Annons

Få klagomål på sena uteserveringar

zoom Det har knappt varit några klagomål sedan uteserveringarna<br />
 i Stockholm fick utökade öppettider 2016. Foto: Besöksliv
Det har knappt varit några klagomål sedan uteserveringarna
i Stockholm fick utökade öppettider 2016.
Foto: Besöksliv
NYHETER. Förlängda öppettider för uteserveringar i Stockholm har varit en succé.
Annons

För två år sedan klubbade kommunfullmäktige i Stockholm igenom beslutet att förlängda öppettiderna för Stockholms uteserveringar med en timma, till klockan 23.00.

Redan inför första sommaren var ansökte över 300 restauranger på ett bräde om tillstånd, och det fanns en stor oro från närboende att de förlängda öppettiderna skulle orsaka höga ljudvolymer och stök från gatan.

Flera boende hörde då av sig till Tillståndsenheten i Stockholm, men farhågorna besannades inte.

– Det har gått väldigt bra. Vi har bara fått positiva reaktioner på de två somrar som restaurangerna har kunnat ha öppet till klockan 23. Första sommaren kom det in mellan 5 och 6 klagomål, och förra året som förvisso var en sämre sommar vädermässigt, hade vi bara två klagomål från oss, säger enhetschef Carina Cutlip.

Hon tillägger:

– Folk lever senare liv nuförtiden, många är fortfarande uppe klockan 23 på kvällarna.

Vad säger dig detta?

– Att både restauranger och gäster har tagit detta till sig som en trevlig aktivitet som tillför någonting, snarare än något som stör. På Rörstrandsgatan tycker man dessutom att det har blivit lugnare eftersom man inte får köra bilar på grund av uteserveringarna.

Har responsen från restaurangerna varit som väntad?

 – Den har också varit väldigt positiv, jag hade nog väntat mig att det skulle gå bra.

Hur ser chanserna ut att förlänga med en timma till?

–Det är en del i branschen som önskar det, men alla sådana förslag remitteras till miljöförvaltningen och polisen. När vi ändrade första gången var det en politiskt genomförd fråga, så ska man utöka ytterligare så är det en politisk viljeriktning inriktning som måste till, säger Carina Cutlip.

På Visita är man positivt inställd till ytterligare en timmes förlängd öppettid för uteserveringarna.

– Det är en naturlig och positiv utveckling att vi har ett levande restaurangliv i Stockholm även utomhus och senare på kvällarna. Det gör också staden tryggare och trevligare. Självklart är det glädjande att detta har gått att genomföra utan problem, på sikt hoppas vi att det ska gå att testa med åtminstone ytterligare någon timmes förlängning, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...