Annons

Det ska bli lättare att driva restaurang

zoom Redan från slutet av nästa år ska du kunna ansöka om serveringstillstånd och göra livsmedelsanmälan via webben.
Redan från slutet av nästa år ska du kunna ansöka om serveringstillstånd och göra livsmedelsanmälan via webben.
NYHETER. Redan från slutet av nästa år ska du kunna ansöka om serveringstillstånd och göra livsmedelsanmälan via webben. Visita välkomnar satsningen. 
Annons

Restaurangnäringen är först ut när stat och kommuner tillsammans ska ta fram nationella digitala tjänster för företagare. 

Samarbetet är en del både i regeringens så kallade förenklingsarbete som ska göra det mindre krångligt att starta och driva företag och på satsningen att digitalisera det offentliga Sverige.

Eftersom många företag är beroende av kommunala beslut tecknade regeringen nyligen en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om att utveckla gemensamma nationella digitala lösningar som utgår från företagens behov.

Flest krångliga regler

Och man börjar alltså med att ta fram ett förenklat paket för restaurangföretagare. Den bransch som kanske har flest krångliga regler att brottas med, enligt Åsa Talamo, kansliråd på Näringsdepartementet och en av de drivande i arbetet.

‒ Aktörer i restaurangbranschen möter många olika myndigheter, många olika tillstånd ska vara på plats och det kan dessutom vara svårt att veta i vilken ordning. Det förekommer även att kommunerna ställer olika krav som inte alltid är motiverade.

Harmoniserad tillämpning av regler

Utöver att harmonisera tillämpningen av reglerna mellan kommunerna görs nu även en gemensam satsning på att rensa bland bilagorna vid ansökningarna. Allt med inriktning på att ta fram en egen digital plattform inom verksamt.se, där restaurangföretagare i fortsättningen ska kunna sköta merparten av sina kontakter med myndigheter.

‒ Det blir enklare för företagen att söka tillstånd utan att behöva besöka kommunen men är också ett stöd för näringslivsansvariga på kommunerna som också kan korta sina handläggningstider.  Men det utesluter inte personliga möten mellan kommun och företagare, säger Åsa Talamo.

Den nya tjänsten utvecklas i samarbete mellan SKL, Tillväxtverket och Bolagsverket. 15 kommuner deltar i arbetet. Den nya digitala plattformen ska vara i gång i slutet av 2017. Då kan du som företagare bland annat ska kunna ansöka om serveringstillstånd och göra livsmedelsanmälan digitalt. Men redan i år kommer det att finnas en gemensam nationell checklista för vilka regler som gäller för branschen.

Visita välkomnar satsning

Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, välkomnar regeringens satsning.

‒ Det känns särskilt positivt att man satsar på restaurangnäringen i ett första steg, att man identifierat att det största behovet av förenklingar finns här. Det betyder att man lyssnat på våra medlemmar, som ofta är små och vars verksamheter berörs av många regler.

Visita kommer att noggrant följa utvecklingen av den nya tjänsten, bland annat genom olika referensgrupper.

‒ Vi vill förstås försäkra oss om att detta blir så bra som det låter och därför se till att det svarar mot medlemmarnas behov, säger Stefan Lundin, som hoppas att liknande tjänster även utvecklas för övriga av branschens medlemmar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...