycker att det är jätteroligt. När vi dessutom har räknat med att bli självförsörjande och producera lika mycket energi som vi gör av med, så blir de väldigt imponerade.

Hur mycket tid och engagemang har projektet krävt av dig?

– Jag har varit väldigt engagerad, men har också litat till 110 procent på företaget vi har jobbat med. Men jag har suttit med kalkyler och planering för hur vi ska bygga, det är ett projekt som har pågått under hela året. Men det har varit väldigt kul, säger Torbjörn Backlund.