Annons

De är bäst på bar i Sverige

zoom Vinnare utanför Stockholm: Sebastian Arleij, Sami Amro, Angelica Petri, Anderas Harrysson, Nathalie Fors, Martin Alexandersson , Leo Lahti Foto: Pressbild
Vinnare utanför Stockholm: Sebastian Arleij, Sami Amro, Angelica Petri, Anderas Harrysson, Nathalie Fors, Martin Alexandersson , Leo Lahti Foto: Pressbild
NYHETER. Hela listan: De vann pris under BCA.
Annons

Den svenska barscenens svar på Oscarsgalan gick av stapeln under söndagen. För nionde året i rad delades 13 priser ut till barbranschens bästa aktörer under Bartenders’ Choice Awards. Stockholm brukar dominera BCA-galan, men i år märktes det tydligt att Göteborgs cocktailscen är stark. Flera nomineringar kom västerifrån.

– Årets skräll är att Zamenhof från Göteborg blir första bar att vinna kategorin Årets Nya Bar utanför Stockholm, säger Jakob Sundin, BCA.

Vad blir branschens största utmaning 2019?

– Branschen har inte riktigt definierat vad hållbarhet är för den än. Många fokuserar på sugrör och servetter men det är svårt. Jag läste en artikel nyligen som lyfte det här med limestock, att man gör lag på citrusskalen vars frukt man pressat, som en bra idé men att man inte vet hur mycket el och energi det går åt istället. Men man kan se att stora restauranger börjar ta den här typen av intiativ och det är bra, säger Jakob Sundin.
Han säger att om man ser till specifikt nordiska barer så är det att sluta blicka ängsligt bortåt.
– Vi har en egen plattform här och behöver kanske inte göra samma grej som i New York. Istället för en häftig yre whiskey eller en rökig mezcal så har ju vi produkter som Aquavit eller någon lokal likör.

Den svenska källsorteringsmodellen skulle också kunna spilla över positivt på barscenen, ser Sundin.

– Det är naturlig del av oss, så varför skulle inte svenska barer kunna gå i bräschen för sådant hållbarhetsarbete, det vore coolt om vi kunde leda vägen.

Priset som Årets Cocktailbar räknas också till ett av galans finaste och här vann Tjoget som i vanlig ordning skördar priser. Men så innehar de ju också plats 32 över listan på världens bästa barer.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...