Annons

De är världens bästa restauranger

zoom Italienska Osteria Fransescana är världens bästa restaurang, enligt listan 50 Best. Franzén var högsta svenska placeringen, på nummer 65. Foto: Anna Norström
Italienska Osteria Fransescana är världens bästa restaurang, enligt listan 50 Best. Franzén var högsta svenska placeringen, på nummer 65. Foto: Anna Norström
NYHETER. Bilbao. Så överbefolkat av toppkockar under tisdagen att det var som att bläddra i sidorna mellan Guide Michelins röda pärmar. Fast nu gällde det ett annat pris – nämligen listan 50 Best. Där korades Osteria Fransescana till världens bästa restaurang.
Annons

Galan som följer prisutdelningen är som att kliva rakt in alla avsnitt samtidigt av Netflix-dokun Chef’s Table.

Elena Arzak pratar intresserat med alla som ville ta en selfie med henne.

Albert Adría vill bomma en cigarett.

Massimo Bottura, hjärnan bakom vinnaren Osteria Fransescana, kastar sig in i en spontan fotbollsmatch.

Ana Ros dansar så intensivt att hon sliter av skorna efter en stund.

”Kockar kan förändra världen”

Även kockar på elitnivå bjuder upp när det vankas global branschfest. Åtminstone 49 team från 50 av de restauranger som placerat på listan World’s 50 Best Restaurants var på plats.

– Jag ska göra det bästa av min tid i rampljuset. Jag lovar er. Vi har gjort det här tillsammans. Vi kockar är så mycket mer än bara vår recept om vi håller ihop. Om vi fortsätter arbeta tillsammans kan vi förändra världen, säger Massimo Bottura efter att ha mottagit sina prispokaler.

Sverige först på plats 65

Men redan förra veckan släpptes bakvagnen av listan, nummer 50 till 100. Och det var där som de bästa svenska placeringarna återfanns, med Fäviken på plats 67 och Frantzén på 65. Därför var inga svenska toppkockar på plats i Bilbao. Matjournalisten Mattias Kroon ser hur en svensk närvaro skulle kunna bli större på listan.

Är det bra eller dåligt med plats 65 och 67?

– Det är inte så många placeringar som skiljer 65 från 45. Och 45 till 25 för den delen. Det krävs egentligen bara att man får lite mer uppmärksamhet internationellt för att de ska byta plats. Det är inte förrän plats ett till femton som placeringarna har väldigt många röster, säger Mattias Kroon.

Vad kan svenska restauranger, och Sverige som gastronomiskt land, göra för att placera sig högre upp?

– Inte bara för att hamna högt på listan utan för att bli känt som ett gastronomiskt land så måste restauranger gå ihop och börja prata med varann och göra saker tillsammans, både i Sverige och utomlands. Tittar du på Italien, på Spanien, till och med Frankrike och USA så är alla kockar kompisar och har projekt ihop. De reser ihop och gör saker för att sprida ryktet om dem internationellt. Det handlar om att skapa ett ”community” och visa upp Sverige utomlands.

Hur viktig är rankingen 50 Best?

– Väldigt. Inte av prestige utan med tanke på bokningarna på de restauranger som hamnar på plats nittio till hundra. De sticker iväg med flera tusen procent så fort de dyker upp på listan. Då kan man bara föreställa sig hur det går för de på topp tio. Affärsmässigt så betyder det otroligt mycket för restaurangen, men även för en region, ett land och en stil av matlagning.

De bäst placerade nordiska restaurangerna var Geranium i Köpenhamn på plats 19 och Maemo i Oslo, 35.

HELA LISTAN:

  1. Osteria Francescana, Modena, Italien
  2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanien
  1. Mirazur, Menton, Frankrike
  2. Eleven Madison Park, New York, USA
  3. Gaggan, Bangkok, Thailand
  4. Central, Lima, Peru
  5. Maido, Lima, Peru
  6. Arpège, Paris, Frankrike
  7. Mugaritz, San Sebastian, Spanien
  8. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien
  9. Quintonil, Mexico City, Mexiko
  10. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown, USA
  11. Pujol, Mexico, City, Mexiko
  12. Steirereck, Vienna, Österrike
  13. White Rabbit, Moskva, Ryssland
  14. Piazza Duomo, Alba, Italien
  15. Den, Tokyo, Japan
  16. Disfrutar, Barcelona, Spanien
  17. Geranium, Copenhagen, Danmark
  18. Attica, Melbourne, Australien
  19. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris Frankrike
  20. Narisawa, Tokyo, Japan
  21. Le Calandre, Rubano, Italien
  22. Ultraviolet, Shanghai, Kina
  23. Cosme, New York, USA
  24. Le Bernardin, New York, USA
  25. Boragò, Santiago, Chile
  26. Odette, Singapore
  27. Alléno Paris at Pavillon Ledoyen, Paris, Frankrike
  28. D.O.M. , Sao Paulo, Brasilien
  29. Arzak, San Sebastian, Spanien
  30. Tickets, Barcelona, Spanien
  31. The Clove Club, London, Storbritannien
  32. Alinea, Chicago, USA
  33. Maaemo, Oslo, Norge
  34. Reale, Castel di Sangro, Italien
  35. Restaurant Tim Raue, Berlin, Tyskland
  36. Lyle’s, London, Storbritannien
  37. Astrid Y Gastón, Lima, Peru
  38. Septime, Paris, Frankrike
  39. Nihonryori Ryugin, Tokyo, Japan
  40. The Ledbury, London, Storbritannien
  41. Azurmendi, Larrabetzu, Spanien
  42. Mikla, Instanbul, Turkiet
  43. Dinner by Heston Blumenthal, London, Storbritannien
  44. Saison, San Francisco, USA
  45. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Schweiz
  46. Hiša Franko, Kobarid, Slovenien
  47. Nahm, Bangkok, Thailand
  48. The Test Kitchen, Kapstaden, Sydafrika

FLER PRISER: Clare Smyth blev Female Chef of the Year, Chef’s Choice Award gick till Dan Barber, Hospitality Award till Rasmus Kofoed på danska Geranium och Azurmendi knep Sustainability Award. Lifetime Achievement Award landade hos Gaston Acurio, Peru.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...