Annons

Cyklister ska lyfta Kristianstads turism

zoom Kristanstad vill locka fler cykelturister.  Foto: Pressbild
Kristanstad vill locka fler cykelturister. Foto: Pressbild
NYHETER. Nu står det klart att nästa Cykelturistvecka kommer att rulla in i Kristianstad kommande sommar. Med lopp, event och lokal mat hoppas man att även utländska cykelturister ska få upp ögonen för staden.
Annons

I augusti nästa år väntas runt 1000 cykelintresserade strömma till Kristianstad för den 36:e upplagan av Cykelturistveckan. Det årliga evenemanget arrangeras av Cykelfrämjandet och sedan 1983 har man turnerat runt i Svenska städer med syftet att få fler att känna cykelglädje. Senast ut var Rättvik och innan dess Halmstad.

Ella Ekenberg är projektledare på Kristianstads kommun och hon ser stora möjligheter med evenemanget.

– Det är jättespännande för oss som har som mål att ha ett återkommande cykelevenemang för att lyfta turismen. Det blir en start för oss att sprida budskapet om att vi satsar på cykelturism, vilket Cykelfrämjandet hjälper oss med. Och det kan dessutom locka en ny typ av besökare till Kristianstads hotell och restauranger.

Hur kommer det sig att cykling är ett prioriterat område för er?
– Cykling ligger i tiden vad gäller hälsa och miljö och då blir det ett naturligt val på semestern. Vi har bra förutsättningar för cykelturister med sydostlänken och det är nära till allt, från stadskärnan tar det inte länge innan du är ute i naturen.

Med det som bakgrund, vad har ni för mål med Cykelturistveckan?
– Vi hoppas locka många cykelturister, kanske kan det här bli den nya Cykelvasan. På sikt är vi övertygade om att cyklister blir en viktig målgrupp för oss, särskilt eftersom vårt läge kan locka turister från Danmark och Tyskland.

Beskriv Cykelturistveckan i Kristianstad.
– Det blir olika cykelrundor som går via kultur- och naturupplevelser. Som exempel vill en företagare arrangera ålagille för cyklisterna. Start och mål blir i Tivoliparken och där ska ett evenemangsområde byggas, med mat, utställare och uppträdanden.

Ni vill locka cykelentusiaster i alla åldrar, hur ska ni lyckas?
– Med cykling av olika slag: landsvägscykling, mountainbike och downhill – i kombination med aktiviteter för barn. På så sätt kan en familj cykelsemestra tillsammans.

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...