Annons

Få kontanter i restaurangbranschen

zoom 90 procent betalar sin middag på krogen med kort. Foto: Colourbox
90 procent betalar sin middag på krogen med kort. Foto: Colourbox
NYHETER. Kontanter blir allt mer sällsynta på landets restauranger. I dag betalas nio av tio måltider med kort, visar en ny undersökning från Visita.
Annons

Undersökningen, som har genomförts av Novus på uppdrag av Visita, visar att 87 procent av alla restauranggäster betalar sin lunch med kort. Endast 8 procent betalar den kontant och resten på annat sätt.

Föga förvånande är det de äldre som är mest benägna att hålla fast i kontanterna. I åldersgruppen 65–79 år betalar 17 procent sin lunch kontant, vilket kan jämföras med åldersgruppen 30-49 år där motsvarande siffra är 5 procent.

På kvällen är kontanterna ännu mer sällsynta: 91 procent av alla middagar betalas med kort.

– Restaurangbranschen har alltid påståtts vara en bransch med mycket kontanter, och Visita har länge hävdat motsatsen, säger Clemens Wantschura, branschutvecklingschef på Visita. Nu visar de här siffrorna att det vi sagt stämmer.

Han menar att det är viktigt att politiker och myndigheter tar hänsyn till den minskade kontanthanteringen vid framtida beslut.

– Att det är främst äldre som använder kontakter talar ju också för att kontanthanteringen kommer sjunka ytterligare på sikt.