Annons

Da Matteos grundare bakom framtidens matdestination

NYHETER. Med innovativ hållbarhet och lokal, småskalig matproduktion i fokus – i dag öppnar Garveriet i Floda: En matdestination med visioner om att påverka och utbilda andra i att också tänka klimatsmart.
Annons

– Vi vill att folk ska säga “wow” när de kommer hit och ser våra lösningar. Målet är att ge människor en upplevelse i en helt ny kontext; vi vill berätta om hela värdekedjan och försöka få kunder att förstå att man måste göra ordentliga uppoffringar för miljön, säger Matts Johansson, en av de drivande entreprenörerna bakom projektet, som även ligger bakom kafékedjan da Matteo och köttkrogen Jernbruket.

Kontaminerat område

Garveriet i Floda var förr i tiden en anläggning för skinnberedning. När de kemikalier som användes i processen förbjöds lades verksamheten ner, och sedan dess har platsen mest varit förknippad med att vara ett kontaminerat område och ett tillhåll för kriminella.

Nu har marken sanerats, och sedan februari har det fallfärdiga området successivt genomgått en förvandling. Här har det byggts stenugnsbageri, kafé, restaurang, butik med egen- och lokalproducerade varor, konferensavdelning med möteslokaler för upp till 150 personer samt matstudio för kurser, utbildningar och events. Allt med det genomgående temat hållbarhet.

– Vi har till och med renoverat hållbart; rört stället så lite vi bara kan, renoverat med miljövänliga produkter och inte använt målarfärg med plaster i till exempel, berättar Matts Johansson.

Zero waste och lokalproducerat

Målet är att ha stenkoll på hela varukedjan, jobba mot zero waste och endast använda sig av lokala produkter, förutom när det kommer till kontinentala varor som till exempel kaffe.

– Det är otroligt viktigt att vi börjar stimulera de lokala småproducenterna för att hjälpa det svenska lantbruket som i och med sommarens torka har väldigt stora problem i dag. Sedan kommer vi odla mycket eget här också. Matrester blir även matjord och fastigheten är uppvärmd av egna solpaneler och på vintern av vattenkraft – vi försöker tänka på allt.

Egen fiskodling

Lagom till sommaren väntas Garveriets fisktank sättas i bruk. Här ska de ha en egen fiskodling i en så kallad akvaponik, där det smutsiga vattnet med fiskarnas avföring blir vatten till växterna i växthuset, som i sin tur bryter ner bakterierna och renar vattnet – som sedan kan gå tillbaka till fiskarna.

– Det blir ett helt cirkulärt system, det enda vatten som försvinner är det som blir ånga. Vi vill ha så få transporter som möjligt och med det här systemet kan vi minska dem en hel del. Målet är att vara självförsörjande när det kommer till både fisk och grönsaker.

Styckar själva

Priserna på rätterna i restaurangen kommer att sättas dagligen efter själva råvarukostnaden. Det kommer att serveras klassiska luncher med vegetariskt, fisk och kött som alternativ.

– Vi är inte köttmotståndare, men vill ha närproducerat kött. Vi har fixat så att vi kan stycka hela djur här, vilket kanske kommer att underlätta.

20-tal anställda

Inför den stora öppningen har Garveriet anställt ett 20-personer, en siffra som förmodligen kommer öka med tidens gång, tror Matts Johansson:

– Personalstyrkan kommer nog att ha fördubblats inom ett år, om allt går som planerat.

Att människor faktiskt ska hitta till den nyöppnade jättesatsningen är inget han oroar sig över:

– Jag tror inte att det kommer att vara några problem. Vi ligger längs en väg där det redan finns stora destinationer och många historiska platser, så folk har en vana att åka åt det här hållet för upplevelser. Man kan även ta pendeltåg hit; det tar en halvtimme från Göteborg och en kvart från Alingsås.

Hållbarhetscentrum för forskning

I framtiden är målet att Garveriet allt mer ska kopplas till forskningen och vara ett hållbarhetscentrum där nya lösningar på problem ska hittas och diskuteras.

– Vi vill jobba med food tech, vara en hubb för experiment och erbjuda en labbverkstad. Vi vill dra hit entreprenörer inom matsektorn och samtala med företag om hur de kan bli mer klimatsmarta. Vi vill att det ska bubbla av liv, aktivitet och experiment. Vi har fler lokaler och ytor att tillgå och vill alltid växa, säger Matts Johansson och fortsätter:

– Det är populärt att prata om miljö och hållbarhet, men att faktiskt göra någonting verkar svårare. Vi kommer aldrig utge oss för att sitta på hela sanningen, men vi vill vara med och knuffa utvecklingen framåt och ha den här platsen som en mittpunkt för att kunna diskutera sådana här frågor.