Annons

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: ”Stressa inte!”

zoom Höll på att åka ut i pastatävlingen. Ändå kammade Edin Dzemat medaljer som ingen annan i förra årets Kockarnas Kamp.
Höll på att åka ut i pastatävlingen. Ändå kammade Edin Dzemat medaljer som ingen annan i förra årets Kockarnas Kamp.
NYHETER. Det vankas premiärdags för tv-programmet Kockarnas Kamp. Förra årets vinnare Edin Dzemat blev kändis över en natt. Nu har han just sagt upp sig från Kosta-gruppen, ska göra ännu mer tv – och har nya hemliga planer.
Annons

Edin Dzemat sopade banan under förra årets säsong. Han kammade hem fler medaljer än någon tidigare gjort och som 32-åring var han den yngsta segraren hittills.

– Det var helt fantastiskt att vinna och jag har blivit igenkänd på gatan. Jag har inte strävat efter kändisskap, men det känns bra att kunna inspirera ungdomar, särskilt unga bosnier är stolta över mig. Efter programmet lade jag fokus på att öppna Brasseri by EDz i Kosta, som jag nu lämnar, och snart kommer jag vara med i Stjärnorna på slottet, bland annat.

Du lämnar ditt jobb hos Kosta-gruppen efter nio år. Hur kommer det sig?

– Det är alltid lite speciellt att jobba i en liten by, långt från storstaden, men jag trivdes ändå bra. Så här, livet är för kort för att man ska göra samma sak för länge, så jag kände helt enkelt att nu var det dags att gå vidare.   

Vad har du för planer?

– Jag har en plan, men den vill jag inte berätta om nu. Jag vill ta det lugnt och fokusera på min hälsa, min familj och mina vänner. Tanken är att jag ska samla energi innan jag kan gasa på igen, jag hade kört på för fullt länge innan jag bestämde mig för att sluta.

Du skulle ha tävlat för att bli svensk Bocuse d’Or-kandidat men uteblev. Vad hände?

– För mig är Bocuse d’Or det största målet i karriären. Men allt har sin mening och det var inte meningen att jag skulle tävla i år, det fanns ingen tid eller ork. Jag var på plats och följde uttagningarna och alla var så duktiga, så jag bestämde att jag ska vara med nästa gång det är svensk uttagning.

Du har sagt att Bocuse d’Or ska bli din sista tävling.

– Ja, tanken är att Bocuse d’Or ska bli det, efter den kan man liksom inte nå högre. Det är så mycket som ska stämma under tävlingen så jag kommer att börja ladda redan nu, allt för att tidigt ha en vision om att vinna.

Var du inställd på vinst från första början i Kockarnas Kamp?

– Jag har alltid tävlat för att vinna, det måste man annars tror jag inte man når toppen av prispallen. Förra året var det verkligen ett starkt startfält, med skickliga tävlingskockar. Så jag var nog rätt ödmjuk under programmets gång. Att jag vann beror på tur, tajming och dagsform.

Har du några tips till årets tävlande?

– Jag tror det gäller att inte stressa upp sig. Och man ska inte gå in för fullt med att vinna precis alla grenar. Jag försökte kamma hem pastatävlingen och då höll jag på att åka ut. Och hamnar du i en såsduell så är det stor risk att du ryker.

Hejar du lite extra på någon av årets deltagare?

– Ja, på Marie Skogström. Det är kul att fler kvinnliga kockar är med och hon är otroligt vass. Jag tror att Marie kommer att kunna ta hem hela klabbet.

Kommer du att titta på programmet?

– Det är klart.

 

Kockarnas Kamp sänds på Tv4 i kväll, klockan 21.