Annons

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

zoom Efter 40 år av indieklubbar och legendariska spelningar med Håkan Hellström och Broder Daniel byggs Jazzhuset i Göteborg om till japansk restaurang. I september öppnar Emma Kolback och Lars Olsson Bonito.
Efter 40 år av indieklubbar och legendariska spelningar med Håkan Hellström och Broder Daniel byggs Jazzhuset i Göteborg om till japansk restaurang. I september öppnar Emma Kolback och Lars Olsson Bonito.
NYHETER. Krögarna bakom Dubbel Dubbel i Göteborg öppnar nytt. I det tidigare Jazzhuset ska en japansk gastropub slå upp portarna i september. Och det kan skapa en oväntad konkurrenssituation: ”Vi kommer kanske konkurrera med våra andra restauranger, men vi kan inte låta bli att starta sådant vi tycker om”, säger Lars Olsson, en av ägarna till Bonito.  
Annons

– I Stockholm hade vi aldrig öppnat en sådan här restaurang, där finns mängder av japanska krogar. Men här i Göteborg har det hittills bara funnits lunchsushirestauranger och så Vrå och Hoze, som ligger i en högre prisklass. På Bonito kommer vi att servera bra sushi och sashimi i mellanskiktet, säger Lars Olsson.

 

Serverar bara lokal fisk

För restaurangsatsningen Bonito står kvartetten bakom Dubbel Dubbel och Folk – Lars Olsson, Erik Sundfeldt, Emma Kohlback och John Wigelius. De har själva slitit bort ytskikt och grävt fram bärbalkar under ombyggnationen av det tidigare Jazzhuset.  

– Vi har hjälpt till för att hinna klart i tid. Det är lite panikartat nu eftersom vi inte är färdiga med vare sig ytskikt eller möblering, så vi kommer att jobba dygnet runt fram till öppningen 15 september, säger Lars Olsson.

Bygget började i maj i år och under arbetet har taket höjts och man har utökat gästytan med ett extra rum. Till öppningen ska en matsal med plats för 60 matgäster, ett nytt kök, tre olika barer och en nattklubb stå klara.

För köket kommer Emma Kolback att ansvara och menyn består av rårätter som sushi, sashimi, nigiri och carpaccio. Fokus kommer att ligga på råvarorna, säger Lars Olsson, och man ska uteslutande använda lokal fisk.

 

Två nya krogar på en månad

Inspiration till restaurangen är hämtad från en traditionell japansk izakaya, en slags informell gastropub. Att det blev ett japanskt tema är ingen slump.

– Med Dubbel Dubbel har vi insett att asiatiskt är vår grej. Och vi har i många år pratat om något japanskt. I och med nya lanseringar har vi kommit fram till att vi bara ska öppna sådant vi vill gå till själva och som saknas i staden. Det är alltid drivkraften.

Vad kommer investeringen att landa på?

– Det här är den största satsning som vi gjort med cirka 4,5 miljoner kronor. Nästa månad kommer vi att lansera ytterligare en nyhet som blir ännu dyrare, en vietnamesisk karaokebar. 

Så ni öppnar alltså två krogar inom loppet av en månads tid. Hur vågar ni satsa så stort? 

– Det beror på att vi tror att Göteborg är redo för en japansk restaurang och ett karaokeställe, det finns ett sug efter att göra aktiviteter på krogen. Och vad gäller den vietnamesiska restaurangen så är vi fler delägare, där jobbar vi med fastighetsägaren Källfält och Mexikanske Monarkin som har två restauranger i Göteborg. 

Vilken restaurangscen blir ni en del av?

– De senaste åtta åren har det gått från ingenting till cooking. Det händer grejer hela tiden i Göteborg och det är eldsjälar som startar. Jag tror att krogar där man gör något eget kommer att locka flest gäster. Och med vår satsning hoppas jag att vi kan nå både foodies och de som äter sushi på lunchen.

Hur ser du på er konkurrensbild?

– Jag ser ingen konkurrenssituation. Om någon besöker oss och tycker att det är spännande så får de upp ögonen för andra krogar. Vi kommer kanske konkurrera med våra andra restauranger, men vi kan inte låta bli att starta sådant vi tycker om, säger Lars Olsson.