Annons

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

zoom
NYHETER. Till slut blev det ett ja. Krögarna i Östersund ges möjlighet att servera alkohol till klockan tre på natten – samtidigt som uteserveringarna kan få senare öppettider.
Annons

Allstar i Östersund lockar massor av sportintresserade besökare till storbildsskärmarna. Därför är det inte alls konstigt att krögaren själv, Mathias Madsen, beskriver kampen för förlängt serveringstillstånd så här:

– Det känns som en riktig sportseger. Planen har lutat och det har blåst motvind. Men vi har kämpat, kämpat och kämpat. Och nu vann vi! säger han.

”Ihåliga argument”

Under ett extrainsatt möte den 21 juni röstade Kommunstyrelsen i Östersund ja till de nya riktlinjerna, som ska gälla under en prövoperiod fram till den 31 december 2018. Kommunens uteserveringar kan därmed ansöka om att få hålla öppet två timmar längre  – till klockan tolv på natten – och för nattklubbarna ges samma möjlighet till klockan tre på natten. Mathias Madsen hoppas på nya öppettider redan i sommar.

– Jag skickade in min ansökan direkt, säger han.

Redan i början av 2016, på initiativ av Visita, inledde Mathias Madsen och ett antal krögarkollegor fajten för senare öppettider. Men alla har inte varit av samma uppfattning, och i december 2016 sa en oenig Socialnämnd nej.

– Vi har slagits mot rätt ihålig argumentering, tycker jag. Det är inte på restaurangerna problemen med överkonsumtion av alkohol finns. Det är på hemmafesterna. Så om man verkligen vill ha koll på svensk alkoholhantering så ska alkoholen serveras på krogen, säger Mathias Madsen.

Frågan driver debatt

Visita har kämpat tillsammans med krögarna och uppvaktat politiker vid ett flertal tillfällen.  Nu är det en lättad Teres Gärdin, Regionchef Visita Norrland, som välkomnar Kommunstyrelsens beslut.

– Det känns jättebra att lagarbetetet med våra drivna medlemsföretag och en handfull politiker gett resultat. Den här frågan driver debatt, och det har vi full förståelse för. Men vi har bistått med fakta om effekterna och bland annat tittat på hur bra det fungerat i Visby. Nu hoppas jag verkligen att kommunen är snabba på att handlägga krögarnas ansökningar, så att uteserveringarna kan ha nya öppettider redan i sommar, säger hon.