Annons

De restaurangerna fick nya stjärnor av Guide Michelin

zoom Sayan Isaksson. Nu med två 1-stjärniga restauranger i sitt stall.
Sayan Isaksson. Nu med två 1-stjärniga restauranger i sitt stall.
NYHETER. Under onsdagen delade den franska matbibeln ut sina stjärnor till de nordiska länderna. Och de höll igen. Till Sverige gavs två 1-stjärniga utmärkelser och en 2-stjärnig. 
Annons

Nobelkocken Sayan Isakssons Imouto var en av de restauranger som fick motta en stjärna. Han var mycket förvånad när han klev upp på scenen.

– Precis nu fick jag reda på detta, säger han och blir påklädd en ny specialsydd vit kockrock.

Hur känns det?

– Jag ska bara landa i detta. Det var helt oväntat. Jag såg att alla andra hade sina kockrockar redo och klara och då tänkte jag att det var kört. Det var så omtumlande att jag höll på att inte hitta trappan upp på scenen.

Vad betyder detta?

– Allt. Vi kommer att få bränsle att fortsätta den inslagna vägen. Det låter kanske tråkigt men vi gör sushi edomae, som i Tokyo, och kring det så finns ett regelverk att hålla sig till. Vi är mycket ambitiösa, självklart med riskokningen och vad vi lägger därpå.

 

Firar tio år med stjärna

Sedan 2007 har hans restaurang Esperanto en stjärna. Snackisen bland matfolk har de senaste åren har varit att den restaurangen borde belönas med två. Men även i år gick man bet.

– Jag önskar att det var ännu fler som tyckte att vi skulle få det. Om jag jämför med andra restauranger som har två stjärnor så tycker jag att vi är där. Men samtidigt så är jag så otroligt nöjd över idag, säger Sayan Isaksson.

– Vi firar tioårsjubileum med Esperantos stjärna. Den är en kvalitetsstämpel, som att ha en långsiktigt riktigt bra recension. Det är en referenspunkt för oss, och något som gör att många söker jobb hos oss. Jag har jobbat som kock sedan 1992 och för mig har det alltid varit en pojkdröm med Guide Michelin. Jag minns hur jag på 1990-talet hörde talas om restaurang L’Escargot i Stockholm, som hade en stjärna, och hur jag tänkte ”wow, vad häftigt att en restaurang i Sverige kan få det”.

 

Besvikelse jämfört med förra året

De andra nya svenska stjärnorna i Sverige inkluderar en till Sture i Malmö, och en uppgradering till två stycken för restaurang Vollmers i samma stad. Alla andra svenska restautranger som innehar stjärnor sedan tidigare fick behålla dem.

Det bjöds på flera ögonbrynshöjare i de andra nordiska länderna. Färöarna och restaurang Koks fick ö-gruppens första stjärna någonsin. Liksom Island, där Dill kammande hem den historiska utmärkelsen.

Utdelningen var något av en besvikelse då förra året bjöd på storslam. Det var då den franska matbibeln såg sig om utanför de större svenska städerna och plockade in Fäviken i Järpen utanför Åre, med två stjärnor, liksom restauranger som fick en stjärna, Daniel Berlin i Skåne, PM & Vänner i Växjö och Hotel Borgholm på Öland.

De två restauranger i Norden som förra året fick tre stjärnor, Geranium i Danmark och Maemo i Norge, fick båda behålla sina stjärnor.