Annons

”En tävlingserfarenhet jag kommer ha nytta av i framtiden”

zoom Medaljörer 2018: Viktor Thulin, kock, Lina Andersson, bagare, Martin Lindelöw, industrielektriker och Emil Fäldt, hotellreception. WorldSkills Sweden
Medaljörer 2018: Viktor Thulin, kock, Lina Andersson, bagare, Martin Lindelöw, industrielektriker och Emil Fäldt, hotellreception. WorldSkills Sweden
NYHETER. Nu är det hög tid att söka till Yrkes-EM 2020, samtidigt som världsmästerskap väntar för världens mest talangfulla ungdomar. Några som vet precis hur mycket dessa tävlingar kan betyda för en karriär inom besöksnäringen är Viktor Thulin och Emil Fäldt.
Annons

Euroskills och Worldskills är Europa- och Världsmästerskapen i yrkesskicklighet. Här tävlar unga talanger mot varandra i yrkeskategorier som kock, servitör och reception. Viktor Thulin kammade hem ett guld i kockkategorin när han deltog i Yrkes-EM 2018.

– Det jag tog med mig hem från den tävlingen var framförallt vinsten, men också en tävlingserfarenhet som jag kommer ha nytta av i framtiden, säger han.

Viktor, som arbetar på Kitchen and Table på Malmö Live, har planer på att delta i fler kocktävlingar. Närmast i sikte är Årets Kock och San Pellegrino Young Chef. Han berättar att det var lärorikt att få träffa andra unga talanger under Yrkes-EM.

– Mellan tävlingarna snackade jag med andra från det svenska yrkeslandslaget men också med deltagare från andra länder. Det var jättekul, jag tror att man kan lära sig någonting av alla man träffar, säger Viktor.

Viktigt för besöksnäringen

Tävlingar som visar upp yrkesskicklighet är mycket viktiga för svensk besöksnäring, menar Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef Visita.

– För branschens del är detta ett sätt att lyfta fram och marknadsföra utbildningar kopplade till de här yrkena. Det är ett bra tillfälle för Sverige att mäta hur väl vi står oss mot övriga länder, säger han.

Emil Fäldt var precis som Viktor Thulin med på Yrkes-EM 2018 och åkte hem med en bronsplacering i tävlingskategorin reception.

– Euroskills var en upplevelse och en merit för mig. En grej som jag tog med mig därifrån var hur en internationell målgrupp ser på bemötande. Det kan jag ha nytta av när vi har gäster från andra länder som förväntar sig en annan typ av service än svenska gäster, säger Emil Fäldt, som avancerat till receptionschef på Clarion Hotel i Malmö.

Deltagarna blir ambassadörer

Peter Thomelius menar att unga talanger som Viktor Thulin och Emil Fäldt kan inspirera andra att våga följa sina yrkesdrömmar.

– Deltagarna i de här tävlingarna blir ambassadörer och förebilder för andra ungdomar. De marknadsför sina yrken så att fler söker sig till utbildningarna som leder till dessa jobb. Det är väldigt betydelsefullt.

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita