Annons

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

zoom Att utveckla Nääs Fabrikers bomullsspinneri från 1800-talet till hotellrum och kontor krävde samarbete med en lokal antikvarie.
Att utveckla Nääs Fabrikers bomullsspinneri från 1800-talet till hotellrum och kontor krävde samarbete med en lokal antikvarie.
NYHETER. Efter två års ombygge står nya Nääs Fabriker klart. Här har man byggt om ett gammalt bomullsspinneri till 24 nya hotellrum, 15 konferensrum och en stor festlokal. ”Det är ett lyft för oss som innebär att vi kan locka nya målgrupper”, säger Linda Pettersson, vd.
Annons

Ett bomullsspinneri från 1800-talet blev grundstenen till Nääs Fabrikers nya satsning inom hotell och konferens.

– Vi vill utveckla Nääs Fabriker till en destination genom att addera nya beståndsdelar. Bomullsspinneriet med vackra kullerstensgator omkring har vi fyllt med innehåll: allt från hotellboende till badhus och shoppingmöjligheter, säger Linda Pettersson.

 

Satsar på konferens och event

I ena delen av byggnaden har man byggt 20 kontorsrum, inredda med nakna tegelväggar och möbler som ska ge en känsla av den gamla fabrikstiden.

– Att hyra ut kontoren till företag kommer att bli en viktig del för vår lönsamhet, säger Linda Pettersson.

Hotelldelen av byggnaden har fått 24 nya hotellrum samt ett gym. I rummen har originalgolv och träbjälkar tagits fram.

– För att ta sig till de nya rummen går gästerna över en fin gammal spång som vi restaurerat, här får de fin utsikt över sjön. Rummen är på trettio kvadratmeter och inredda med skinn och murriga färger, och väggarna är i rå betong.

Vid den närliggande sjön har man byggt ett nytt badhus med bastu, varma utomhusbad och en loungedel med en brygga ned till vattnet.

Basen för hotellet är konferensgäster och därför har man satsat stort på att utöka konferens- och eventdelen.

– Vi har byggt 15 konferenslokaler och en stor festlokal vilket gör att vi kan ta emot 220 personer, det är mer än en fördubbling. Det här är ett lyft för oss som innebär att vi kan locka nya målgrupper, som större konferensgrupper. De senaste lördagarna har vi också haft tre bröllop – pågående samtidigt.

 

Ökad beläggning bakom investering

Det har varit en utmaning att utveckla en fastighet som byggts mellan 1850 och 1930.

– Vi har samarbetat nära med Lerums kommun och en antikvarie för att hitta en balans i arbetet. Vi har lagt mycket tid och pengar på att försöka få fram tegelväggarna och det gamla fabriksgolvet, säger Linda Pettersson.

Nääs Fabriker har de senaste åren haft en positiv utveckling och det är skälet till att man fått möjlighet att investera. Men vad kostnaden landat på vill Linda Pettersson inte berätta.

– Vi hade en beläggningsgrad på 73 procent förra året och vi såg ett ökat tryck på våra mötesförfrågningar – det gjorde att vi kunde satsa. Nu ger ombyggnationen oss en utökad logikapacitet på 43 procent och det har vi inte haft något problem att fylla upp.

Vad kommer satsningen innebära för intäkterna?

– Jag vill inte nämna några siffror. Det jag kan säga är att det är tufft att driva hotell med bara 57 rum, nu kan vi slå ut den fasta kostnaden på 81 rum och det är oerhört viktigt för lönsamheten.