Annons

Champing – den brittiska trenden svenska kyrkor vill haka på

zoom Kyrkan All Saints i Aldwincle är en av de kyrkor i England som idag erbjuder champing. Foto: Neil Randall
Kyrkan All Saints i Aldwincle är en av de kyrkor i England som idag erbjuder champing. Foto: Neil Randall
Alla vill ha en del av besöksnäringen. Även kyrkan. I England har det blivit poppis att övernatta i kyrkorum, så kallad champing, och nu hoppas Svenska Kyrkan att trenden kan slå även här.
Annons

När The Churches Conservation Trust, CCT, i Storbritannien 2014 ordnade sin första champingövernattning väckte det stor uppmärksamhet. Sedan dess har allt fler turister hittat till de tolv kyrkor som än så länge används för övernattning.

– Det hela började med att CCT gick ihop med ett lokalt kanotuthyrningsföretag för att se om det gick att kombinera kyrkan med övernattning och med uteaktiviteter, säger Helena Hansson på Visit Britain.

Från det att den första övernattningen anordnades har ryktet om de stämningsfulla och annorlunda nätterna i kyrkan spridit sig i raketfart, och i år hade CCT sitt bästa år hittills: 1 678 gäster under 718 nätter.

– Enligt CCT är konceptet den ultimata varianten av slow tourism, något som vi ju vet lockar. Många vill uppleva tystnaden. Dessutom är det ett annorlunda sätt att turista på, säger Helena Hansson.

Lockar naturintresserade, hundägare och barnfamiljer

Målgruppen är oftast turister som vill uppleva naturen, men under lite mer väderoberoende former än genom att bo i ett tält eller vindskydd. CCT samarbetar med olika lokala aktörer, som till exempel kanotföretag. Många gäster är också intresserade av arkitektur och historia.

– Även många barnfamiljer och hundägare har valt det här sättet att uppleva Storbritannien på, säger Helena Hansson.

Konceptet är enkelt. Själva poängen är att kyrkorna inte behöver byggas om. I vissa fall har kyrkbänkar tagits bort, men oftast räcker det med att ställa in vanliga tältsängar, lyktor, ljus och ordna så att det går att koka te eller kaffe.

– Syftet är att använda och därmed bevara kyrkor som står tomma och outnyttjade, och att även samarbeta med lokala företag, konstaterar Helena Hansson.

Bra med fler sätt att använda kyrkor

Henrik Lindblad, som är stiftantikvarie i Svenska kyrkan, Lunds stift, är positiv till champing.

– Champing är ett sätt att ge människor tillgång till kyrkan. Det är också ett sätt att skapa arbetstillfällen i trakten. Framför allt är det en möjlighet att utnyttja kyrkor som inte används i så hög utsträckning, menar Henrik Lindblad.

Champing kan vara ett av flera sätt att fylla kyrkorna, och även om det ännu inte fattats några beslut om att använda kyrkor till champing, tror han att det kommer att bli verklighet inom kort.

– Vi vet att flera är intresserade och förhoppningsvis kommer några församlingar att dra igång under nästa år.

Utvecklingsprojekt på gång 

Exakt vilka församlingar som visat intresse för att, åtminstone under vissa perioder, använda kyrkan för champing, vill han inte berätta. Däremot kan han avslöja att det finns utvecklingsprojekt i Lunds stift och i Uppsala stift som vill samverka med lokala turistorganisationer.

Planen är att fortsätta att ha gudstjänster i kyrkan parallellt med satsningen på champing.

– Jag ser inga motsättningar i att låta människor övernatta i samma byggnad som man har gudstjänst i. Människor har i alla tider övernattat i kyrkor, och även på hotell finns det ju vissa regler för hur man får bete sig som gäst, konstaterar han.

Konstruktiv lösning

Så länge kyrkan inte avsakraliseras och fortfarande används för gudstjänster är det enbart positivt att använda kyrkan som övernattningslokal, anser Henrik Lindblad.

– Det enda som skulle kunna anses vara kontroversiellt är väl att gästerna får övernatta mot betalning. Å andra sidan behöver Svenska Kyrkan få in pengar för att kunna bevara kyrkorna, och då är detta en konstruktiv lösning.